5 snabba om gröt – Dietisten Carolina Åkerblom svarar
Här ger dietisten Carolina Åkerblom från Semper svar på de vanligaste frågorna kring gröt för barn. Du får veta allt från vilken ålder du kan börja ge ditt barn gröt till om det t.ex. är bra att ge när barnet är magsjukt.
Fråga: Varför har Semper förändrat sina grötrecept?
Svar: I de nya recepten har palmoljan ersatts av grädde. Vi eftersträvar att göra välling och gröt så naturlig som möjligt – precis som de skall vara – och med de allra finaste ingredienserna. Med grädde blir fettsammansättningen optimal. De olika fettsyrorna gynnar barnets utveckling, vilket stöds av forskning. Sist men inte minst så smakar våra vällingar och grötar nu också ännu lite godare.
Fråga: Vid vilken ålder kan jag börja ge mitt barn gröt, hur börjar jag?
Svar: Rekommendationen är amning i sex månader och introduktion av gluten under amningen. Det är ett av skälen till att det finns gröt från fyra månaders ålder. Många barn accepterar gröt och tycker om den. Barnet kommer att styra det där själv. Om man som förälder märker att barnet är försiktigt ska man reagera på det.
Fråga: Hur mycket gröt kan jag ge mitt barn?
Svar: Det får du som förälder känna efter själv. Du kan ge gröt flera gånger om dagen, men på sikt är det trevligt och bra att få in andra smaker och råvaror i barnets matsedel. Det går mycket i perioder med barnmat – ena veckan är gröt favoriten och nästa vecka önskar barnet samma kycklinggryta till frukost, lunch och middag. För att få plats med andra livsmedel än bara gröt rekommenderas att man inte äter mer än tre mål gröt om dagen.
Fråga: Måste man byta gröt när barnet blir äldre?
Svar: Våra produkter är utvecklade för att följa med barnens behov vid olika åldrar. Därför har vår gröt för de lite yngre barnen en högre fetthalt och lägre halt protein och det omvända för gröt för lite större barn. Fibrer och fullkorn introduceras också i takt med att barnet växer och vänjer sig vid nya smaker och innehåll. Näringsinnehållet i alla våra grötar är dock fullt tillräckligt och om man upplever att barnet håller sig mätt och är nöjd med gröten behöver man inte göra det.
Fråga: Kan jag ge mitt barn gröt när det är magsjukt?
Svar: Ja, men var lite försiktig med att ge fullkorn efter en kraftig diarré. Det viktigaste är att ge barnet och tarmen energi. I dag pratar man inte så mycket om speciell kost vid diarréer, utan att barnet får i sig energi.
Läs fler frågor och svar här: Om gröt hos Semper barnmat eller skicka in din egen fråga till Sempers dietist genom att börja prenumerera på Semperklubben.