Debatt: Föräldrar vs förskolorna kring mobilanvändandet

Under den senaste veckan har nyheterna i media lyft upp föräldrars användande av mobiltelefoner under tiden de är tillsammans med barn. 1 av 3 uppger att deras barn har klagat på att de använder mobilen eller surfplattan för mycket. Men hur gör personalen på förskolorna?

Vimedbarn vet att mobiltelefonerna inte bara används för mycket utav föräldrar utan även av personal på en del förskolor. Där kan en pedagog gå förbi flera avdelningar och ofta se en eller flera ur personalen sitta med sin mobil – på arbetstid, på en arbetsplats där jobbet är att ta hand om och utveckla barn när deras föräldrar arbetar och inte själva kan.

Införande av mobilförbud
I Stockholm har flera öppna förskolor förbjudit mobiler då verksamheten och samspelet mellan barn och föräldrar störs. Kanske är detta något som även borde införas på förskolan som arbetsplats?

Risk för språkutvecklingen
Barnläkaren Roland Sennerstam, konsult inom Stockholms barnhälsovård, säger till Aftonbladet att han ser en klar risk att språkutvecklingen påverkas av att föräldrar ständigt pratar med sin mobil. Att man måste bjuda barnen på språket, sätta ord på vad det är man gör och omgivningen. Man kan inte gå tyst hela dagarna med en 2-3-åring. Men en del föräldrar fastnar i spel och sociala medier, vilket går ut över kommunikationen med barnet.

5 anledningar – därför bör du ha ett ”mobilförbud”

Många föräldrar är beredda att hålla med om att de använder mobilen för mycket under den tiden de umgås med sina barn. Är du en av dem? Här är fem självklara anledningar till att inför ett mobilförbud.

  1. Sätt upp ett eget mobilförbud för dig själv eftersom du vill spendera så mycket tid som möjligt tillsammans med ditt barn.
  2. Du har den viktigaste uppdateringen mitt framför dig, ditt barns utveckling. Allt ditt barn har gjort under dagen, det vill du väl inte missa?
  3. Du är ditt barns förebild – göm telefonen efter hämtning på förskolan tills efter läggning – och ge ditt barn din fulla uppmärksamhet.
  4. Lär dig – nyckeln till glädje och en bättre bild av dina medmänniskor är ditt barn. Genom att bara lyssna och ta till dig av det ditt barn berättar kan du förändra din egen syn kring samtalsämnets innehåll.
  5. Den stora vinnaren är du själv!

BLOGGAT
Eva-Lotta har bloggat om ämnet, läs hennes inlägg här: Mobilanvändandet bland barn

VAD TYCKER DU?
Tyck till om nyheterna du har hört kring ämnet på sistone nedan! Hur tror du att mobilanvändandet ser ut bland personalen på förskolan eller fritids där du lämnar ditt barn om dagarna? Lämna din kommentar nedan! 

/
/
/
stats