”Ta er i röven, stålmammor!” & ”Jag är en kvinna som ska ta mig i röven” | Vimedbarn - Topplistor för influencers

”Ta er i röven, stålmammor!” & ”Jag är en kvinna som ska ta mig i röven”

Ta er i röven alla stålmammor, det tycker Aftonbladets krönikör Åsa Erlandson, ”Det är vår tids epidemi, supermorsor som står på scen så fort de krystat klart”, skriver hon i sin krönika. Expressens chefredaktör för GT, Frida Boisen, skriver att hon är en kvinna som kan ta sig i röven. Varför då? Jo, hon har en karriär trots att hon är småbarnsmamma.

Det är sällan vi läser något om de nyblivna papporna som fritt kan åka iväg på jobbresor ett par dagar eller vara borta en helg med grabbarna under bebisens först tid. Antagligen för att de inte har bröst och kan amma och för att de helt enkelt inte är mammor. De är befriade från att bli dömda och kritiserade av samhället för att de är män. Männen jobbar och kvinnorna är hemma med barnen. Det är så många ser på dagens nyblivna föräldrar. Varför skulle pappan vara ett sämre alternativ för bebisen än mamman? Vad är det som säger att bebisen inte får det den behöver av sin pappa men av sin mamma?

I Åsa Erlandsons krönika på Aftonbladets Wendela skriver hon: Artisten Linda Bengtzing lämnar nyfödde sonen för att vinna Melodifestivalen. Och alla som ifrågasätter det är moraltanter som kan ta sig i röven, tycker hon.
Här är vad jag tycker: Linda Bengtzing – du kan ta dig i röven. Du och alla andra så kallade stålmammor. Jag är inte imponerad. När ni en gång ligger gamla på senilhuset tror jag knappast ni kommer att tänka: ”Fan att jag inte jobbade ännu mer när barnen var små!”. Läs hela krönikan här.

Frida Boisen, chefredaktör för Expressens GT skriver: Jag är en kvinna som ska ta mig ”i röven”. Faktiskt är jag så avskyvärd och pestbesmittad att jag är ”del av en epidemi”. Mitt brott – spetsa öronen nu: Jag har en karriär, trots att jag är småbarnsmamma.

Jo, precis så står det. Inget skämt. I en kolumn år 2014, på kvinnoavdelningen i en av landets största tidningar. Jag baxnar. Har vi inte kommit längre? Jämställdhet? Nä. Hej istället 1950-talet. Som ropade och ville ha tillbaka sina unkna kvinnovärderingar.

Allt börjar med att sångerskan, egna företagaren och nyblivna tvåbarnsmamman Linda Bengtzing, 39, har fräckheten att ställa sig på scen i ”Melodifestivalen” den här helgen. Det skulle hon inte ha gjort, menar Aftonbladets krönikör och skräder inte orden:

”Linda Bengtzing – du kan ta dig i röven. Du och alla andra så kallade stålmammor.”

Schlagerprofilerna Charlotte Perrelli och Petra Mede som båda ledde ”Melodifestivalen” med bebisar i kulissen nämns som skräckinjagande exempel på ”supermorsor” som valt bort tid med sina bebisar för minuter i rampljuset.

Lika bra att jag erkänner. Jag är en av dem. Även jag har begått brottet att fortsätta jobba och inte ta långa föräldraledigheter fastän jag fött två barn. Läs hela krönikan här.

TYCK TILL – VEM HÅLLER DU MED?
Vad tycker du om synen på nyblivna mammor som tar sig friheten att hålla fart i karriären när de har nyfödda bebisar där hemma? Eller vad tycker du OM att dessa kvinnor gör detta, håller du med Åsa om att alla supermorsor kan ta sig i röven eller håller du med Frida om att det är unkna kvinnovärderingar som ligger bakom Åsa Erlandsons krönika? Tyck till, gör din röst hörd!

3 kommentarer till “”Ta er i röven, stålmammor!” & ”Jag är en kvinna som ska ta mig i röven”

  1. Jag har inte barn. Fast kan pappan vara lika mycket med barnet när det är nyfött eller att man byter att pappan är mer med barnet än mammans så är väll det faniljens ensak? Eller?

  2. Ja varför får vi inte ha fler titlar än bara mammatiteln. Vi är väl så mycket mer än bara mammor.
    Själv skriver jag nu i min blogg om hur det är att vara mamma och leva med en ätstörning. Är jag en dålig mamma för att jag har en ätstörning?
    Hur samhället på en mamma med en ätstörning?

Lämna ett svar

Läs mer om hur vi behandlar personuppgifter i vår integritetspolicy.

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

stats