10 blöjfrågor - Vimedbarn reder ut besökarnas frågetecken | Vimedbarn - Topplistor för influencers

10 blöjfrågor – Vimedbarn reder ut besökarnas frågetecken

Vimedbarn besökte Pampers forskningscenter i Tyskland och fick bland annat uppleva både laboratoriet och Pampers Play Lab. Under resan fick Vimedbarns besökare ställa frågor till Vimedbarn om Pampers blöjor, läs svaren här.

Under två dagar fick Vimedbarns redaktionschef Stina Sandström och toppbloggaren Paula Uribe ta del av gedigen blöjforskning och resultatet av den vilket är torrare blöjor som dessutom kan andas. En bra blöja ska hålla barnets hud så torr som möjligt samtidigt som den inte får läcka urin eller avföring. På Pampers forskningscenter testas nya produkter ordentligt innan de släpps på marknaden och det görs på flera olika sätt. Hjärtat i Pampers är barnet där ledorden för deras arbeta är Love, Sleep & Play.

Besökarnas frågor om Pampers

Vimedbarn frågade besökarna vad de ville veta om Pampers blöjor.

Varför luktar Pampers blöjor kemikaliskt?

Svar: Bakom framtagandet av Pampers blöjor står 700 olika forskare som bland annat är biologer, kemister och även en meteorolog. Pampers testar alla produkter i flera olika led innan de ens testas mot en bebis hud. Det finns inget i Pampers blöjor som föräldrar behöver vara orolig för. Pampers är medvetna om att kunder undrar över den lukt som ibland uppstår och menar på att det kan vara den snabba processen vid packning som gör att limmet i blöjorna inte hunnit torka innan de packas i platsförpackningen. Det finns inte någonting i Pampers blöjor som föräldrar behöver vara oroliga för ska skada deras bebisar på något som helst sätt.

Hur pass miljövänlig är blöjorna?

Svar: Pampers målsättning är att erbjuda produkter som är bra både för barnen och för miljön, idag och i framtiden. Pampers tittar på hela produktens livscykeln och har under de senaste åren tagit initiativ som avsevärt minskat belastningen på miljön inom såväl råvaror, tillverkning, transporter som hantering. Som exempel väger en blöja 35% mindre än för 15 år sedan.

Är Pampers blöjor ekologiska?

Svar: Det är svårt att skapa en blöja som är helt ekologisk av förklarliga skäl. Det som Pampers ser som en fördel i sin tillverkning är att de på 20 år har lyckats skapat torrare blöjor som kräver mindre material som i sin tur absorberar mera vätska samtidigt som blöjans absorberingsförmåga är skonsam mot barnets hud.

Varför är inte Pampers blöjor svanen märkta?

Svar: Svanen tittar på lite andra kriterier och parametrar än vad Pampers gör i sitt miljöarbete. En sak som skiljer är t.ex. frågan om biologiskt nedbrytbart material som är en parameter för Svanen. Pampers anser att de flesta blöjor idag ändå sorteras som ”brännbart material” och de allra flesta blöjor bränns på våra sopstationer, detta gör att vikten av att ha en produkt som är biologiskt nedbrytbar då är av mindre betydelse i slutändan. Pampers anser det viktigare att titta på hela produktens livscykel och att göra de åtgärder som gör mest skillnad och Pampers anser att de viktigaste parametrarna är under själva tillverkningen/produktionen och materialet.
Bra att veta är att alla Pampers blöjor i butik är rekommenderade av Astma och Allergiförbundet.
Pampers sustainability modell

Varför innehåller Pampers blöjor lotion?

Svar: Vi fick veta att kliniska tester som har gjorts av Pampers forskare visar på att lotion i blöjan är ett skydd för huden. Man kan välja att köpa med eller utan lotion i butik. Enligt Pampers egen statistik är det ungefär hälften som köper lotion och hälften som väljer att köpa utan lotion.

Är blöjor idag för bra så att det påverkar potträningen?

Svar: Blöjor idag är bra för att forskningen kommit så långt för att det på allra bästa sätt ska vara skönt för barnet även om blöjan är använd. På Pampers menar man på att själva potträningen som brukar komma runt 18-20 månader går så bra som föräldern vill att den ska gå om det finns ett intresse hos barnet. Allt handlar egentligen om hur mycket föräldrarna själva vill träna med sina barn.

Hur vänliga är blöjorna mot bebisens hud?

Svar: Pampers blöjor är framtagna för att inte påverka barnets hud, det finns ingenting i blöjan som t.ex. skulle kunna skapa en allergi eller allergisk reaktion hos barnet. Innan en ny produkt ges till en testförälder för att testas på bebisen testas den i flera led där man testar den runt t.ex. en arm på en vuxen för att säkerställa att ingenting skett på huden. Alla Pampers blöjor i butik är rekommenderade av Astma och Allergiförbundet.

Varför känns blöjan ”svampig” när det är kiss i den?

Svar: I laboratoriet fick vi uppleva hur blöjan absorberar upp vätska och rinnig avföring som gärna kommer under tiden bebisen enbart ammar och inte äter smakportioner etc. Det är flera olika lager av material som ligger i blöjan som alla på olika sätt hjälper till att absorbera upp vätska och avföring. Forskarna på Pampers menade på att det troligtvis är så att det är materialet som känns igenom och när det är kiss i blöjan. I laboratoriet fick vi även känna i blöjan bara minuten efter att vätskan hade hällts i och blöjan var så gott som tom. Dessutom gick den att vrida utan att vätska rann ut från den.

Hur mycket måste ett barn kissa för att det ska synas på indikatorn på blöjorna?

Svar: Våtindikatorn på Pampers New Baby ändrar färg när den exponeras av urin och det räcker med så lite som 10 ml för att den ska reagera. Från början är indikatorn gul och ändrar sen färg till blå inom några minuter när den blir exponerat av urin. Våtindikatorn har ingen skala som indikerar när du måste byta blöja utan indikerar helt enkelt att bebisen har kissat.

Varför är blöjorna dåligt märkta? Vilken storlek ska man välja?

Svar: Storleken indikerar viktspannet på paketet men eftersom två barn med samma vikt kanske ändå behöver olika storlekar fungerar det endast som en uppskattning av vikten och syftet är att guida i att hitta rätt storlek till bebisen. I valet av storlek spelar också barnets kroppsform stor roll och det är därför som viktspannet överlappar mellan de olika storlekarna. Så eftersom alla barn är olika och det är till sist föräldrarna som känner sitt barn bäst blir det också de som avgör vilken storlek som passar bäst. Dock är det väldigt vanligt att man, lite snabbare än vad som är nödvändigt, byter till en större storlek och då riskerar man att blöjan blir för stor och inte får den bästa passformen runt benen vilket då ökar risken för läckage.

Läs mer om produkterna på www.pampers.se.

Lämna ett svar

Läs mer om hur vi behandlar personuppgifter i vår integritetspolicy.

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

stats