3 recept på vegetarisk barnmat att prova till din bebis!
Vill du också prova att göra egen barnmat till din bebis? Väljer du ett vegetariskt alternativ blir det både mer lättlagat och miljösnällt. Vimedbarns bloggare Frida Nordfeldt ger recept till 3 favoriter!
Recepten är från sex månader och går att frysa in.
Couscous med squash
För ca 500g barnmat behöver du:
- 1/2 sötpotatis
- 1/2 squash
- 1 morot
- 1/2 dl couscous
- 1 1/2 dl passerade tomater
- Basilikakrydda
- Paprikakrydda
GÖR SÅHÄR:
Koka couscous tillsammans med sötpotatis, squash och morot tills de blivit lagom mjuka för att mixas. Tillsätt även kryddorna, så mycket som du tycker är lagom.
Koka även med lite utav passerade tomaterna. Tillsätt resten när det ska mixas i matberedare eller med stavmixer.
Vegetarisk gryta med ris
För ca 500g barnmat behöver du:
- 1/2 squash
- 1 dl ris
- 1 paprika
- 1/2 vitlöksklyfta eller 1 liten
- 2 dl krossade tomater
- 2 msk kokosgrädde
- Paprikakrydda
- Basilikakrydda
GÖR SÅHÄR:
Börja med att koka upp riset i ca 10 min i en kastrull. Koka samtidigt upp squash- och paprikabitarna i en annan kastrull. Låt det få koka i cirka 10 minuter i vatten som täcker grönsakerna. Tillsätt vitlök, krossade tomater och kryddor. Låt det sedan få puttra ihop med riset i några minuter. Mixa med stavmixer eller matberedare till önskad konsistens. Om ditt barn börjat äta bitar så kan man även välja att tillsätta riset sist och inte mixa riset för att få dom hela i grytan.
Vegetarisk lins- och sötpotatisgryta
För ca 500g barnmat behöver du:
- 1 dl röda linser
- 1 stor sötpotatis
- 2 morötter
- 1 vitlöksklyfta
- Basilika (färsk eller krydda)
- 2 krm paprikakrydda
- 1 krm spiskummin
- 1 krm ingefärakrydda
- Rapsolja
GÖR SÅHÄR:
Koka sötpotatis och morot tillsammans med linserna i kastrull med vatten som täcker ingredienserna. Tillsätt pressad vitlök och alla andra kryddor. Låt det få puttra i cirka 20 min.
Mixa sedan med stavmixer eller i matberedare till önskad konsistens. Tillsätt med vatten om lösare konstisens önskas!