5 tips

 - Så uppnår ni jämställd ekonomi
Så uppnår ni jämställd ekonomi – 5 tips5 tips

 – Så uppnår ni jämställd ekonomi

Att de flesta kvinnor tar ut en större andel av föräldraledighet är ingen nyhet och det påverkar privatekonomin. I SEB:s podcast Pengarna & livet får du bland annat tips på hur du kan få en mer jämställd ekonomi. Här är 5 av tipsen.

Kvinnor jobbar generellt mer deltid än män vilket påverkar pensionen och privatekonomin. Hur ska du göra rent praktiskt? Här är 5 tips på vad du kan tänka på för att få till en mer jämställd ekonomi.

1. Jobba heltid

Om det är möjligt, försök att jobba heltid, längre perioder av deltidsarbete påverkar dina avsättningar till bland annat socialförsäkringar. Om familjesituationen kräver deltid, försök att dela på deltiden. Bättre att båda går ned till t.ex. 90 procent än att en går ner till 80 och den andra jobbar heltid.

2. Dela på föräldraledigheten

Statistik visar att uttag av föräldrapenningen inte är jämställd, vilket kan få stora ekonomiska konsekvenser för främst kvinnor. Ofta har parterna räknat på själva föräldraledigheten men missat de långsiktiga konsekvenserna av ett ojämnställt uttag.

3. Dela på VAB

Det ojämna uttaget av föräldraledighet brukar också leda till ojämnt uttag av VAB-dagar, vilket ytterligare ökar de ekonomiska skillnaderna mellan män och kvinnor. Se till att diskutera hur ni ska fördela VAB:en mellan er i er familj. Fatta ett medvetet beslut och tänk på vilka de långsiktiga ekonomiska konsekvenserna av er strategi blir.

4. Dela på oavlönat arbete

En skev fördelning av föräldradagar, VAB och deltid gör ofta att kvinnor tar ett större ansvar för det oavlönade arbetet i hemmet. Det är ett mönster som riskerar att hänga kvar långt efter att barnen vuxit upp och VAB-dagarna är förbi. En förutsättning för att det avlönade arbetet ska bli jämställt är därmed att även det oavlönade arbetet i hemmet blir det.

5. Komplettera med eget sparande

Se till så att ni båda har eget sparande. Och kompensera särskilt den som drar tyngst lass hemma och kanske yrkesarbetar deltid. Tänk på att det i vissa fall kan vara bra att göra sparpengarna till enskild egendom, för att säkerställa att pengarna tillfaller ägaren vid en skilsmässa.

Om Pengarna & livet

Ekonomipodden Pengarna & livet tar upp ämnen som berör din privatekonomi med allt från bröllop, investeringstips och hur hållbart sparande fungerar till hur mycket svenskar spenderar på godis.

Du hittar Pengarna & livet där andra poddar finns. Klicka här för att lyssna på alla avsnitt ››

Kommentera

Läs mer om hur vi behandlar personuppgifter i vår integritetspolicy.

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

stats