Abortdebatten – vad tycker du? | Vimedbarn - Topplistor för influencers

Abortdebatten – vad tycker du?

Nej till abort? Ikväll diskuterades aborträtten i SVT:s Debatt och den svenska abortlagstiftningen. Lagen säger att en abort får göras fram till vecka 18 utan tillstånd från Socialstyrelsen. Bör den skärpas? Tyck till i debatten!

I Sverige kan man fritt göra abort fram till vecka 18. I en del andra länder går gränsen vid vecka 12. På plats i SVT:s Debatt fanns EU-parlamentarikern Cecilia Wikström och överläkare Lena Marions som värnar om den svenska lagstiftningen.

35 000 – 40 000 aborter per år

Lena Marions har själv utfört många aborter och stod fast vid att den svenska abortlagstiftningen inte skulle ändras. Hon menade även att andra länder i EU var varmt välkomna att ta efter den svenska lagstiftningen när det gäller abort.
– De allra flesta aborter sker före vecka 9, sa Lena Marions i programmet.

Varje år sker det mellan 35 000 och 40 000 aborter i Sverige, det är en siffra som Ja till livet ordföranden Gunilla Gomér och Julia Kronlid (SD) vill ändra på genom att skärpa gränsen för i vilken vecka en kvinna kan göra fri abort utan tillstånd från Socialstyrelsen.
– Det får inte ske aborter av livsdugliga foster, sa Julia Kronlid ifrån SD under debatten.

En abort efter vecka 22 kan man få göra om bedömningen är att fostret inte överlever utanför livmodern. Då krävs tillstånd från Rättsliga rådet vid Socialstyrelsen. Eftersom att ett barn som föds för tidigt i vecka 23 kan överleva är det många som är emot sen abort.

TYCK TILL
När tycker du att gränsen för hur långt gången en kvinna får vara gravid när en abort görs? Idag ska Socialstyrelsen bestämma om en gravid kvinna får göra abort efter vecka 18, vad tycker du om det? Rätt eller fel?

12 kommentarer till “Abortdebatten – vad tycker du?

 1. Jag tycker verkligen inte ens man ska få göra abort efter vecka 12 typ. Jag är emot abort helt och hållet, vid enstaka fall kan man överväga det, tex vid våldtäkt men inte av en tjej som haft oskyddat sen, blivit gravid och då ångrat sig. Det är ett foster man har inom sig. Kan man inte behålla barnet finns många andra alternativ, adoptera bort det till föräldrar som gör allt dom kan för att få en liten bebis. Jag tycker det är själviskt tänkande att överväga abort. Jag är helt emot det! så nej till abort!!!

 2. Självklart ska vi ha fri abort i Sverige!!! Blir upprörd av att höra annat. Självklart ska man kunna göra abort om man bär på ett oönskat barn. Som inte förövrigt ens är ett barn så tidigt, utan det kallas embryo. Oavsett anledning till graviditeten ska man kunna avbryta den. Ingen ska behöva föda ett barn och bli förälder om man inte själv vill det. Det finns många anledningar till att man kan bli gravid utan att det varit meningen och tanken på att jag skulle behöva redogöra för någon varför jag ska göra abort är ju absurt. Ska nån annan sitta och bestämma om min anledning till abort är tillräckligt god?! Stört. Hur kommer ett barn som vet att hen är oönskad att må och vad kommer det det kosta samhället?! Hur kommer föräldrarna må? Kommer de åka nånannanstans för att göra abort? Jag har gjort en abort och jag kan säga att jag aldrig kommer gå igenom det igen. Det var ingen rolig upplevelse precis! De flesta aborter som görs i Sverige är tidiga aborter och embryot är stort som en liten ärta. Vi har kommit så pass långt i Sverige att vi har fri abort och detta är inget vi ska dra in på. Låt kvinnor få bestämma själva när de är beredda att bli mammor. Det ska väl ändå inte vara samhällets sak att bestämma!!!

 3. Jag håller med Sofia, det är ingen annan än den som vill göra aborten som ska få bestämma. De som försöker få det att vara synd om killen är ju helt väck. Killen skulle kanske ha kollat av läget med tjejen om hon ville ha barn innan samlaget för att undvika att det sker ett beslut utan att han får vara med och bestämma. Jag har gjort både abort och fött barn så jag vet precis vad det innebär.

 4. Det görs precis så många aborter i Sverige som det ska göras. Vill man inte ha ”barnet” ska man inte behöva ha det. Oavsett hur ens situation ser ut.

 5. ”I Finland är abort i praktiken tillgängligt upp till vecka 12, och tillstånd ges fram till 20:e veckan om kvinnan är under 17 år eller om det finns risk för kvinnans fysiska hälsa. ”

  I Finland har vi de striktaste lagarna angående abort i Norden, förutom Island som har lika strikta lagar. Dessutom har vi den lägsta abortstatistiken. När man tittar närmare på statistik om omhändertagna barn är även de färre än i Sverige.

  Det jag vill säga är att det inte finns en direkt korrelation mellan få aborter -> fler oönskade barn. Jag tror att många personer som känner att de inte är redo för barn och ändå inte gör abort växer in i föräldrarollen. Barnet blir älskat också om det var ett misstag från början.

 6. Jag tycker helt klart det är både killens och tjejens rätt att använda skydd om man inte vill ha barn. Det är ju inte bara killens ansvar då man kommer till ämnet SEX. Jag tycker det är så skrämmande hur många som gör abort i Svergie alla vet vi hur barn kommer till är det så svårt att använda skydd. Jag tycker det är fel att man kan få göra abort i vecka 18, SÅ mycket har hunnit utvecklats och barnet är nu redan 17cm. Tycker att man bara borde få ha på sig till vecka 9. I vecka 10 är embryoperioden över – det växande livet kallas nu foster.

 7. Åsikter och kritik och outgrundlig blindhet till att tycka till i förbifarten. Förtryck, underkastelse att leva i ett fritt land som Sverige, alla andra ska jag veta bättre. Fördomar till ett svenskt folk som aldrig kommer bli bättre utan ryggen full med skit, era ord och ens att ta upp en debatt om Harborgör mig illamående i detta sammanhanget. När du aborten är tryckt upp i ett litet hörn, får ingen luft ingen frid, var tog Sveriges frihet vägen? Det är ju en negativ situation just nu. Vi uppenbarligen friska biter ifrån, vi låter oss inte hejdas, tyvärr har vi svårt att vinna en strid där Hitler leder, människorna ni är Hitler, en ond man som hittade på sin egen värld, där folket skulle lyda eller dö. Låt inte Sverige svika oss i en kamp där hjärnorna och mänskligheten är viktigare än viljan och stimulansen och våldet i orden och makten över att styra någonting ni inte vet så mycket om. Inte ens gud är med er onda. Ett oönskat barn blir aldrig ett lyckligt barn, en ledsen mor, ett förtvivlat mönster. En sprucken vas av ett tidsfördriv. Att ångra ett liv är inget liv att kunna ge. Ni onda, tänk till nu, ställ er på rätt sida vägen innan ni gör ett bittert misstag. Låt er inte förstöra en mors vilja, eller ett oönskat barn till världen. Låt inte Sverige bli så smutsigt. Vem ska ta hand om allaledsna

 8. Varje kvinna har rätt till att bestämma om sin egen kropp!! Blir så jääävla leds på alla kvinnohatare som tycker att abort borde förbjudas! Det är väl bättre att göra en abort istället för att tvingas föda fram ett människoliv som man inte kan ta hand om??? Skärp er! Vi lever i 2013, är inte alla kvinnor less nu på att vara det ”underlägsna könet”? Tänk att det fortfarande finns våldtäkter, kvinnomisshandel, vi tjänar mindre än män. Och nu så ska vi inte ens få bestämma över våra egna kroppar??? Snart får vi väl inte rösta nå mer……

 9. Jag tycker för många aborter görs just för att det är så enkelt. Jag har hört och lyssnat på många som har sagt ”äh det är bara att göra abort” som om det inte vore någonting alls. Hade det inte varit så enkelt hade man kanske varit försiktigare.

 10. Jag tycker att det är vansinne att folk faktiskt tycker att abort borde vara helt olagligt osv. Det är ett FOSTER, det är inte ett BARN. Och HUR kan ni anse att ett foster ska ha större rätt till liv än en kvinna, eller ännu värre. Ett barn, som kanske till och med har blivit våldtagen? Det är varken rättvist mot fostret eller mamman om hon ska behöva genomgå en graviditet vilket inte är att glida på en räckmacka. Sen ska hon ta hand om detta barn och uppfostra det, trots att mamman kanske inte känner sig redo eller är kapabel till att ta hand om ett barn. Sedan att man kan adoptera bort det är ju en annan sak, men samtidigt. Hur kul är det att adoptera bort sitt barn bara sådär. Det är mycket att tänka på, och nej det är inte fel att ta bort ett foster. Alla har rätt till liv? Ja då ska mamman få bestämma över sin egna kropp. PUNKT.
  Och att SD är emot abort är ju bara skrattretande och inte oväntat. När kom dom med en smart tanke?

 11. Abort är kanske livsviktigt i många specifika fall, som när den gravida kvinnan har någon svår sjukdom eller skada eller är” vanskapt” på något sätt så att hon inte kan föda barnet utan att hennes och barnets liv hotas. Kejsarsnitt är ju också långt ifrån riskfritt! I de fall där kvinnor har blivit våldtagna och gravida tror jag det är ytterst tveksamt om kvinnan skulle klara av hela graviditeten och förlossningen PSYKISKT (vilket är minst lika viktigt för att barnet ska utvecklas och födas friskt som om hon skulle klara av allt det tunga arbetet fysiskt). Visst kan kvinnan adoptera bort barnet efter förlossningen, men det är just det: EFTER förlossningen. Alla ni som tror att kvinnor och män kan bli helt jämställda på alla sätt i den här världen glömmer att kvinnor och män i grunden har ojämställd biologi, speciellt vad gäller reproduktion. Med allt detta skrivet tänker jag också tala om att jag tycker det är ett sjukligt beteende att använda sig av aborter som ”ett visst antal dagar efter-piller”. Då tycker jag till och med att total sexuell avhållsamhet är sundare! Men naturligtvis är det inte det ena eller det andra av de två alternativen, även om vissa vill få det att låta så. Det finns en gråskala av mer eller mindre hälsosamma preventivmedel också! För övrigt tror jag att de kvinnor som genomgått en abort eller flera aborter (som ju kirurgiska ingrepp, precis som kejsarsnitt) mår psykiskt dåligt över det åtminstone någon period senare, om än långt senare!

  Men nu har ju SVT:s Debatt tagit upp frågan om det ska fortsätta vara ett ABSOLUT TVÅNG att förutom förlossningsvård även utföra aborter för barnmorskor i Sverige, eller om de ska tillåtas göra det med sk samvetsfrihet i detta land. Jag tycker att det har varit en hel del moraliserande från tvångsförespråkarnas sida vad gäller detta! Det har skrivits och pratats mycket om att ”yrkeskårens etik” står över individens rätt till detta val att utföra aborter eller endast arbeta med graviditeter och förlossningar! Internationellt sett ingår det (konstigt nog?) i denna yrkeskårs etik att kunna välja att arbeta med graviditeter och förlossningar men inte med att utföra aborter. Ärligt talat blev jag förvånad när jag fick veta att detta val, som anses vara en mänsklig rättighet för barnmorskor i de flesta andra länder, inte anses vara det i Sverige. Det mest frekvent använda argumentet mot denna valfrihet för barnmorskor har inte heller varit att den skulle komma att begränsa gravida kvinnors valfrihet till abort. Nej, det som tvångsförespråkarna mest tryckt på verkar vara att Sverige skulle bli mindre sekulärt som land av att tillåta just denna valfrihet! I kombination med att det bara är RELIGIÖSA som är för barnmorskornas valfrihet! Detta låter som en rädsla på gränsen till paranoia för mig, som har träffat många icke-religiösa (och ja, även Ateister!) som uttryckt sig starkt emot abort. Så var kommer detta lägga-locket-på-barnmorskefrihets-debatten-resonemang om att det bara är religiösa människor som är negativa till abort? Säkerligen från många som själva inte ens har sett hur en abort ser ut, än mindre gått igenom att utföra en själva, tänker jag! För visst går det att gräva fram barnmorskor som är kritiska till denna valfrihet. Men jag tror ändå att de flesta barnmorskor skulle vilja HA denna valfrihet även i Sverige, ifall de kommer att påverkas starkt psykiskt negativt och må mycket dåligt av att utföra aborter. Hur du personligen skulle reagera på att tvingas utföra en abort är nämligen en sådan sak som är svår att veta i förväg.

  Jag minns att en lärare jag hade på gymnasiet, som hade arbetat med att utföra aborter, berättade att hon blivit betydligt mer tveksam i abortfrågan när hon SJÄLV fått de erfarenheterna. Särskilt då av att behöva genomföra mycket sena aborter, vilket innebär att döda större, levande, aborterade foster. Hon berättade att hon visste mycket väl när hon dödade dessa foster att de skulle ha placerats i kuvös och haft en god chans att överleva och bli fullt utvecklade barn om de bara varit önskade och för tidigt födda istället för oönskade och aborterade och att detta samhällsfenomen som nu uppstått i Sverige kändes HEMSKT orättvist för henne personligen. Att vissa svenska barnmorskor mår mycket dåligt av sitt arbete eller till och med blir tvugna att knapra antidepressiva för att klara av sitt arbete är ju ingenting att vara stolt över och bevara tycker jag! Inte om det är bara på grund av att de inte är psykiskt lämpade för att genomföra aborter. Är de lämpade att arbeta med graviditeter och förlossningar men inte klarar av att genomföra aborter av någon anledning tycker jag att det är ett hemskt slöseri med arbetskraft som VERKLIGEN behövs att inte låta dem arbeta som barnmorskor! I Norge finns ju både denna grundläggande valfrihet, som tydligen saknas i Sverige och på samtliga sätt mycket bättre arbetsförhållanden för barnmorskor! Inte konstigt att många Svenska barnmorskor väljer att arbeta i grannlandet istället för i Sverige. Om jag skulle ha utbildat mig till barnmorska skulle jag också ha valt att arbeta i Norge, trots att förlossningsvården har blivit så hemskt mycket sämre och underbemannad här i Sverige de senaste decennierna!

Lämna ett svar

Läs mer om hur vi behandlar personuppgifter i vår integritetspolicy.

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

stats