4 vanliga misstag föräldrar gör vid nattning

1. För många störningsmoment

Ett vanligt fel många föräldrar gör är att ha alldeles för många saker runt sängen vid nattning. Försök istället att röja undan störmoment som gosedjur och leksaker så blir det lättare för ditt barn att komma till ro. Less is more!

Läs också: ”Så mycket behöver bebisar sova”

2. Nattlampa på rummet vid nattning

Många barn har en liten nattlampa i sitt rum vid nattning. Men det stjälper oftare än hjälper. Istället för att placera ljuskällan i barnets rum, tänd en lampa i hallen och låt dörren vara lite på glänt. Det är också bevisat att ett svalare rum får oss att sova bättre. Om temperaturen i rummet ligger runt 20 grader sägs det att man sover som allra bäst!

3. Börjar med sovträning för tidigt

Att förvänta sig att ett 8–10 veckor gammalt barn ska kunna sova sig igenom en hel natt är för tidigt. Att vänta några extra veckor, när ditt barn har blivit fyra månader, kommer att ge positiva effekter. Ofta får föräldrar ett infall att börja med sovträning klockan 03 på natten, men det är svårt att vara konsekvent utan att ha en plan. Låt det ta tid och börja när du har ork!

Läs också: ”Förlossningsberättelse: Jag sov mig igenom förlossningen”

4. Lägger sig i nattningen för mycket

Det ditt barn förknippar med insomningen vid nattning kan också bli nödvändigt för att hen ska kunna sova. Det gäller även vid nattliga uppvaknanden. Det kan vara allt från att du vant ditt barn att hen ska gungas till sömns eller att du håller nappflaskan. Därför kan det vara bra att ibland ha lite tålamod och, till exempel, vänta lite innan du går från att ligga, sitta eller stå bredvid till att kanske börja vagga och skumpa. Då är sannolikheten inte lika stor att barnet vaknar på natten och omöjligt kan somna om utan exempelvis att du måste gå upp för att skumpa. Utan kommer att ha lättare att själv kunna somna om. Om och om igen. Det i sin tur kommer att leda till att ni får en så lugn natt som möjligt utan omständliga uppvaknanden.

Läs också: ”32 tips till dig som vill flaskmata din bebis”

/
/
/
/
/
/
stats