Stoppa den illegala djurhandeln idag
Det finns få gånger man blir så arg som när barn och djur far illa, detta förmodligen för att båda är så oskyldiga och försvarslösa. Man slutar aldrig förvånas över hur hänsynslösa vuxna människor kan vara både mot barn och djur. Och vad gäller djuren och sättet de behandlas på så finns det inte mycket människan drar sig för i syfte att tjäna stora pengar på djurens lidande och död.
WWF lanserar nu en global kampanj mot illegal handel med vilda djur och efterfrågan på olagliga produkter av djurdelar. Handeln med elfenben, noshörningshorn och tigerdelar på den asiatiska marknaden riskerar att krympa arterna till utrotningens gräns.
– Vi måste agera nu medan vi fortfarande kan rädda noshörningar, tigrar och elefanter. Regeringarna måste ta krafttag innan de helt tappar greppet. Artskydd är inte längre en fråga för naturvårdsorganisationer utan handlar om nationernas säkerhet. Tjuvjakten drivs ofta av kriminella syndikat som förutom olaglig handel med vilda djur också är inblandade i mord, narkotikahandel, vapenhandel och till och med terrorism, säger Håkan Wirtén, generalsekreterare på Världsnaturfonden WWF.
Illegal jakt har ökat dramatiskt de senaste 20 åren och hotar nu flera av världens flaggskeppsarter. Bara i år har 373 noshörningar dödats av tjuvjägare i Sydafrika för att illegalt smugglas till den asiatiska marknaden, bland annat i Vietnam, Thailand och Kina. Tjuvjakten på noshörningshorn har ökat mer än 3000 procent de senaste fem åren.
– Noshörningshorn säljs som botemedel mot cancer och andra dödliga sjukdomar och för att kurera baksmälla. Det är djupt tragiskt och bygger på okunskap, säger Allan Carlson, global artexpert på WWF med lång erfarenhet från naturskyddsarbete i bland annat Afrika.
Förlorat 97% av världens vilda tigrar
Förra året slog tjuvjakten på elfenben rekord i Afrika med uppemot 20 000 dödade elefanter. De illegala elfenbenen forslas sedan till bland annat Taiwan, Thailand och Kina. Under de senaste 100 åren har världen förlorat 97 procent av sina vilda tigrar – varav fyra underarter är utrotade. Cirka 3 200 tigrar finns kvar i det vilda. Illegal jakt handel är den största orsaken bakom nedgången. Skinn av åtta tigrar beslagtogs nyligen i Ryssland däribland fyra från årsungar mindre än två månader gamla. I Bangladesh finns ett fall med tre tigerungar där myndighetspersoner är inblandade.
Olaglig handel med vilda djur är en oerhört lukrativ marknad som omsätter nästan 65 miljarder kronor per år globalt. Många regeringar ser mellan fingrarna.
– Vi måste skydda rättsstaten, öka stödet till parkvakterna och få ett slut på en olaglig handel som riskerar att destabilisera den nationella säkerheten och utrota vår tids mest karismatiska djur, säger Allan Carlson.
WWF arbetar tillsammans med övervakningsorganet Traffic i en global kampanj för att få regeringar att ta krafttag mot artskyddsbrott. I Sverige ska WWF i samarbete med resebranschen få Thailandsresenärer att inte köpa hotade elfenbenssouvenirer.
Fakta om kampanjen: Stoppa den illegala djurhandeln
WWF startar under hösten 2012 och våren 2013 en världsomspännande kampanj i samarbete med övervakningsorganet Traffic som riktas mot den illegala djurhandeln. WWF kommer att:
• Arbeta för att de länder som jagar illegalt och handlar med djuren i Afrika och Asien ställer sig bakom CITES-konventionens regler mot handel med hotade djur och växter.
• Se till att illegal djurhandel bekämpas genom effektiva och avskräckande straff, minskad efterfrågan och stärkt lagstiftning.
• Informera och utbilda parkvakter, polis och tull.
• Stödja regeringar i de berörda länderna för insatser mot brottsligheten och väcka internationell opinion.
• Informera om konsekvenserna av illegal djurhandel på lokal och global nivå.
• Få svenska Thailandsturister att inte köpa souvenirer av elfenben
Självklart stödjer Vimedbarn kampen mot illegal djurhandel och hoppas att även du som läsare gör samma sak. Utan djuren så rubbas hela vårt ekosystem och världen vi lämnar till våra barn kommer inte bli densamma.
Här läser du mer om kampen och hur du kan hjälpa till www.wwf.se och www.panda.org/killthetrade