Gravid vecka 11

Så utvecklas barnet under vecka 11

Nu kallas den lilla i magen för foster i medicinska termer. Det mest kritiska utvecklingsstadiet är över. Fostret har lika stor kropp som huvud. Vid födseln är huvudet en fjärdedel av kroppens längd. Ansiktet är tydligt, utseendet formas och naglarna börjar växa fram. Fostret kan röra på sig. Fostret är ungefär lika stor som en normalstor clementin, det vill säga ungefär fyra centimeter mellan huvud och stjärt.Läs också: "8 rättigheter du har som gravid"

Så kan den blivande mamman må i vecka 11

Det är fortfarande för tidigt för att du ska känna fostret röra sig men nu kan du känna din livmoder precis ovanför ditt blygdben. En del gravida blir mindre illamående efter elva veckor. Nu börjar också blodmängden i din kropp att öka. En del känner svag värk i nedre delen av revbenen. Det är helt normalt.När du är gravid behöver du mer kalk och järn än vanligt. Kalk eller kalcium behövs för utvecklingen av barnets benstomme och tänder. Kalcium får du i dig genom att äta och dricka mejeriprodukter som exempelvis fil, yoghurt, keso och ost. Järn är viktigt för blodbildningens skull, både för dig och för barnet. Framförallt behöver du extra järn under graviditetens sista hälft. Gott om järn finns i kött, blodpudding, ärtor och bröd. Prata med din barnmorska om du känner dig osäker på om du får i dig tillräckligt med järn och kalcium.Läs också: "Mat för gravida"

Läkemedel under graviditet

Det är bra att vara försiktig med läkemedel under graviditeten eftersom de flesta överförs till barnet via moderkakan. Det finns många knep att ta till istället för läkemedel. Har du till exempel värk eller ont i magen, pröva först med vila och avslappning för att se om det hjälper. Vid nästäppa kan du pröva koksaltlösning i näsan i första hand. Men ibland behöver du medicin för att du och ditt barn ska må så bra som möjligt. Många läkemedel kan tas utan risk för fostret. Om du är i behov av någon medicin för din hälsa skall du inte själv sluta för att du blivit gravid utan tala med din läkare eller barnmorska om hur du ska göra.Läs också: "Gravidbesvären ingen pratar om"

Att tänka på för en blivande pappa/partner

Många par säger att de har mindre behov av att vara sociala under graviditeten. Det är betydelsefullt att ni pratar med varandra. På så sätt får du reda på hur din partner tänker kring graviditeten och du kan berätta hur du känner. Utgå ifrån varandras behov och frågor.

Undersökningar under vecka 11

Om du och din barnmorska vid inskrivningsbesöket bestämde er för ett tidigt läkarbesök så brukar det ske mellan vecka 10-12. Under läkarbesöket har du möjlighet att få svar på dina frågor om graviditeten och förlossningen. Om du är intresserad av fosterdiagnostik kan frågan diskuteras med läkare som även kan remittera er. Om graviditetens längd är osäker eller om det finns andra skäl så kan en gynekologisk undersökning göras för att bedöma livmoderns storlek och se att allt är bra. Beroende på din vårdhistoria gör läkaren i samråd med dig och din barnmorska en preliminär plan för graviditeten och eventuellt inför förlossningen. Läkaren kanske föreslår en extra kontroll eller behandling. Din partner är givetvis också välkommen att följa med. Har du valt att göra KUB eller NIPT-test diskuteras det sannolikt under den här veckan. Dessa tester gör för att bedöma hur stor sannolikheten är att fostret har Downs syndrom. Det är helt frivilligt att göra dessa test. Läs också: Gravid vecka 10 och Gravid vecka 12

Din graviditet i vecka 11 - dela gärna med dig!

Berätta om just din graviditet i den här veckan i vårt kommentarsfält här under så att fler får ta del av den! Har du en blogg kan du också passa på att länka till den så att fler kan hitta dit och följa din gravidresa. Har du ingen blogg är du välkommen att skapa en HÄR, det blir ett fint minne av dina tankar kring din graviditet.Källa: 1177 Vårdguiden
/
/
/
/
/
/
stats