Val av bänkskiva till köket

Ska du byta bänkskivor hemma i köket? För många är valet av bänkskivor ett av de svåraste samt  viktigaste valen när det är dags att renovera eller bygga nytt kök. För att hjälpa dig med valet har Vi med barn listat några av de vanligaste materialen och alternativen.

Bänkskivan är den delen i köket som används och slits mest. En bänkskiva måste därför vara både tålig och snygg. Designen är väldigt avgörande då skivan i sig ofta tar upp stora ytor som skall matchas med övriga delar av köket. Samtliga material har fördelar och nackdelar och kombinationen av en snygg och tålig bänkskiva är inte helt lätt att hitta speciellt om man ska hålla sin budget.

För att hårdra det lite kan vi utgå från att priserna på material varierar kraftigt. Sten är ofta dyrast och slittåligt, medan trä är lite billigare men känsligt för värme där i mellan har vi laminat som är billigt men fuktkänsligt och åldras dåligt med tiden.


Massivt trä
Massiva träskivor är något alldeles speciellt, kanske för att det är materialet som känns mest levande. Inget annat material ger ditt kök en så exklusiv, men ändå varm och ombonad känsla.Trä är ett levande material som åldras med värdighet.

 


Laminat
Laminat är hållbart, lätt att hålla rent och underhållsfritt. Laminat har också lång livslängd och många fördelar. För dig som vill ha ett vackert och slitstarkt, men ändå prisvärt kök, är bänkskivor i laminat ett bra val.

 


Sten
Har du budget och en känsla för sten som grundmaterial i ditt kök, får du en bänskiva att leva med och känna glädje över i många år. Sten är det mest slittåliga materialet du kan använda dig av med undantag från porösa stenar som kalk. Nackdelen med bänkskivor i sten är att de gärna tar upp värme. Det gör att de ofta är behagliga att arbeta på. Däremot så tar de inte upp någon lukt alls.

 


Hi-Macs eller Corian
HI-MACS har utvecklats och tillverkas av LG Hausys, ett av världens största företag inom vetenskap och teknologi. En blandning av naturliga mineraler, akryl och pigment gjuts i en form. Resultatet blir ett estetiskt tilltalande och slitstarkt stenliknande material som klarar av fläckar och den vardagliga smutsen. En fördel är att man kan beställa vilka former som helst utan allt för stor bekostnad på priset.

 


Rostfria
Den heltäckande, rostfria bänkskivan har varit en exklusivitet reserverad för restaurangkök från början. I dag återfinns bänkskivan i 70% av våra kök. Anledningen till detta är kombinationen av ett slittåligt material till rätt pris. Den är även lätt att putsa upp och fräscha upp, materialet tål näst intill hur mycket värme och fukt som helst.

Renovera köket själv? Läs mer om hur du gör här. 

stats