Renovera köket själv

Går du i tankarna om att renovera köket hemma? Fortsätt tänka ett bra tag till innan du bestämmer dig för att slå första slaget med hammaren. Köket är nämligen inte enbart en plats för matlagning, utan också ett rum att trivas och umgås i. Det gör att det ställs stora krav på ett kök, som både ska vara funktionellt och ombonat. I denna artikel får vi en kort inblick i hur det är att renovera köket själv.

En renovering av ett kök kan i princip kosta hur mycket och hur lite som helst. En budgetvariant är att byta luckor och måla om, samt lägga in ett nytt golv. En helrenovering innebär att allt från tak till golv byts ut, inklusive stommar i inredningen. Vare sig du tänker budget eller stort, finns det en hel del att tänka igenom innan renoveringen startar. Speciellt om du tänker renovera köket själv.

Renovera köket, en bra investering?

Ja, en köksrenovering är en klok investering. Värdet på bostaden höjs i snitt med 12% jämfört med att taket förbättras (7%). Oavsett om enbart luckorna byts ut eller målas om, eller hela köksinredningen byts ut, kommer hela huset att kännas fräschare och roligare. Detta för att så många människor värdesätter köket.

Frågar vi 10 personer – Vilken del av bostaden som är viktigast? Kommer 8 att svara, köket. Frågar vi hur många som renoverat köket kommer hälften svara ja. Frågar vi om de genomförde renoveringen själva kommer vi troligtvis inte få ett svar. Därför är det extra kul att kunna dela med oss av en köksrenovering från ett ungt par som varken har snickarkunskaper eller budget för att renovera köket.

Planering

Den kanske viktigaste biten vid en köksrenovering är planeringen. Fråga dig själv – Fungerar den nuvarande planeringen? Logistiken är viktig. Det är jobbigt om arbetsvägarna korsas hela tiden. Ska kylskåpet stå långt från arbetsytan, ska ugnen placeras högt upp i anslutning till diskbänken? Öppna lösningar med köksöar ger möjligheter att variera köket och få ett levande och väl fungerande kök som släpper in ljus.

Så gör du det själv

Tålamod och nyfikenhet är det som krävs för den som vill renovera sitt kök på egen hand. När du väl har beslutat dig för att göra det, så finns det ingen väg tillbaka, har man börjat ska man slutföra. Självklart ska elektriker och rörmokare alltid anlitas så att installationerna av vitvaror och belysning blir korrekta. ROT-avdraget gäller för köksrenoveringar.

 

Börja med golvet

Som vanligt, tänk till ordentligt vid val av golv. Ska det vara tåligt? Underhållsfritt? Billigt? Vräkigt snyggt? Eller som i det här fallet passa med övriga golv i bostaden och samtidigt vara relativt billigt, 359 kr/m2 samt enkelt att lägga. Valet föll på ett parkettgolv i ek 13mm, kallat klickgolv vilket är enkelt att lägga.

Kostnad: 5 000 kronor
Tid:
8 timmar

Fortsätt med väggarna

Använd ett spackel som är gjort för väggspackling, ett sk. sandspackel. I detta fallet har de använt sig av Alcro Lätt Hand spackel, som är lättjobbat. Använd två spackelspadar av olika storlek. Den lite större användes för att ha spackel på, och den mindre till att påföra spacklet med.

 

Lägg på spackel på ytan och, skrapa av den yttre kanten genom att föra spackelspaden med en jämn rörelse uppifrån och ner, tryck lite lätt med hjälp av ena fingret på spackelspadens ena kant så att den skrapar bort lite mer spackel än vad som blir utjämnat i mitten. Därefter börjar det kanske minst uppskattade jobbet slipning, här är det bara att slipa tills man är nöjd med ytan. Det kan ta allt från några timmar till några dygn oavsett om du använder dig av maskin eller inte, här ska det vara jämnt.

Kostnad: 4 000 kronor (färg+spackel)
Tid:
24 timmar

Montera stommarna

Den tid du har lagt ned på förarbetet har du nu igen när du ska börja monterar köket. Ju bättre förarbete du gjort desto smidigare går monteringen. Köket i artikeln är från Ikea och samtliga stommar införskaffades på blocket för under 3 000 kronor. Luckorna införskaffades nya med en totalkostnad på 7 000 kronor.

 

En bra regel är att alltid börja montera hörnskåp eller det skåp som är närmast ett hörn, vare sig du börjar med bänkskåpen eller väggskåpen. Ofta är det dessa skåp som krånglar i slutändan. Mer information läs här.

Montera bänkskiva och diskho

Många underskattar valet och framför allt vikten av bänkskivan/diskbänken och diskhon i köket. Här finns det en hel del att tänka på. Bänkskivor i köket bör dessutom ha slagtåliga ytor. Det vanligaste materialet till bänkskivor i dessa utrymmen är utan tvekan laminat. Laminat kan dock ge ett intryck av en billig känsla, självklart finns det mängder av olika laminat skivor men ska man vara på den säkra sidan välj massivt trä. Köket får ett enormt lyft och en exklusivare känsla, har man budget ska man givetvis välja någon form av sten. I detta köket valdes en bänkskiva i ek på 40 mm.

Diskhon är tyvärr för en del familjemedlemmar kärnan och den vanliga arbetsstationen i köket. En bra diskho bör vara slagtålig, djup, och två delad. Här finns det tusentals olika varianter att välja på. Det viktigaste momentet är monteringen där det gäller att få tätt med hjälp av sillikon mellan bänkskivan och diskhon.

 

Diskhon ovan är i massiv granit och väger därefter. Granitstenen är hård och mycket tålig. Den tar ingen skada av varken värme, färgande safter eller kemikalier, vilket gör den väldigt lämplig för kök. Genom att arbeta med en exklusivare arbetsyta skapar det billiga köket en exklusivare look and feel. För mer information om bänkskivor och val av bänkskiva, läs här.

Kostnad 11 000 kr (diskho + bänkskivor)

Val av vitvaror

Valet av vitvaror är bland de viktigaste valen under renoveringen. Det går alltid att byta vitvaror om man inte är nöjd men låt inte valet bli en slump. Gör du ett medvetet val ökar chansen att du ska bli nöjd och få maximal nytta av din investering. När du väljer mellan olika modeller, ta hänsyn till:

  • Pris
  • Design
  • Storlek
  • Funktioner
  • Energiåtgång
  • Ljud/Buller
  • Personliga preferenser

 

För mer information om vitvaror läs våra tips. Vitvarorna till detta köket valdes efter en budget om 30 000 kronor, det är ofta en fördel att sätta budget först. Därefter så prioriterades funktion och design, speciellt när det kommer till fläkten. En underdimensionerad fläkt kan göra att köket blir helt obrukbart.

Kostnad 29 000 kr
Tid 10 timmar 


 

Kakel, glas eller tapet?

Traditionellt så använder vi oss av kakel i köken. Men senaste trenden är glas, tapet eller en kombination av båda. Glänsande fräscht blir det när man använder glas ovanför köksbänken. Det är praktiskt att välja ett glas med en lackad baksida, eftersom man då kan limma upp glaset. Sådana glas (Lacobel) finns i en rad olika kulörer. Bilden nedan visar en Lacobel med en tomatröd färg som verkligen ger kontrast till det annars ganska sterila köket.

 

Fördelen med glas är att det är extremt underhållsfritt eftersom det inte finns några skarvar för fettet att fastna i. Glaset är betydligt billigare än kakel och tar en tiondel av tiden att montera.

Kostnad 3 000 kronor
Tid 2 timmar

 

 

Dragning av elektricitet

Som vi skrev tidigare ska självklart alltid en elektriker och rörmokare anlitas så att installationerna av vitvaror och belysning blir korrekta. I detta fallet så genomfördes ovanstående utan hjälp av fackman vilket kan få förödande konsekvenser.

stats