Äter ditt barn mycket godis? Håll koll på tänderna

Regelbunden användning av tandkräm med fluor har förbättrat svenska barns tänder. Fluoren stärker emaljen och gör det svårare att få hål. Men ett stort intag av godis och läsk, i kombination med dåliga tandborstvanor gör att Folktandvården trots allt känner en oro över våra barn och deras tänder.

Att borsta tänderna minst två gånger om dagen med fluortandkräm, dricka vatten och låta tänderna vila mellan måltiderna är alla tandläkares tips för friska tänder.

Att hålla sig till lördagsgodis är ett bra sätt att minska sockerintaget för barn. Socker är beroendeframkallande, äter man söta saker ofta vill man ha mer och mer. Äter man socker ofta så är det skadligt för tänderna, begränsa godisätandet.

Läskedrycker är även de en stor bov för tändernas hälsa, läsk kan ge frätskador som dels är väldigt skadligt för emaljen men ger även på sikt väldigt fula, missfärgade och skadade tänder.

3 tips för bättre tandhälsa

1. Håll koll på nya tänder: Nya tänder är extra känsliga för karies. Kindtänderna längst bak i munnen kan vara gropiga och svåra att hålla rena. Borsta dem noga. De sista hörntänderna längst bak i munnen kommer vid 11–13 års ålder.

2. Låt tänderna vila mellan målen: Småätande är en av de vanligaste orsakerna till karies. Mellan målen behöver tänderna ett par timmars paus från mat och dryck så att saliven hinner göra sitt jobb och neutralisera syrorna som bildas i munnen. Drick bara vatten efter tandborstningen på kvällen.

3. Lördagsgodis: Lördagsgodis som slukas i ett nafs gör ingen skada i munnen. Så begränsa godisätandet. Och drick vatten när du är törstig.

Hur ofta får ditt barn godis eller läskedrycker? Hur gör du för att lära ditt barn om god tandhälsa? Dela med dig av dina erfarenheter.

Källa: Folktandvården

/
/
/
/
/
stats