Häng med oss #LOPPIVIMEDBARN

10 vanliga frågor som BVC får – och svaren

Hjälp! Varför skriker min bebis och hur mycket kläder ska de små egentligen ha på sig? Vimedbarn har samlat de 10 vanligaste frågorna som Sanna Klang, BVC-sköterska, får av nyblivna föräldrar.

Annons

1. Varför skriker min bebis?

SVAR: När en bebis föds så är skriket det enda sättet de har att kommunicera med. De skriker för att förmedla att de vill ha hjälp med något. Det kan handla om hunger, en blöt blöja, magknip eller att de vill ha närhet. Skrik är helt normalt och efter en tid kan föräldrarna börja höra skillnad på skriket och vad bebisen efterfrågar just i den stunden.

2. Min bebis är kladdig i ögonen, vad gör jag åt det?

SVAR: Det är vanligt att små bebisar blir kladdiga i ögonen och det beror på att de har trånga tårkanaler. Badda med ljummet vatten, utifrån och in i ögonvrån dagligen. Det kan ta flera månader innan det försvinner helt. Skulle mängden kladd öka mycket och ögat/ögonen börjar se röda ut kan det vara bra att en läkare får undersöka det för att se att det inte har blivit en ögoninfektion.

3. Vad är det för röda prickar min bebis har i ansiktet och vad kan jag göra åt det?

SVAR: De röda prickarna är hormonplitor och försvinner oftast inom några månader.

4. Hur mycket kläder ska jag klä på min bebis?

SVAR: Tipset är att lägga en hand på bebisens bröst eller nacke för att känna hur varm bebisen är. Generellt klär vi oftast bebisar för mycket. En riktlinje kan vara det vi vuxna har på oss med ytterligare ett plagg. Se över vad du själv har på dig och vad det råder för temperatur. Bebisar har svårt att behålla sin egen kroppstemperatur och är oftast kalla om fingrar och tår.

5. När kan jag börja ge mitt barn smakportioner?

SVAR: Vid fyra månaders ålder rekommenderas det att barn påbörjar vad vi kallar för smaksensationer. Det går ut på att de får smaka på det mesta, men väldigt små mängder. Det huvudsakliga målet ska fortfarande vara bröstmjölk eller modersmjölkersättning upp till 6 månaders ålder. Vid 6 månaders ålder är rekommendationerna att smakportioner påbörjas. Detta ökas upp i barnets takt och hur pass intresserad hen är av vanligt mat.

6. Varför har min bebis ont i magen och vad kan jag göra åt det?

SVAR: Magknip är vanligt hos bebisar och det beror på att deras mage och tarm inte är helt färdigutvecklad. Vad som kan hjälpa är att massera bebisens mage med mjuka rörelser medsols runt magen och mjukt nedåt över magen för att följa tarmens naturliga rörelser. Att låta bebisen ligga på mage kan också lindra mot magknip.

Tänk på att: Eftersom bebisens nacke är relativt ostabil i början kan det vara svårt för bebisen att ligga för länge på mage, ett knep är då att ha bebisen på ditt bröst och gärna hud mot hud. Om mamman ammar kan det vara bra att se över vad hon äter då vissa gasbildande produkter kan gå över till bröstmjölken och orsaka magknip. Exempel på det kan vara bönor, kål, lök, starka kryddor, vindruvor etc. Mjölk är något som vissa barn reagerar på och då får mamman testa mjölkfritt ett tag för att se om det blir någon skillnad. Att rapa barnet efter måltiderna kan också vara gynnsamt. Om barnet skriker ofta och i flera timmar kan det vara bra att ta kontakt med BVC och träffa en barnläkare för att utesluta att det handlar om någon sjukdom.

7. Hur ofta ska bebisar bada?

SVAR: Rekommendationerna är 1-2 gånger/vecka då vatten har en uttorkande effekt och barns hud är känsligare än vad vuxnas är.

8. Hur vet jag att min bebis får i sig tillräckligt med mat?

SVAR: Vissa barn visar väldigt tydligt när de är hungriga eller inte tillräckligt mätta. De skriker och fortsätter att gapa eller smacka med läpparna. Det är svårt att veta exakt hur mycket som barnet får i sig vid framförallt amning, men tunga kissblöjor, ett gott allmäntillstånd och en god viktuppgång brukar tyda på att barnet får i sig tillräckligt.

9. Vad gör jag åt skorv?

SVAR: Många bebisar får skorv under deras första levnadsår och det innebär att de får fjäll i hårbotten. Detta är helt ofarligt och brukar oftast försvinna med tiden, men det kan ta ett till två år. Som förälder kan man testa att smörja in barnets hårbotten med barnolja och låta det sitta i över natten. På morgonen duschas håret med ett oparfymerat barnschampo och därefter kan föräldern ta en kam eller en handduk och gnugga bort det försiktigt. Har barnet väldigt mycket skorv kan föräldern smörja med en borago-olja som finns att köpa på ett apotek.

10. Hur får jag min bebis att sova bättre på nätterna?

SVAR: Detta är en väldigt stor fråga och svår att svara på då alla barn är olika och alla föräldrar är olika. I första hand måste man beakta barnets ålder. Ett barn under sex månader kan fortfarande vakna om nätterna och behöva äta vid något tillfälle. Barn genomgår ett flertal utvecklingsfaser under sitt första levnadsår och det kan påverka barnets sovrutiner mycket under vissa perioder. Som förälder får man försöka vara tålmodig och ge barnet extra närhet, detta är något som med tiden går över.

Tips! Sätt rutiner inför natten tidigt. Att ta på pyjamas, släcka ner belysningen och läsa en saga, sjunga en sång eller något liknande beroende på hur gammalt barnet är. Vad som också kan vara viktigt att se över är hur barnet äter på dagen och hur sovstunderna ser ut. I vissa fall kan föräldern behöva minska ner på sovtiden under dagen eller tidigarelägga andra/tredje vilan beroende på barnets ålder. Upplever du som förälder att det är svårt att få bebisen att somna eller att den vaknar mycket på nätterna är mitt tips att prata med sin BVC sköterska som på så vis kan hjälpa en på ett individuellt plan då det skiljer sig så mycket från barn till barn.

Text: LOPPI magasin Gravid & Baby
Foto: Istockphoto

Så lyckas du med nattningen – 6 tips från experten

Har du problem att få din bebis att somna? Här är 6 tips på hur du kan få till en lyckad nattning från BVC-sköterskan Sanna Klang. 
– Invänta trötthetstecken. Det är svårare att lägga ett piggt barn eller ett övertrött barn, säger Sanna Klang.

Annons

1. Fasta rutiner

Att försöka hålla sig till samma rutiner inför nattningen. Barn älskar rutiner och blir ofta trygga av det.

2. Invänta trötthetstecken

Kliande i ögonen/blanka ögon, gäspningar och svårt att fokusera blicken är tecken på trötthet. Det är svårare att lägga ett piggt barn eller ett övertrött barn.

3. Korta ner dagsvilan

Se över hur barnet sover på dagen (om barnet är äldre än 6 mån). Kanske behöver man korta ner någon vila eller ta bort någon vila på dagen om barnet har svårt att somna inför kvällen.

4. Varva ner inför kvällen

Lugna lekar kan få barnen att komna ner i varv lagom till läggdags.

5. Låt inte barnet somna hungrigt

Får barnet mat i magen är det oftast lättare för dem att somna.

6. Mörkt eller nattlampa

Vissa barn har svårt att somna om det är mörkt i rummet. Införskaffa en lite nattlampa. Dock kan det också vara tvärtom, att vissa barn behöver ha det mörkt för att somna. Testa er fram och se vad ditt barn gillar mest.

Foto: Istockphoto

Annons

Varför gråter hon? Har han ont i magen? Gör jag något fel? Som småbarnsförälder är det lätt att känna sig desperat när man inte förstår sig på sin lilla bebis. Men att ett spädbarn gråter eller är oroligt behöver inte betyda du gör något fel, utan att det är på väg in i nästa mentala utvecklingsfas. Här är tio språng som tar din bebis från nyfött spädbarn till envis ettåring.

Texten i den här artikeln är hämtad ur boken ”Att växa och upptäcka världen”

1. Upplevelsevärlden

Vecka 4–5
Bombaderas av känslointryck

Ett spädbarns värld är svår att föreställa sig för vuxna. Den är i dimmigt fokus och dess egenskaper är odefinierade – på vissa sätt skiljer den sig inte från livet i magen.
I vecka 5, men ibland så tidigt som vecka 4, kommer ditt barn att genomgå sitt första utvecklingssprång framåt. Nya känslointryck bombarderar barnet både inifrån och utifrån, och barnet blir vanligtvis förvirrat på grund av detta. En del av allt det nya har att göra med utvecklingen av de inre organen och metabolismen. Annat är ett resultat av barnets ökade vakenhet – sinnena är känsligare än de var direkt efter födseln.

2. En värld av mönster

Vecka 8
Upptäcker sina hander och fötter

Runt vecka 8 kommer ditt barn att uppleva världen på ett nytt sätt. Det kommer att kunna känna igen enkla mönster i världen runt omkring och också i sin egen kopp. Även om det från början kan vara svårt för oss att föreställa oss detta, så händer det i alla sinnen, inte bara synen. Exempelvis upptäcker barnet kanske sina egna händer och fötter och kan tillbringa timmar med att öva sig i att få kontroll över en viss pose med en arm eller ett ben. Barnet kommer att vara oändligt fascinerat av ljuset och skuggorna på väggen i sitt sovrum.

Läs också: Förlossningsberättelse: ”Jag riskerade livet för min dotter”

3. Nyansernas värld

Vecka 12
Upptäcker omvärlden

Runt vecka 11 och 12 kommer ditt barn att gå in i ytterligare en ny värld. Du kanske minns att bland det mest betydande som inträffade i den fysiska utvecklingen i vecka 8 var ditt barns förmåga att slå och sparka på saker och ting med armar och ben. I vecka 12 kommer detta ryckiga beteende att förändras.
Naturligtvis kommer denna förändring inte att ske över en natt, och när den inträffar kommer den att medföra mer än bara fysisk rörlighet, fastän det vanligtvis är just det som föräldrar mest lägger märke till. Förändringen kommer också att påverka ditt barns förmåga att med sina andra sinnen förnimma sättet som saker omkring barnet förändras på – som att katten slinker förbi på golvet och som att ljuset fördunklas vartefter solen sänker sig bakom molnen. Ditt barns värld blir en mer organiserad plats, när det upptäcker de ständiga, flytande förändringarna runt omkring sig.
bebis_2

4. Händelsevärlden

Vecka 19
Förstår händelseförlopp

Insikten om att våra erfarenheter är uppdelade i kända händelser är något som vi som vuxna tar för givet. Till exempel, om vi ser någon tappa en gummiboll vet vi att den kommer att studsa upp igen och troligtvis fortsätta studsa flera gånger till. Om någon hoppar upp i luften vet vi att den personen måsta komma ner igen. Men för barnet är allting nytt, och ingenting är förutsägbart.
Efter sitt senaste utvecklingssprång kunde ditt barn förnimma mjuka övergångar av ljud, ljus, smak, lukt och material. Runt vecka 19 (eller mellan vecka 18 och 20) blir barnets förmåga att förstå världen runt omkring sig mycket mer utvecklad och också mer lik vår egen uppfattning. Barnet kommer att experimentera med händelser.

Läs också: 11 tankar vid första barnvagnspromenaden

5. Relationsvärlden

Vecka 26
Börja förstå relationer

Runt vecka 26 kommer ditt barn att visa tecken på ännu ett betydande utvecklingssprång. Om du tittar noga kommer du att se att barnet försöker göra många nya saker. Vare sig barnet kryper eller inte i detta stadium kommer det att ha blivit avsevärt mer rörligt medan det lär sig att samordna rörelserna i armar och ben och resten av kroppen. Genom att bygga på sin kunskap om händelseförlopp är barnet nu kapabelt att börja förstå de många sorters relationer som finns mellan saker och ting som utgör barnets värld. Världen är nu plötsligt en väldigt stor plats i vilken barnet är en mycket liten prick med röstresurser. Någonting som barnet vill ha kan ligga på en hylla högt upp eller utanför sängen, och barnet kan inte åt det på något sätt. Modern kanske går iväg, bara in i nästa rum, men hon kunde lika gärna ha åkt till andra sidan jordklotet, om barnet inte når henne.

6. Kategorivärlden

Vecka 37
Kategoriserar sin omvärld

Ungefär i vecka 37 (eller mellan vecka 36 och 40) kanske du kan lägga märke till att ditt barn försöker företa sig någonting nytt. Du kan till exempel se den lilla krabaten plocka upp något litet från golvet och noggrant studera det mellan tummen och pekfingret. Eller kanske som en blivande liten kock arrangera om maten på sin tallrik genom att testa hur en banan kan klämmas ihop eller hur spenat kan pressas genom fingrarna. Barnet får ett mycket allvarligt ansiktsuttryck och blir helt uppslukat av sina utforskningar. Det är alltså vad det handlar om nu – undersökningar som ska hjälpa den lilla forskaren att börja kategorisera sin värld. Språnget in i en värld av kategorier kommer att påverka alla sinnen – syn, hörsel, lukt, smak och känsel.
bebis_3

7. En värld av ordningsföljder

Vecka 46
Försöker skapa ordning och reda

Du kanske har förundrats över ditt barns lust att förstöra när det tar isär någonting, kasta saker omkring sig och kleta ner allt i sin närhet. Om du är vaken för nyligen utvecklade förmågor hos ditt barn lägger du kanske i vecka 46 ungefär plötsligt märke till att barnet gör saker och ting på rakt motsatt sätt. För första gången kommer barnet att försöka foga samman saker. Från och med nu måste barnet, för att uppnå flera av sina mål, göra saker i en viss följd. Barnet kan exempelvis efter bästa förmåga koncentrera sig på att sikta innan det försöker lägga en kloss på en annan eller trycka ner en pinne i ett hål först efter att ha jämfört hål och pinne.

Läs också: ”Jag skämdes för att jag inte kunde amma”

8. Programvärlden

Vecka 55
En ettåring som kan se mönster

Varje barn första födelsedag är en betydelsefull händelse. Slutet av första året betyder för många föräldrar början på slutet av spädbarnstiden. Din lilla kerub har blivit ett barn som kryper eller till och med kan gå. På många sätt är det naturligtvis fortfarande ett spädbarn. Det har än så länge så mycket att lära om världen – som har blivit en sådan intressant plats att utforska. Kort efter den första födelsedagen, ungefär i vecka 55, kommer ditt barn att ha gått igenom ännu en stor förändring i sin mentala utveckling och vara redo att utforska ”programvärlden”. En uppmärksam förälder ser början till en ny förståelse i barnets sätt att tänka. Program är mönster som av om – då-beslut. Vad som ska hända beror på vad som just har skett, istället för att varje skeende upprepas.

9. Från tillgjordhet till raserianfall

Vecka 64
Ett brett känsloregister

För första gången är ditt barn nu kapabelt att byta de program som det hittills har lärt sig. Och barnet älskar att leka med det. Du kan se hur ditt barn utföra alla slags ”fysiska pajaserier”, lära känna yttervärlden, börja bli duktigare på både språk och annat, imitera andra, spela rollspel med utgångspunkt från vardagslivet, träna på känslouttryck, börja tänka framåt, börja tjata för att få igenom sin vilja, börja dramatisera, börja ”kräva” en röst och börja bli ”aggressivt”.

Läs också: 6 råd om kost till dig som ammar 

10. Systemvärlden

Vecka 75
Lär sig skilja på mamma och pappa

Med det tionde utvecklingssprånget, 75 veckor efter det beräknade födelsedatumet, får ditt barn den nya förmågan att uppfatta och hantera ”system”. Barnet börjar förstå att det kan välja hur det vill vara: ärligt, hjälpsamt, försiktigt, tålmodigt etc. Eller, välja att vara raka motsatsen. Från och med nu kan man se barnet utveckla första början till ett samvete genom att hålla fast vid sina värderingar och normer.
 När världen av system öppnar sig börjar barnet utveckla idén om sig själv. Som till exempel att barnet upptäcker att det självt äger och kontrollerar sin egen kropp, att barnet självt kan göra och iscensätta och kontrollera saker och ting, att det kan visa vad det vill och själv fatta beslut. Ditt barn börjar nu också förstå att mamma och pappa är olika personer. Ditt barn har också blivit mindre egocentriskt, vilket för med sig alla möjliga konsekvenser. Nu kan barnet till exempel trösta någon. 
Ditt barn lär sig snabbt och i ett rasande tempo – det hinner nästan inte ens med all inkommande information. Så nu är det ett perfekt läge för att försäkra sig om att barnet lär sig ett gott uppförande, för det som barnet lär sig i den här åldern ”fastnar” och blir svårt att ändra på senare i livet.

Om boken: Att växa och upptäcka världen

Den har kallats för småbarnsföräldrarnas bibel. Många föräldrar har under åren sökt tröst och stöd i boken ”Att växa och upptäcka världen”. Nu ges boken ut i en ny uppdaterad upplaga där vi får följa bebisens utveckling från hjälplöst spädbarn till en envis ettåring. De holländska författarna Frans X. Plooij och Hetty van de Rijt har skrivit en oumbärlig guide som tar dig igenom de avgörande första tjugo månaderna av ditt barns liv.
Författare: Frans X.Plooij

Läs också: Första tiden med bebis – 6 saker att tänka på

 

Gör rent skrubbsåren – 5 tips

Nu när sommaren står runt knuten väntar roliga äventyr, men med varmare väder och bara ben följer allt som oftast även skrubbsår och insektsbett. Här är 5 tips på hur du enkelt tar hand om barnens småskador.

Annons

Som vi har längtat efter sommaren, värmen och bara ben. Nu när sommaren står runt knuten väntar roliga äventyr, men med varmare väder och bara ben följer allt som oftast även skrubbsår och insektsbett. Här är 5 tips på hur du enkelt tar hand om barnens småskador.

När olyckan är framme finns det inga genvägar – såret måste tvättas ordentligt för att inte bakterier ska få fäste och för att inte smågrus och asfaltsrester ska stanna kvar och skapa fula ärr. Tvätta så fort och effektivt som möjligt för att göra plågan mindre för barnet.

1. Blöt upp
Ett tips är att blöta upp såret lite innan du rengör det. Det kan göra jobbet lite enklare. Låt barnet bada och rengör skadan under vatten, eller lägg en fuktig tvättlapp över såret i tio minuter innan du börjar.

2. Ta bort smutsen
För att undvika att smuts kommer i såret är det viktigt att först av allt tvätta händerna. Fortsätt därefter rengöringen med en mild tvål och ljummet vatten, gärna direkt med duschstråle om möjligt. Om smutsen fortfarande inte försvinner kan du använda en pincett, en mjuk borste eller en fuktad kompress för att bli av med den mest envisa smutsen.

3. Lufta ordentligt
Låt såret lufttorka ett bra tag. Finns möjligheten kan man låta mindre skav- och skrubbsår vara helt utan förband eller plåster. Utgå från storleken på såret för att avgöra om du ska använda ett plåster eller en kompress. Se till att kläder eller dylikt inte skaver mot såret.

4. Påskynda läkningen
För att skynda på läkningen av såret kan du använda ZALVE sårläkande kräm, som stryks direkt på det tvättade såret. Krämen skapar en tunn film som reglerar fukthalten i såret samtidigt som den förhindrar att bakterier får fäste i såret, vilket i sin tur motverkar infektioner. ZALVE är receptfritt och säljs på apotek över hela landet. ZALVE kan användas för att läka många olika typer av mindre sår såsom skärsår, rivsår, sår efter brännskador, blåsor, insektsbett och akne. En perfekt kräm att ha i ditt hemapotek.

5. Kärlek och plåster
Och så till det viktigaste: Mys och omtanke, kanske också ett fint plåster vid behov. Beröm barnet som stod ut med sårtvätten och se till att göra något extra mysigt för att glömma bort det onda.
zalve_2_vmbVisste du att?

  • ZALVE är en medicinteknisk produkt med kliniskt bevisad sårläkande effekt.
  • ZALVE är utvecklad och tillverkad i Sverige, innehåller inga parabener eller andra konserveringsmedel och kan användas regelbundet utan risk för resistens.
  • ZALVE bildar en tunn film som reglerar fukthalten i såret samtidigt som den förhindrar bakteriell tillväxt och påskyndar sårläkningen.
  • ZALVE sårläkande kräm finns receptfritt på apotek runt om i Sverige.

För att lära dig mer om sårläkning och ZALVE, klicka här.

Vill du veta vad andra säger om ZALVE? Gilla deras sida på Facebook och läs mer.

Denna sida är en annons i samarbete med ZALVE®.

Annons

Det finns mycket du som förälder kan göra för att underlätta arbetet för personalen på ditt barns förskola. Helena Sirwall-Demner är förskollärare på en förskola i Tullinge i Stockholm. Här är 10 tips från henne. 

Här får du Helenas 10 bästa tips om kläder för alla väder och dialogen med förskollärarna på ditt barns förskola.

1. Märk ditt barns kläder
Märk ditt barns samtliga kläder, även skor, vantar, strumpor (i den mån det går). Glöm inte heller att märka nappar, nallar, böcker osv som ni eventuellt tar med till förskolan. Köp en märkpenna, eller beställ textillappar som går att sy alternativt stryka på.

Läs också: Havandeskapsförgiftning – 8 tecken

2. Lämna extrakläder
Tänk på att ditt barn bör ha minst en hel uppsättning av extrakläder på förskolan, även underkläder och strumpor. Fyll på förrådet med extrakläder varje gång du får med dig smutsiga kläder hem. Har ditt barn nyligen slutat med blöja kan han eller hon kissa på sig flera gånger samma dag, så då kan du förbereda med flera uppsättningar kläder.

3. Många av varje
Flera par vantar och strumpor är ett måste när det är blött ute.

4. Varmare kläder
Tänk också på att ditt barn behöver varmare kläder än du. Dels för att barn lättare blir kalla men framför allt för att barn är ute på ett helt annat sätt än vuxna och sitter till exempel länge i en kall sandlåda.

Läs också: Första tiden med bebis – 6 saker att tänka på

5. Extra uppsättningar
Det är bra att ha en uppsättning regnkläder (inklusive gummistövlar) hemma och en på förskolan, för att inte behöva ta med hem över helgerna då glömmer man lätt glömmer att ta med dem tillbaka.

6. Torka i torkskåp
När du köper overall, jacka och termobyxor till ditt barn – se till att kläderna tål att torkas i torkskåp! Vissa lite finare och dyrare märken tål inte torkskåp och då kan barnet få gå med blöta ytterkläder ute.

7. Säg alltid hej och hej då
Hur bråttom du än har, lämna aldrig barnet på morgonen utan att först ha förvissat dig om att någon i personalen har sett er komma. Samma sak gäller så klart på eftermiddagen. Säg alltid till någon i personalen att ni hämtar ert barn.

8. För en dialog med förskolepersonalen
Tala om för ditt barns pedagog om någonting har hänt hemma som kan ha gjort det ledset, argt eller stressat. Då kan vi på bästa sätt bemöta barnet. Du behöver inte skämmas för att berätta att du har bråkat med ditt barn på morgonen, vi är bara människor och det händer så klart oss också!

Läs också: Det här händer under en förlossning – steg för steg

9. Återkoppling till vad som händer på förskolan
Har ditt barn berättat om något som har hänt på förskolan, som han eller hon tyckte var spännande, kul, tråkigt eller otäckt? Undrar du över varför personalen agerar på ett visst sätt? Berätta för personalen istället för att gå och bär på frågor. Var generös med både ris och ros!

10. Kom med tips
Tipsa gärna om spännande experiment, bra böcker och roliga sånger. Även vi behöver inspiration för att förnya vårt sätt att arbeta.

Annons

Amning kan vara mysigt men det kan också vara smärtsamt och svårt. Här är fem vanliga problem som kan uppstå vid amning och tips på lösningar.

1. Såriga bröstvårtor

Sår på bröstvårtan kan ge smärta under amningen. Den vanligaste orsaken är att barnet har ett för nätt tag. Har barnet för nätt tag, avbryt amningen och låt barnet ta ett nytt tag. Du kan hjälpa ditt barn till ett större tag genom att försiktigt peta ner barnets haka just när barnet ska ta tag om bröstet.

2. Barnet får inte ta tag om bröstet

Att ha ett barn som inte tar tag, beter sig oroligt vid bröstet eller till och med ser ut att rata bröstet kan kännas jobbigt när man är nybliven förälder. En del barn behöver tid vid bröstet i början. Låt barnet ta den tid hen behöver för att röra armar och ben, gapa, vrida på huvudet, så kallade sökreflexer.

amning_vmb

3. Barnet blir inte mätt

I vår styrda och tidsbundna värld kan det ibland bli en stor omställning att ha ett barn som inte rättar sig efter klockan och vill amma en minut efter att hen just slutade. Ett nyfött barn visar att det är dags för amning genom att börja röra ögonen, vrida huvudet i sidled, gapa och föra handen till munnen och slutligen skrika. Ju tidigare signaler du ammar på desto lättare brukar det vara att amma. Ett, i huvudsak, nöjt barn och som kissar fyra till sex blöjor per dygn får i sig vad hen behöver. Om du ammar på barnets signaler och ändå upplever att barnet inte blir nöjd kan du behöva söka hjälp hos vården då missnöje hos ett litet barn även kan ha andra orsaker än amning.

Läs också: Första tiden med bebis – 6 saker att tänka på

4. Mitt barn släpper bröstet

En stark utdrivningsreflex kan få barnet att släppa bröstet skrikandes. Har du en stark utdrivningsreflex kan du försiktigt nypa över bröstvårtan för att stoppa mjölkstrålen och istället prova att sitta lite tillbakalutad när du ammar. Ett annat knep är att mjölka ur lite först för att få igång utdrivningen och lägga barnet till bröstet när det flödet lugnat sig.

5. Har jag mjölkstockning?

Under första veckan efter förlossningen kan brösten svullna kraftigt och bli hårda och ömma. Det är en normal reaktion. Svullnaden går ner och brösten blir mjukare och mindre med tiden. Kontakta vården om du är så besvärad att du behöver smärtlindring. En mjölkstockning beror på att mjölken i bröstet inte har kommit ut som den ska. 
Har du mjölkstockning försök amma ofta för att få ut mjölken och variera gärna mellan olika amningsställningar. En mjölkstockning med feber och som inte ger med sig på cirka tre dygn behöver du söka vård för. Om bröstet får en konstig form eller om din feber inte går ner med febernedsättande behöver du också söka vård.

Tips! Läs mer om amning och få tips och råd på amningshjalpen.se.

Text: Ingrid Hyttsten/Amningshjalpen.se
Foto: Istockphoto, unsplash.

Läs också: 6 råd om kost till dig som ammar 

Annons

Bebisen har kommit ut ur magen och nu är det dags för dig och din partner att ta hand om det lilla knyttet. Men hur gör man egentligen? Och när trillar navelsträngen av? Här får du veta 6 saker att tänka på den första tiden med din bebis.

1. Är bebisen verkligen vår?
Att få komma hem från BB är för många en overklig händelse. Ska den här lilla bebisen verkligen bo här med oss? Hur gör man? Varför skriker hen? Frågorna kan vara många och det är också vanligt att känna sig trött. Även om det kan vara svårt är det bra att försöka vila eller sova när bebisen gör det.

Läs också: Det här händer under en förlossning – steg för steg 

2. Hud mot hud
För en bebis är hud mot hud väldigt viktigt. Försök ha bebisen nära dig eller din partner så ofta det bara går, gärna hud mot hud utan kläder. När ni är hud mot hud så utsöndras hormonet oxytocin och det ger lugn till bebisen.

3. Skrik och gråt
En nyfödd bebis kan skrika av många olika anledningar. Några kan vara att bebisen är hungrig, behöver närhet, är trött eller så har den bajsat eller kissat. Att skrika och gråta är bebisens sätt att kommunicera. Efter ett tag lär du dig skillnaden på de olika skriken och vet lättare vad din bebis behöver. Tarmsystemet ska också komma igång på bebisen, så en del bebisar kan ha magknip i början.

Läs också: Förlossningsberättelse: Jag riskerade mitt liv för min dotter 

4. Ta emot besök när ni är redo
När er efterlängtade skatt är född är det många nära och kära som vill komma och hälsa på er och träffa den nya familjemedlemmen. När känns det rätt för er att ta emot besök? Känn efter själva och gå på magkänslan. Ställ gärna fram handsprit och be gästerna tvätta händerna innan de håller i er bebis.

5. Navelstumpen
Den lilla navelstumpen kommer att torka, bli hård och ramla av. Försök inte dra i den, den lossnar av sig själv när den är redo. Försök lufta så mycket som möjligt om det börjar bli rött och irriterad. Prata med BVC om du känner dig osäker. Navelstumpen luktar ofta illa och ramlar av efter 7-21 dagar.

Läs också: 6 råd om kost till dig som ammar 

6. Eftervärkar
Visste du om att du kan ha eftervärkar efter din förlossning? Det är helt normalt. Oftast känns de mer vid andra och tredje förlossningen än vid första. Efter att moderkakan har kommit ut jobbar livmodern och drar ihop sig, det är det som kallas för eftervärkar.

Källa: Babyhjalp.se, 1177.se Foto: Istock photo 

Annons

Som vi har längtat efter våren och bara ben. Nu när våren står runt knuten väntar roliga äventyr, men med varmare väder och bara ben följer allt som oftast även skrubbsår och insektsbett. Här är 5 bästa tipsen på hur du enkelt tar hand om barnens småskador.

När olyckan är framme finns det inga genvägar – såret måste tvättas ordentligt för att inte bakterier ska få fäste och för att inte smågrus och asfaltsrester ska stanna kvar och skapa fula ärr. Tvätta så fort och effektivt som möjligt för att göra plågan mindre för barnet.

1. Blöt upp
Ett tips är att blöta upp såret lite innan du rengör det. Det kan göra jobbet lite enklare. Låt barnet bada och rengör skadan under vatten, eller lägg en fuktig tvättlapp över såret i tio minuter innan du börjar.

2. Ta bort smutsen
För att undvika att smuts kommer i såret är det viktigt att först av allt tvätta händerna. Fortsätt därefter rengöringen med en mild tvål och ljummet vatten, gärna direkt med duschstråle om möjligt. Om smutsen fortfarande inte försvinner kan du använda en pincett, en mjuk borste eller en fuktad kompress för att bli av med den mest envisa smutsen.

3. Lufta ordentligt
Låt såret lufttorka ett bra tag. Finns möjligheten kan man låta mindre skav- och skrubbsår vara helt utan förband eller plåster. Utgå från storleken på såret för att avgöra om du ska använda ett plåster eller en kompress. Se till att kläder eller dylikt inte skaver mot såret.

4. Påskynda läkningen
För att skynda på läkningen av såret kan du använda ZALVE sårläkande kräm, som stryks direkt på det tvättade såret. Krämen skapar en tunn film som reglerar fukthalten i såret samtidigt som den förhindrar att bakterier får fäste i såret, vilket i sin tur motverkar infektioner. ZALVE är receptfritt och säljs på apotek över hela landet. ZALVE kan användas för att läka många olika typer av mindre sår såsom skärsår, rivsår, sår efter brännskador, blåsor, insektsbett och akne. En perfekt kräm att ha i ditt hemapotek.

5. Kärlek och plåster
Och så till det viktigaste: Mys och omtanke, kanske också ett fint plåster vid behov. Beröm barnet som stod ut med sårtvätten och se till att göra något extra mysigt för att glömma bort det onda.
zalve_2_vmb

Visste du att?

  • ZALVE är en medicinteknisk produkt med kliniskt bevisad sårläkande effekt.
  • ZALVE är utvecklad och tillverkad i Sverige, innehåller inga parabener eller andra konserveringsmedel och kan användas regelbundet utan risk för resistens.
  • ZALVE bildar en tunn film som reglerar fukthalten i såret samtidigt som den förhindrar bakteriell tillväxt och påskyndar sårläkningen.
  • ZALVE sårläkande kräm finns receptfritt på apotek runt om i Sverige.

För att lära dig mer om sårläkning och ZALVE, klicka här.

Vill du veta vad andra säger om ZALVE? Gilla deras sida på Facebook och läs mer.

Denna sida är en annons i samarbete med ZALVE®.

Annons

Bröstmjölken innehåller alla de näringsämnen ditt barn behöver för att växa och utvecklas under de sex första månaderna. Barnet tar den näring det behöver. För att du själv inte ska få för lite näring är det viktigt att du väljer bra och näringsrik mat. Du behöver lite mer av de flesta näringsämnen när du ammar. Här är några tips och råd från Livsmedelsverket. 

1. Välj särskilt mat som innehåller mycket D-vitamin, omega 3-fett och folsyra. Det är också bra att fylla på lagret av järn efter graviditeten genom att äta järnrik mat.

2. Drick mycket vatten. Du behöver ungefär en liter extra vatten per dygn när du ammar eftersom att det går åt vätska till bröstmjölken. Drick när du är törstig så får du i dig tillräckligt. Undvik läsk och saft, eftersom att det varken ger dig eller barnet näring utan bara onödiga kalorier.

3. Alkohol och amning. Alkohol har inga positiva effekter för amningen. Enligt nuvarande forskning innebär det dock inga medicinska risker för barnet om du dricker måttliga mängder alkohol när du ammar, det vill säga 1-2 glas vin motsvarande 1-2 gånger i veckan.

Läs också: ”Jag skämdes för att jag inte kunde amma”

4. Undvik ginseng. Du bör helt undvika ginsengprodukter. De är olämpliga när du ammar. Var också försiktig med algprodukter som innehåller mycket jod. Alltför höga doser jod kan vara skadligt.

5. Kaffe och te. Du behöver inte dra ner på mängden kaffe eller te när du ammar. Koffein från kaffe och te förs över till barnet via bröstmjölken i så små mängder att det inte skadar barnet.

6. Titta efter nyckelhålet. Om du på ett enkelt sätt vill hitta nyttigare mat kan du ta hjälp av nyckelhålet – både när du handlar och när du äter ute. Nyckelhålsmärkt mat innehåller mindre och nyttigare fett, mindre socker och salt och mer fibrer än andra livsmedel av samma typ.

Källa: Livsmedelsverket
Foto: Istockphoto

Läs också: Så slutar man amma sitt barn till sömn – barnpsykologerna svarar

Annons

Den långa väntan är över och äntligen har du din bebis i din famn. När det har blivit dags för er att ta den där första berömda barnvagnspromenaden kan det dyka upp en hel del tankar. Här är 11 tankar många nyblivna föräldrar har tänkt. 

1. Hur kan trottoarerna vara så höga?
Att ta sig ner från en vanlig trottoarkant blir en utmaning de första promenaderna med vagnen. Men lugn, du lär dig snart tekniken.

2. Får mitt barn hjärnskakning nu?
Grus och pinnar känns som stora hinder att köra över. Skakar inte vagnen lite väl mycket nu? Får min bebis hjärnskakning? Tips! Lägg ett babynest i vagnen eller rulla ett badlakan och lägg som en korv runt bebisen. Barnet ligger lite stabilare och känner sig mer ombonad.

3. Titta på mig då!
Du känner dig stoltare än en tupp i en hönsgård och vill visa alla att du är ute på din första barnvagnspromenad.

Läs också: 6 saker du måste veta inför din förlossning 

4. Hosta i armen, för tusan!
Hur sjuka kan folk vara?! Kan de inte bara hålla sig hemma eller i alla fall hosta i armvecket?

5. Hoppas ingen ser mig…
Kanske vill du inte synas när du är ute. Kanske är håret uppsatt i en flottig knut, kläderna fläckiga och benen skakiga. Det är helt okej att känna att man vill vara ifred när man tar sin första promenad med vagnen.

6. Måste bilarna låta så mycket?
Precis när din bebis har somnat gasar en moppe eller bil förbi. Eller i värsta fall tutar den på en annan bil. Vansinne!

7. Hur ont kan kroppen göra? 

Efter en förlossning, oavsett om den varit vaginal eller genom snitt är det väldigt vanligt att känna att kroppen är trött och sliten. Många beskriver det som rejäl träningsvärk. Ta korta steg och ta promenaderna i ett långsamt tempo. Lyssna på din kropp och vad den klarar av. Tänk på att den faktiskt har burit ett barn i nästan 10 månader.

8. Vad lätt det känns!
Kanske känns det lättare nu när magen är borta. Du är inte längre lika framtung och du kan böjda dig ner och plocka upp saker som du tappar på marken igen.

Läs också: ”Jag ville ligga hela tiden” – Gabriella Joss 

9. Andas hen? 

Du kanske stannar upp då och då för att kolla att din lilla bebis verkligen andas fortfarande. Och har hen inte lite kalla fötter? Tänk på att inte hänga för tunga filtar för vagnen då bebisen måste få ordentligt med luft och det kan bli för varmt inne i vagnen.

10. Vad fin hen är
När du ser din partner gå där med vagnen är det lätt att få tårar i ögonen och känna sig stolt. Tänk att ni fått världens finaste bebis tillsammans.

11. Min tur!
Tar du promenaden tillsammans med din partner är det inte helt ovanligt att det blir en diskussion om vem ska få köra. Eller så känner du dig som en lejonmamma/pappa som vill köra vagnen helt själv.

Läs också: ”Jag födde i vecka 25” 

Foto: Istockphoto 

Annons

Man brukar säga att det finns en sömnmetod för varje förälder, eller barn. Att få sitt barn att somna kan ibland vara både svårt och tidskrävande. Såhär nattar andra föräldrar sina barn, hur nattar du dina? 

5-minutersmetoden
– Vi testade 5-minutersmetoden på vår äldsta dotter när hon var liten men det slutade med att vi gav upp lika snabbt som vi testade. Hon skrek tills hon spydde, säger tvåbarnsmamman Lisa.
emil_andersson_Emil Andersson som driver bloggen Pappalivet.com ställer sig mer positiv till 5-minutersmetoden.
”Jag som har fyra barn kan med handen på hjärtat säga att 5-minutersmetoden funkar. Många har varit kritiska mot denna metod då en del påstår att detta skulle vara en hemsk upplevelse för barnet men jag ser det på ett helt annat sätt och tycker att man skapar trygghet och det är den trygghet man skapar som ger resultatet, att barnet faktiskt somnar riktigt gott”, skriver han i sin blogg.

Om 5-minutersmetoden
Femminutersmetoden, alternativt somna-själv-metoden, är en metod för att lära små barn att somna och sova själva. Den utvecklades av Berndt Eckerberg tillsammans med hans hustru Britta under 1970- och 80-talet. Eckerberg menar att den ger bäst resultat när sömnproblemen berör hela familjen, vanligen när barnets svårighet att somna eller nattuppvaknanden gör att föräldrarnas sömn blir störd. Familjer som väljer att låta barnen sova med sällskap har således inget behov av metoden. Metoden har inte stöd i svenska sjukvårdsupplysningens råd för att få barn att somna. Läs mer om metoden här. 

”Trött unge och tråkig morsa”
Niobarnsmamman Carola Wetterholm tycker att man ska gå på fingertoppskänsla.
– Jag har jättesvårt för att låta barn skrika sig till sömns, det går emot allt jag tycker är schysst. Men det är skillnad på arg och ledsen. Mina små har ammat och somnat i min famn länge men när jag sen bestämt att det är dags att de ska somna i egen säng så har jag ammat, lagt ner, sagt godnatt och gått ut, lämnat dörren öppen och stökat i köket så de sett och hört. Nä, det har såklart inte funkat. Då har jag satt mig intill, och varit så tråkig det bara går. Läst en bok, stirrat i taket eller nåt. Efter att de tjoat och försökt påkalla uppmärksamhet så har de ledsnat och lagt sig ner och somnat. Det tar evigheter första dagen, och sen kortare för varje läggning. Tålamod är inte min primegrej men det är vad som gäller. Till sist har jag bara lagt dem och gått ut och de somnar direkt. Det gäller att tajma in när de är trötta också, inte stirra sig blind på att de borde vara det enligt klockan. Man får ha lite fingertoppskänsla. Trött mätt torr unge, tråkig tålmodig morsa = bra förutsättningar för att lyckas, säger Carola Wetterholm som driver bloggen Familjen Annorlunda.

nadja_vimedbarn”Går in med jämna mellanrum”
Bloggaren Nadja Mayr tycker att det fungerar bäst med fasta rutiner.
– Det som fungerar bäst för oss är att se till att Hollie får tillräckligt med mat och vakentid under dagen. Fasta rutiner och mycket lek däremellan. Vi dämpar belysning, sätter på pyjamas och ny blöja. Sen får hon dricka vällingen i soffan. Efter lägger vi henne i hennes säng i eget rum, pussar godnatt och släcker. Hon har en snuttis som hon alltid får vid läggning. Samma sak med napp. Så de kopplar hon ihop med sömn. Vi lämnar dörren öppen så hon hör oss. Oftast pratar hon och leker lite i sängen tills hon kommer till ro, hon brukar protestera i max någon minut. Första gångerna lite mer. Vi går in med jämna mellanrum, sätter i napp, lägger henne ner och säger godnatt. Vi går in lite då och då oavsett om hon är arg eller glad så att hon vet att vi är i närheten. Funkar så bra, vi hinner med massa under tiden, hon är trygg med att komma till ro själv och hon sover bättre på nätterna sen hon lärde sig detta, säger Nadja.

Slutade amma
Bloggaren Emily Ödmarks barn började sova i eget rum vid 6-7 månaders ålder.
– För oss har räddningen varit att barnen börjat sova i eget rum när jag slutat amma vid 6-7 månaders ålder. Sedan har barnen somnat själva med en flaska välling i sitt eget rum. Det har funkat för oss, säger Emily.

farochsonlagergren”Samma rutin varje kväll”
Stefan Lagergren som driver bloggen Herrochfrulagergren.se tillsammans med sin fru Angelica börjar med nedvarvning en stund innan läggning.
– Att barnen sover i eget rum är bra för att de inte ska bli störd av oss vuxna. Men sen är ett tips att börja en stund innan läggning. Lugna ner leken, dimma ner belysningen och ha samma rutin varje kväll. Pyjamas på, borsta tänderna, säga god natt till familjen, ta med en flaska mjölk upp till sängen och när den är slut är det godnatt, säger Stefan.

”Nattningarna är supersmidiga”
Bloggaren Josefin Knave läser sagor i sängen för sin son med en flaska välling som sällskap.
– Hos oss går nattningarna verkligen i ”faser” där olika saker har gällt i olika perioder. Ett tag läste vi ”Kaninen som så gärna ville somna” vilket funkade i ett två-tre månader tills han började säga ifrån med besked (”INTE KANINEN!!!!”) då han tyckte att den var för tråkig och kopplade ihop att vi använde den för att söva honom. En period var det okej att vi släckte lampan och sjöng efter en bok eller två och en period var det totalt sångförbud. Vi kan dock inte titulera oss nattningsproffs då våra nattningar tagit längre och längre tid, strax innan jul kunde nattningarna ta två timmar (!) med en hel del inslag av stök och bök, tills vi bestämde oss för att sluta med dagssömnen (vid 2,5 års ålder) – och nu är nattningarna supersmidiga igen. Han hade inte varit tillräckligt trött innan helt enkelt. Just nu ligger vi bredvid och läser för honom tills han somnar, men det handlar alltså inte om två timmar längre utan om mysiga och fredliga 20 minuter, säger Josefin Knave.

Hur mycket sömn behöver barn? Såhär skriver Vårdguiden.se 
Precis som vuxna behöver olika barn olika mycket sömn. Låt ditt barn gå och lägga sig tidigare eller senare om du vet hur mycket sömn hen brukar behöva för att må bra. Självklart kan du låta ditt barn vara vaken lite senare vid speciella tillfällen eller när hen är ledig.

0–3 månader: 15–18 timmar per dygn, men i den här åldern är det väldigt stor skillnad mellan olika barn. Sömnen styrs framför allt av hunger och mättnad. Läs mer om det här.

3-12 månader: Upp till 17 timmar per dygn (9–12 på natten, 2–5 på dagen).

1-3 år: 12–13 timmar per dygn.

3-6 år: 11–12 timmar per dygn.

6-12 år: 10–11 timmar per dygn.

12 år och uppåt: 8–9 timmar per dygn, men vissa barn behöver mer sömn i puberteten.

Läs mer om barn och sömn på Vårdguiden.se

”Socker gör barn hyperaktiva” Håller du med?

Annons

Numera är socker ett självklart samtalsämne bland föräldrar. Stämmer det att barn blir hyperaktiva av socker? Och har rädslan för socker gått till överdrift?

När tvåbarnsmamman Anna Larsson delade ett inlägg på facebook om hennes tankar kring socker och barn blev det snabbt en viral succé. Inlägget har lästs och kommenterats av tusentals personer. Anna menar att hennes dotter har blivit lugnare av att äta mindre socker. Läs hela Annas inlägg här. Men blir barn hyperaktiva av socker? Stämmer det verkligen? Åsa Brugård Konde, nutritionist på Livsmedelsverket, medverkade i Aktuellt där hon svarade på frågor om barn och socker.

Har rädslan för socker gått till överdrift? 
– Vi tycker att de tär bra att det är fler än vi på Livsmedelsverket som vill minska på sockret. Det är många som äter för mycket socker. Det är inte bra för hälsan, men samtidigt är det så att som förälder är det viktigt att lära sina barn att få ett naturligt förhållande till maten och ibland kan det förekomma en hälsohets i samhället och det är inte bra för barn att utsättas för, säger Åsa i Aktuellt.

Läs också: Älskar du verkligen ditt barn?

”Vuxnas ansvar”

Åsa tycker att det är bra att sätta regler kring socker och att inte erbjuda söta livsmedel till barnen till vardags.
– Man behöver inte hålla på att prata med barnen om det, för ansvaret ligger inte hos dem. Det är de vuxnas ansvar att erbjuda barnen bra mat, säger hon.

Vad säger vetenskapen om att påståendet att socker gör barn hyperaktiva?
– Det är många föräldrar som upplever det så, och det tycker jag inte att man helt bara ska kasta bort. Men forskningen har inte kunnat visa det sambandet, säger Åsa.

Är lightläsk också ”dåligt”?
– Det som gör att vi tycker att socker är något som barn inte bör äta mycket av är för att det konkurrerar ut annan man. Barn behöver massor av näringsämnen, mycket socker slutar ofta med för lite riktig mat. Den effekten får man inte från lightläsken. Den ökar heller inte risken för övervikt men det är onödigt att vänja barn vid att allt ska smaka sött.

Åsa Brugård Kondes tips är att låta bli sockret till vardags och äta det i måttliga mängder på helgen.
– Allt handlar inte heller om socker. Det är bra att fokusera på det positiva när det gäller barn. Som att förmedla att det är roligt och gott att äta nyttig mat. Då kanske man inte får det där suget efter sött, säger Åsa i Aktuellt.

Det rekommenderas

I Sverige äter vi i snitt 15 kilo godis per år och person. Det finns inga positiva effekter på hälsan av att äta socker. Enligt de nordiska näringsrekommendationerna, NNR 2012 bör mindre än 10 procent av energin från maten komma från tillsatt socker. För vuxna motsvarar det ungefär 50-75 gram tillsatt socker per dag beroende på hur mycket energi man behöver. Enligt Livsmedelsverkets senaste undersökning av svenskars matvanor, Riksmaten Vuxna 2010-11, äter fyra av tio svenskar mer socker än så.

WHO rekommenderar att intaget av fria sockerarter är mindre än 10 procent av energiintaget. Fria sockerarter (free sugars) definieras som tillsatt socker och socker som naturligt finns i honung, sockerlag , fruktjuice och fruktjuicekoncentrat.

WHO har också gjort ett tillägg i sin rekommendation att intaget av fria sockerarter gärna kan vara under 5 procent av energin för att minska risken för karies ytterligare. Att äta mindre än 5 procent av energin från socker, vilket motsvarar ungefär 25 gram, eller ännu mindre är helt i linje med rekommendationen i NNR 2012 och Livsmedelsverkets råd.

Läs mer om socker på Livsmedelsverket.se 

Foto: Istockphoto 

 

stats