Häng med oss #LOPPIVIMEDBARN

Rollfördelning

Under den första tiden är ofta symbiosen mellan mamma och barn stark, särskilt om man har valt att amma. Som mamma har du ju ett 40 veckors försprång där du burit på och lärt känna barnet. För någon som står bredvid kan en förlossning innebära en ganska chockartad överraskning. Det kanske inte var förrän då din partner på riktigt förstod att ett litet barn nu kommer till familjen.

Annons

Att stå bredvid en mamma-spädbarn-relation är för många svårt och man vet inte riktigt hur man ska ta sig in. Ska man lämna er för er själva? Ska man passa upp så gott man kan och fixa det praktiska runt omkring? Ska man bryta sig in och kräva sin plats? Det finns ju inget rätt och fel på dessa frågor, men det bästa rådet är nog JA på alla tre. Mamman och barnet har ett speciellt band den första tiden och det måste man få låta dem ha. Samtidigt är en förlossning, inte minst fysiskt, en stor påfrestning så all avlastning från en partner, en mamma eller en nära vän är guld värd.

Om man lever i ett förhållande är nog viktigast av allt att släppa in sin partner tidigt så mycket det går för att känna att ni är två om det här. Ni har ett gemensamt ansvar, delad vårdnad och tillsammans ska ni se till att anknytningen sker så snabbt det bara går. Det är viktigt och fint för både mamman, partnern och för barnet att det finns en lika stark anknytning till båda föräldrarna.

Prata med varandra om vilka delar partnern kan ansvara för, både med syfte att knyta an till barnet men också som avlastning. Det kan vara blöjbytning, badning, promenader, hud-mot-hud-tid, matning med flaska när det är aktuellt, sätta på kläder, osv. När det gäller avlastning får kanske partnern under en tid ta ett större ansvar för hemmet när det gäller matlagning, handling, tvätt och så vidare för att mamman ska hinna vila ut. Prata gärna igenom vilka stunder på dygnet det är mest kritisk och försök hitta gemensamma lösningar för dem.

Källa: Lifewtihkids.se. Foto: Anna Roström/Life with kids

Gillade du den här texten? lifewithkids.se kan du och din partner prenumerera på dagliga texter om graviditet och första året som föräldrar. Life with kids har sammanställt ny forskning, riktlinjer från myndigheter, erfarenheter från andra föräldrar, omvärldsbevakning från andra länder och fakta ifrån landets tyngsta källor. Helt osponsrat, opartiskt och reklamfritt. Just nu kan du testa tjänsten gratis i 30 dagar!

Visste du att… det immunologiska minnet utvecklas när man blir sjuk?

Alla nyfödda barn föds med ett fullt fungerande immunsystem. Det har full kapacitet att bilda immunsvar mot i stort sett alla typer av infektioner, men eftersom barnet inte har haft några infektioner än, saknar det immunologiskt minne. 

 

Annons

När man första gången träffar på ett virus blir man sjuk. Samtidigt aktiveras immunsystemet och när man blivit frisk minns immunförsvaret just hur detta virus ser ut. Träffar man på just detta virus igen, hinner man inte bli sjuk innan immunförsvaret aktiverats och eliminerat viruset.

Nu finns det ju tyvärr hundratals olika virus och man måste helt enkelt gå igenom alla virussjukdomarna, för att utveckla immunitet. Om det inte finns ett vaccin. Förskolebarn har i medeltal 6-8 virusinfektioner per år, som kan jämföras mot en vuxen som har 2-4 per år. Den goda nyheten är att om man har många infektioner som liten, till exempel för att man är på förskola, så får man färre infektioner när man börjar skolan. Allt på grund av det immunologiska minnet!

Källa: Lifewtihkids.se. Foto: Anna Roström/Life with kids

Gillade du den här texten? lifewithkids.se kan du och din partner prenumerera på dagliga texter om graviditet och första året som föräldrar. Life with kids har sammanställt ny forskning, riktlinjer från myndigheter, erfarenheter från andra föräldrar, omvärldsbevakning från andra länder och fakta ifrån landets tyngsta källor. Helt osponsrat, opartiskt och reklamfritt. Just nu kan du testa tjänsten gratis i 30 dagar!

10 saker ditt barn garanterat kommer göra innan 3 års ålder

De första åren med barn bjuder på en hel del händelser du aldrig kunnat föreställa dig innan plusset visade sig på stickan. Vissa får dig att vilja slita ditt hår i frustration, andra att smälta av kärlek. Vi har listat 10 situationer du med största sannolikhet kommer vara med om innan barnet hinner fylla tre år.

Annons

1. Lägga sig platt på ICA och skrika och sparka i högan sky medan du får”dåligamamman-blickar”.

Det stavas ”trots”.

2. Göra annat barn illa – puttas, bitas, sparkas. Pick your choice!
Det stavas ”utveckling”.

3. Vara svart av lera och smuts bokstavligen från topp till tå en dag efter förskolan.
Det stavas ”kreativitet”.

4. Tala om sanningar för dig – eller vad sägs om ”Mamma har du en bebis i magen” efter sommarsemestern och du lagt på dig en liten ”trivselvolang”?!
Det stavas ”ärlighet”.

5. Gå upp vid 05.00-tiden och stråla som en sol och sedan vilja leka buslekar.
Det stavas ”morgonpigg”.

6. Säga något spontant och rätt pinsamt till en för dig total främling. Typ: ”Vad gammal du ser ut?”.
Det stavas ”utåtriktad”.

7. Vägra och då menar vi VÄGRA släppa taget om dig och dina ben.
Det stavas ”mammig”.

8. Kladda ner dig, möbler, bilen och sig själva. Kladd är småbarnens bästa vän.
Det stavas ”att testa”.

9. Matvägra eller få för sig att t.ex. hallon är det enda födan för dem.
Det stavas ”egen vilja”.

10. Säga ”Mamma, vad fin du är!” när du har klätt upp dig.
Det stavas ”underbar”!

Sinnen och känslor ur ett bebisperspektiv

När man är drygt två månader gammal är världen fortfarande ganska skrämmande och helst vill man bara sova tryggt i mammas famn. Men sakta börjar nu världskartan ritas om och man börjar bli nyfiken på världen runt omkring.

Annons

Bebisar är ofta uppmärksamma på sådant som inte fanns nyss. Det kan vara nya ljud som hörs, nya dofter, att temperaturen i rummet ändras eller någon som tar på en på ett nytt sätt. De funderar på om det här är något de känner igen eller om det är något nytt de behöver förstå. De är nyfikna och riktar sin uppmärksamhet mot det nya som händer. I deras värld går allt fortfarande väldigt långsamt, så man får vara försiktig så att det inte blir allt för mycket sinnesintryck samtidigt och de blir överstimulerade.

När barnet känner hunger blir hen ofta rädd. Detta är så klart en överlevnadsmekanism och kroppen signalerar till barnet att ”om du inte äter snart dör du”. Barnet signalerar till oss vuxna på det sätt hen kan – med sitt skrik, och vi svarar med att trösta och prata lugnande med barnet. Många menar att barnet redan nu kan uppfatta vårt speglande av barnets inre känslor och att det bygger empati hos barnet.

När vi lugnar barnet visar vi att det inte är någon fara och snart kommer barnet att lära sig att vi alltid finns där när hen behöver oss. Det kommer att lära barnet att det finns en mening att uttrycka sina känslor och behov eftersom någon responderar. Hen lär sig att det finns någon där som kan hjälpa och förstå när det känns svårt. Det ökar också förmågan att själv kunna hantera obehagliga känslor och att kunna vänta en liten stund innan hjälpen kommer.

Källa: Lifewtihkids.se. Foto: Anna Roström/Life with kids

Gillade du den här texten? lifewithkids.se kan du och din partner prenumerera på dagliga texter om graviditet och första året som föräldrar. Life with kids har sammanställt ny forskning, riktlinjer från myndigheter, erfarenheter från andra föräldrar, omvärldsbevakning från andra länder och fakta ifrån landets tyngsta källor. Helt osponsrat, opartiskt och reklamfritt. Just nu kan du testa tjänsten gratis i 30 dagar!

5 myter om potträning (hur många har du gått på?)

Sommar – en massa utomhusvistelse i kombination med ledighet – perfekt för att ta tag i potträningen en gång för alla! Men har du koll på hur det funkar, egentligen? Vi lät Sofia Bergenstjerna, författare av boken ”Potträning på 3 dagar”, dela med sig av 5 myter kring potträning (som vi själva redan gått på…).

Annons

Myt #1: Barnet måste ha blåskontroll innan man börjar potträna

– Många tror att barnet måste ha blåskontroll innan man påbörjar potträningen. Men blåskontroll är faktiskt något man tränar upp! De muskler som kontrollerar urinblåsans öppning och stängning kallas för sfinktermuskler. Ett barn som går i blöjor hela tiden tömmer inte hela urinblåsan på en gång utan kissar små mängder i taget, och då tränas blåsan inte upp. Svensk forskning utförd av professor Anna-Lena Hellström vid Sahlgrenska Universitetssjukhus visar att fullständig blåskontroll, och därmed full tömning av urinblåsan, kan ske så tidigt som vid 9 månaders ålder. Det enda som krävs för att detta skall ske är att man börjar potträna på daglig basis.

Myt #2: Att sätta barnet på pottan lite då och då tränar dem i att använda den

– Det här är ett vanligt råd till föräldrar om potträning idag, men att göra på det sättet kan göra det hela väldigt utdraget. Potträning innebär att man lär barnet ett nytt beteende för var kiss och bajs hör hemma. Om barnet har på sig en blöja under större delen av dagen, men förväntas kissa och bajsa på pottan ibland när vi vuxna vill, så blir det dubbla budskap. Hur ska barnet förstå vad som gäller? Det blir väldigt svårt för ett litet barn att lära sig ett nytt beteende om barnet måste använda det gamla sättet större delen av tiden. Barnet lär sig att man ska kissa på pottan ibland, men oftast i blöjan.

Genom att göra så fokuserar man utifrån ett rutinschema och inte på att hjälpa barnet till pottan när behovet faktiskt uppstår. Ett betydligt bättre sätt att potträna på är att lära barnet att känna igen sina egna kroppssignaler och att koppla dessa till pottan. När barnet förstår och känner igen sina egna signaler så kommer barnet också att förstå betydelsen med pottan och veta när det är dags att använda den.

Myt #3: Man måste vänta tills barnet är redo

– Idag finns det ingen enighet kring vad som gör ett barn redo för potträning, eller när det inträffar. Man har forskat kring detta sedan 60-talet men ännu inte kunnat enas kring några tydliga råd, enligt Rikshandboken i barnhälsovårds hemsida. Faktum är att barnet kan pottränas redan från födseln! Det handlar mer om att vi föräldrar ska bli redo för potträning. Blöjor är bekvämt och underlättar vår vardag. Ofta är det vi som har svårast för att släppa blöjorna, inte barnen. När barnet anses vara ”redo” för potträning är också kulturellt olika för olika länder. Vad som anses vara redo i Sverige skiljer sig markant från andra länder. I Vietnam påbörjar föräldrarna potträningen bara några veckor efter födseln eftersom det anses vara bäst för barnet. Där är alltså åldern för när barn anses vara redo bara några veckor.

Myt #4: Det är lättare att potträna ett äldre barn än ett yngre

– En vanlig uppfattning är att det inte är någon idé att potträna ett barn som är yngre än tre år. Men att vänta med potträningen gör det inte enklare, enligt många experter så blir det bara svårare ju längre du väntar. När barnet är tre år befinner det sig i en fas där det blir mer självständigt, utvecklar sin individualitet och sin egen vilja. Barnet vill snarare göra egna val än att lyssna på föräldrarnas vilja. Drama, trots och diverse utbrott är vanliga för barn i den här åldern och gör inte potträningen smidigare, tvärtom. Därför rekommenderar många experter numera att den bästa tiden för att börja potträna är mellan 18-24 månader, det vill säga i god tid innan den här fasen påbörjas.

Myt #5: Man kan inte påverka när barn slutar med nattblöja

– Idag hör man ofta att man inte kan påverka barns förmåga till att bli torra på natten, utan att detta är en ren fysiologisk mognadsfråga som man måste vänta in. Ofta nämns att signalen från urinblåsan till hjärnan inte utvecklas förrän efter flera år och att den måste finnas på plats innan det är lönt att ens försöka ta av nattblöjan. Svensk forskning visar att signalbanorna från urinblåsan till hjärnan finns på plats redan hos spädbarn. Forskningen visar också att när barn blir torra på natten är direkt relaterat till tidpunkten då man börjar att träna på det, precis som blåskontroll på dagen.

 

Ytterligare sju myter, en handlingsplan över hur du får ditt barn blöjfritt på kort tid och mycket mer hittar du i boken ”Potträning på 3 dagar”. Läs mer på Blöjfri.se!

Att köpa eller inte köpa…

Det är en hel del saker som kommer att behövas eller önskas köpa in när man väntar barn för första gången. Det kanske inte är jättemycket som krävs, men det finns många saker på marknaden som kan underlätta vardagen och som ändå står på inköpslistan. Även om barnet inte kräver ett barnrum kanske man ändå vill göra i ordning ett, och det kan ju kosta lite pengar att inreda, beroende på var man lägger ribban. Försök att prioritera det som behövs inför att barnet kommer och sprid ut inköp över månaderna som är kvar fram till förlossningen.

Annons

Glöm inte bort att önska er saker också! Många vill bidra och köpa saker till er, speciellt när barnet kommit. Se till att strukturera upp en önskelista och önska er saker som ni behöver, om någon frågar. Ge olika önskningar till olika personer, så att det inte blir dubbletter. Våga också att be om hjälp med inköp. Önska er lite dyrare inköp i julklapp eller i present för att minska era egna kostnader. Titta också på andrahandsmarknaden. Många bebissaker används tre-fyra-månader och sedan inte mer, och då är det vanligt att man säljer det. Fråga vänner som har småbarn, kolla Blocket och gå med i lokala köp-och-sälj-trådar på Facebook.

Källa: Lifewtihkids.se. Foto: Anna Roström/Life with kids

Gillade du den här texten? lifewithkids.se kan du och din partner prenumerera på dagliga texter om graviditet och första året som föräldrar. Life with kids har sammanställt ny forskning, riktlinjer från myndigheter, erfarenheter från andra föräldrar, omvärldsbevakning från andra länder och fakta ifrån landets tyngsta källor. Helt osponsrat, opartiskt och reklamfritt. Just nu kan du testa tjänsten gratis i 30 dagar!

Myter om vad som sätter igång förlossningen

Först och främst – nej, det finns ingenting som är forskat och bevisat att vi kan göra något som sätter igång förlossningen. Och tur är väl det! Tänk om man skulle gå omkring hela graviditeten och oroa sig för att man skulle sätta igång förlossningen! Däremot florerar det ett antal rykten, några verkar mer logiska än andra, men du ska veta att inget av dessa sätt är bevisade med fakta. Förlossningen sätter igång när den sätter igång. Här kommer några av de vanligaste myterna:

Annons

Sex och orgasm

Att ha sex är kanske den vanligaste myten som ska få igång förlossningen. Anledningen till det är att när vi har sex eller får orgasm själv flödar oxytocinet runt i våra kroppar och det har en sammandragande effekt samt att du slappnar av. Ämnet i spermier heter prostaglandin, vilket ska hjälpa till att mjuka upp din livmodertapp så att den börjar bli tunnare och öppnas. Men mängden i mannens spermier är så otroligt liten att det inte ens skulle hjälpa om man så höll på som kaniner i 24 timmar, än mindre de 2-3 utlösningar som myten talar om. Det är säkert bra, men sätter igång förlossningen gör det inte.

Äta stark mat

Att äta stark mat ska väl få fart på magen? Ja, om det hade varit så att man sett att man i länder och kulturer där man äter mycket starkt mat föder barn tidigare, kanske det kunde ha legat något i det. Det enda som händer är att du riskerar att få dålig mage om du inte är van vid stark mat och hur kul är det att föda barn med diarré?

Hallonbladste

Det kan kanske inte sätta igång förlossningen men det sägs påverka förlossningen när den väl sätter igång, det vill säga göra den kortare och att man får en snabbare läkprocess. Man börjar med att dricka en kopp om dagen som man sedan bygger upp till tre koppar om dagen. Hallonbladste innehåller Oxytocin som frisätts naturligt i kroppen vid beröring och kan sätta igång sammandragningar i livmodern. Det har en lugnande och avslappnande effekt på kroppen och motverkar stress. Rekommenderas inte före vecka 32.

Stimulera bröstvårtorna

Det kostar inget och du kan göra det hemma. Det fungerar så att när man stimulerar bröstvårtorna då frisätts oxytocin (där var det igen) och livmodern drar ihop sig. Det är samma mekanismer och när man ammar sitt barn efter förlossningen. Det man behöver göra för att det ska ha någon effekt är att nypa och rulla bröstvårtorna och vårtgården mellan rena fingrar i 15 minuter för varje bröst i totalt en timme. Det vill säga man gör det först i 15 minuter på ena bröstet, byter sedan över till det andra i 15 minuter till, nu byter du till första bröstet igen för en omgång till på 15 minuter och avslutar med det andra bröstet i 15 minuter. Det gör du 3 gånger om dagen. Det ska inte göra ont! Du kan även använda bröstpump för att stimulera. 

Fysisk aktivitet

Promenader, trappor, tvätta fönster, möblera om… Om man är pigg mot slutet av graviditeten – grattis! Det är verkligen få förunnat. Men även om man är pigg bör du snarare vila och samla krafter inför förlossningen istället för att syssla med diverse fysiska aktiviteter som inte ger effekt, så länge det inte råkar vara aktiviteter som man tycker är härliga och gärna gör ändå, förstås.

Ricinolja

En varning för ricinoljan. Dricker man ricinolja får man liknande symtom som vid en kraftig maginfluensa, och smärtsamma sammandragningar då livmodern drar ihop sig till ingen nytta. Livmodern retas nämligen av att tarmarna kommer igång, och inte för att bebisen är på väg att födas. Ricinolja kan naturligtvis, i få undantagsfall, göra att värkarbetet startar men med en katastrofal följd. Förlossningen kan gå för fort och mamman riskerar att inte hinna med, eller in till BB med förödande konsekvenser för mamma och bebis som följd.
Källa: Lifewtihkids.se. Foto: Anna Roström/Life with kids

Gillade du den här texten? lifewithkids.se kan du och din partner prenumerera på dagliga texter om graviditet och första året som föräldrar. Life with kids har sammanställt ny forskning, riktlinjer från myndigheter, erfarenheter från andra föräldrar, omvärldsbevakning från andra länder och fakta ifrån landets tyngsta källor. Helt osponsrat, opartiskt och reklamfritt. Just nu kan du testa tjänsten gratis i 30 dagar!>

Saker att köpa till din bebis – hela listan!

Om det är någon som är expert på vad som behövs till en nyfödd bebis är det sjubarnsmamman och bloggaren Satu Gonzalez. Hon är gravid med bebis nummer 8 och har listat vad du kan behöva köpa hem. Tänk på att du även kan låna många saker av vänner och familj, eller leta efter begagnat på nätet. 

Annons

Sova

– Spjälsäng
– Madrass + lakan.
Köp gärna ett madrasskydd att ha mellan madrass och lakan ifall en olycka är framme.
– Kudde + örngott
– Täcke + påslakan (sängkläder- gärna åtminstone två av varje så det finns rent att bädda)
– Spjälskydd- eller varför inte en ”sovorm” som ger ett mjukt skydd mot spjälorna i sängen.
– Babynest. Det kan vara mysigt att ha på både soffan och sängen, eller varför inte i vagnen? Mysigt och ombonad.
– Babyvakt/babymonitor
– Sängmobil
– En mjuk, mysig filt att ha i sängen under powernaps.

Kläder

– Haklappar
– 7 par bodys (personligen är jag inget fan av tröjor till små bebisar, jag föredrar fina bodys tusen gånger om)
– 7 par byxor
– 4 st pyjamasar
– 5 par strumpor
– 5 st koftor/hoodies
– 2 st tunna mössor
– 2 st vintermössor, tossar och vantar (vinterbarn)
– 1 Fleece overall och 1 tjock vinteroverall (vintertid)

Tips!

Om du vet att du föder stora barn så kanske du inte behöver köpa jätte mycket i storlek 50, utan mer i storlek 56 så går det att vika upp ärmar och ben lite grann. Obs! Tvätta alla kläder innan användning så försvinner eventuella kemikalier och kläderna blir mjukare.

Vagn

– Vagn
– Barnvagnslås
– Bilstolsadapter
– Reflexer
– Myggnät
– Regnskydd
– Mugghållare
– Skötväska med skötunderlägg (kan vara bra att ha i skötväskan så man kan byta på en ren och mjuk ställe)
– Vagnleksak
– Kudde
– Filt
– Åkpåse

satu_vimedbarn

Bebisvård

– Kräksduk
– Badbalja (om du inte har badkar hemma)
– Baby-shampoo
– Babyolja
– Babysalva (Inotyol kan jag tipsa om)
– Blöjor (ladda upp ordentligt!)
– Våtservetter
– Nagelsax
– Babyborste
– Blöjhink
– Skötbord
– Badcape (en vanlig handduk funkar dock lika bra)

Mata

Ska du amma eller ge ersättning? Behoven ser helt olika ut och båda alternativen är helt OK.

– Bröstpump
– Amingsbh + inläggsskydd
– Nappflaska
– Flaskborste
– Kräksduk
– Modersmjölksersättning
– Nappar

Övrigt

– Snuttefilt (gärna 2-3 st)
– Gosedjur
– Babysitter (att bära med till det rum man är i)
– Babygunga (lugnande och hjälper mot kolik)
– Bärsele eller bärsjal
– Bilbarnstol
– Babybok –där du ska skriva om utveckling/tankar och lägga upp bilder på ditt lilla ögonsten.
– Färgglad leksak anpassad för barnets ålder.

Foto: Istockphoto.com och mybabydolls.se

Att välja namn till sitt barn

Att välja namn till sitt barn kan kännas som ett konstigt beslut att ta. Det kan antingen betyda härliga stunder tillsammans när ni vänder och vrider på alla möjliga namn och tillslut enas kring ett eller ett par alternativ. Det kan också orsaka ångest och bråk om man inte är överens. En del har haft ett barnnamn i sitt huvud sedan de var unga och vad händer då om ens partner inte gillar det?

 

 

Annons

Ni har ju graviditeten på er att bestämma er. När barnet har fötts får ni en namnblankett hem som ska vara ifylld och inskickad till Skatteverket innan hen fyllt tre månader. Skickar man inte in någon anmälan om barnets namn kan man få böter.

Det är inte alltid enkelt att bestämma sig för vilka namn barnet ska ha. Namntoppen i Sverige under 2016 för flickor var: Elsa, Alice och Maja och för pojkar: William, Lucas och Liam. Är man lite trendigare lagd kan man även kolla in topplistan för de namn som ökat mest de senaste två åren. Det är för flickor: Luna, Elisa och Celine och för pojkar: Ebbe, Harry och Loui. De namn som flest svenskar oavsett ålder bär idag är dock Maria och Anna samt Erik och Lars.

Det här med andranamn kan också vara lite svårt. Det är ett namn som kan anges antingen före eller efter tilltalsnamnet. Det har i många generationer varit tradition att ge sina barn släktnamn efter någon mormor eller farfar som man vill föra vidare i släkten och idag ger 90 procent av nyblivna föräldrar sina barn fler än ett namn. Det finns inga rätt eller fel här. Vilken tradition ni vill skapa i er familj är helt och hållet upp till er.

Källa: Lifewtihkids.se. Foto: Anna Roström/Life with kids

Gillade du den här texten? lifewithkids.se kan du och din partner prenumerera på dagliga texter om graviditet och första året som föräldrar. Life with kids har sammanställt ny forskning, riktlinjer från myndigheter, erfarenheter från andra föräldrar, omvärldsbevakning från andra länder och fakta ifrån landets tyngsta källor. Helt osponsrat, opartiskt och reklamfritt. Just nu kan du testa tjänsten gratis i 30 dagar!

Michelle Iderborn är ny toppbloggare

Michelle Iderborn är 23 år och nybliven mamma till dottern Hailey. Hon är en färgstark person med glimten i ögat. 
– Jag tycker om att få uttrycka mina känslor i bloggen, stötta och finnas för andra i samma situation och att vara en förebild för unga mammor.

Annons

Hur skulle du beskriva dig själv för dem som inte redan läser din blogg?
– Jag är en färgstark person med glimten i ögat.

Vad kommer vi att få läsa om i din blogg?
– Mitt hektiska liv, mammapower och barnkärlek.

Vilka bloggar följer du själv?
– Jag följer inga bloggar men youtubers som ”vecka för vecka” och Jocke och Jonna.

Vad är roligast med att blogga?
– Att få uttrycka sina känslor, stötta och finnas för andra i samma situation och att vara en förebild för unga mammor.

Om Michelle 
Ålder: 23
Familj: Förlovad med Jamalde, dotter Hailey och hunden Maggie
Bor: Södertälje
Gör: Mammaledig
Gillar: Familj, shopping, vänner och vin
Ogillar: Falska människor

Här hittar du Michelle i sociala medier:
Blogg: michelleiderborn.vimedbarn.se
Instagram: michelleiderborn
Snapchat: miichz

Nämn fem instaprofiler du följer:
jamaldes
Ylvafogel
sindyniklasson
margauxdietz
jasminegustafsson

Foto: Sandra Rogers 

Läs också: Manne Forssberg är ny toppbloggare

Barnapotek

Man vet aldrig när olyckan eller sjukdomen är framme och det kan vara bra att ha ett barnapotek hemma för att snabbt kunna lindra de vanligaste åkommorna som brukar dyka upp. Här kommer tips på saker som är bra att ha hemma:

 

Annons

1. Febertermometer

2. Smärtstillande och febernedsättande medel

3. Koksaltdroppar/näsdroppar

4. Vätskeersättning för barn

5. Plåster (små sår)

6. Kompresser, förband och kirurgisk tejp (för större sår)

7. Blodstillande vadd (för näsblod)

8. Hydrokortisonsalva (för insektsbett)

9. Kylbalsam (för lindrigare brännskada)

10. Medicinskt kol (för förgiftning)

11. Telefonnummer och öppettider (samla nummer till BVC, sjukvårdsrådgivning, barnsjukhus, barnakut och giftinformationscentral på ett och samma ställe)

Källa: Lifewtihkids.se. Foto: Anna Roström/Life with kids

Gillade du den här texten? lifewithkids.se kan du och din partner prenumerera på dagliga texter om graviditet och första året som föräldrar. Life with kids har sammanställt ny forskning, riktlinjer från myndigheter, erfarenheter från andra föräldrar, omvärldsbevakning från andra länder och fakta ifrån landets tyngsta källor. Helt osponsrat, opartiskt och reklamfritt. Just nu kan du testa tjänsten gratis i 30 dagar!

8 saker du sa INNAN du fick barn

Det finns en hel del saker som du kanske säger innan du får barn men som förändras helt när bebisen väl är här. Här är 8 exempel på just det. 

Annons

1. Jag skulle aldrig fylla mitt instagramkonto med bara bebisbilder.

– Men hen är ju sååå söt. Om jag tycker det så tycker nog alla mina följare det också.

2. Man måste ju kunna lämna bort sina barn. Det är viktigt.

– Ja, fast frågan är om man vill det?

3. Hur kan man bara prata om barn en HEL middag?

– Hur kan man inte göra det? Det finns ju en miljon saker att prata om när det kommer till barn. Bajs, kiss, sömn, snorsugar, blöjmärken, hur dom skrattar, vad dom säger, inskolning osv osv.

Läs också: Här är alla saker du kan få gratis till din bebis

4. Kan folk med barnvagn bara flytta på sig?

– Kan folk UTAN barnvagn visa lite hänsyn?? Det är väldigt trixigt att få av och på vagnen på bussar/tåg som nybliven förälder.

5. Jag skulle ALDRIG byta blöja på mitt barn offentligt!

–  Nöden har ingen lag!

6. ALLA som vill får hålla min bebis.

– Nja, inte riktigt va?

7. Äsch, lite skit rensar magen.

– Har du tvättat de där smutsiga fingrarna som du just nu petar i mitt barns fejs?

8. Jag förstår inte varför folk pratar med bebisröst till bebisar.

– Det är ju sååå gulligt! Och känns som det mest naturliga i världen.

Läs också: Hjälp för ett mer jämställt föräldraskap

Foto: Istockphoto.com

stats