Fetma hos barn är ett problem som har ökat kraftigt i Sverige under de senaste decennierna. Ofta börjar barnfetma mellan tre och sju års ålder. Ett barn som är överviktigt får svårt att röra sig, blir trött och kan dessutom utveckla andra sjukdomar som är kopplade till övervikt. Blunda inte för barnets övervikt.
Förutom information och kunskap om hur kroppen fungerar behöver föräldrar konkreta tips om hur man kan gå tillväga för att förebygga övervikt eller hjälpa barnet att återfå sin normala vikt. I första hand är det vanor och rutiner hemma man måste fokusera på eftersom dessa har en direkt inverkan på barnets välmående. Om du ser att ditt barn går upp i vikt behöver du bryta med vanor som bidrar till det. Sätt upp nya rutiner och acceptera att det tar tid att återfå sin normala vikt
Skönhetsideal
Berätta gärna på ett realistiskt sätt om hur kroppen fungerar. Att äta för mycket godis gör hål i tänderna och att sitta still i flera timmar gör musklerna svaga, till exempel. Ännu viktigare är att fråga hur barnet mår, hur relationer med andra barn ser ut, och om man blir retad. Barnen vet att tjocka människor blir retade och de är väl medvetna om kläd- och sminkföretagens skönhetsideal.
Största misstaget föräldrar kan begå är att prata nedsättande om sin egen kropp och att kommentera andras övervikt framför barnen. Ett sådant beteende kan urholka barnets tillit för de vuxna och risken att barnet blir fixerat vid sitt utseende blir då större.
Symptom på fetma hos barn
Ett barn som är överviktigt får svårt att röra sig, blir trött och kan dessutom utveckla andra sjukdomar som är kopplade till övervikt. Fetma belastar kroppen så att olika system som reglerar kroppens funktioner blir överansträngda. Det gäller till exempel kroppens system för att styra blodtryck, blodsocker och blodfetter. Allt detta gör att personer som lidit av fetma i unga år riskerar att få en kortare livslängd än de som varit normalviktiga som barn.
Förebygga fetma hos barn
1. Det är viktigt med goda måltidsrutiner. Låt ditt barn börja dagen med att äta en ordentlig frukost. Många barn med fetma äter lite till frukost och lunch, men desto mer under eftermiddag och kväll.
2. Alla barn behöver röra på sig dagligen. Ett träningstillfälle i veckan räcker inte. Att promenera till skolan i stället för att åka bil eller buss kan vara ett sätt. Att dra ned på tv-tittandet till max en timme per dag är ett annat.
3. Tänk på att barn gör av med mindre energi än vi tror när de rör på sig. Undvik därför att rutinmässigt ge ditt barn drycker med socker i, glass och andra sötsaker i samband med fysisk aktivitet. Vatten är den bästa törstsläckaren.
Tänker ni själva på vad ni ger era barn för kost? Hur ofta anser ni att barn bör ha fysiska aktiviteter på sin fritid? Hur ofta ger ni era barn godis? Dela gärna med er av era erfarenheter.
Idag finns det ett fåtal viktläger för barn i Sverige, för dem som har råd dvs eftersom det kostar kring +20 000kr. Det är inte rätt.. detta är ett samhällsproblem vi måste ta tag i och därför bör både företag och samhället ta sitt ansvar. Barnfetma handlar inte bara om att aktivera sig eller äta rätt, det är en stor del i det hela, men det är så mycket mer än bara så.
Gå in och ”likea” vår affärsidé på SU Innovation. Vi ska kämpa för att kicka igång ett nätverk, camp, och ”pay-it-forward”-metod. Genom att sprida kunskap, inspirera & motivera till fysisk aktivitet och en hälsosammare livsstil kan vi öka ungas livskvalité & självkänsla. En ”like” är ett steg i rätt riktning, och det kostar er inget.
Detta kommer ta tid att kicka igång, men en bra start på något stort.
Share and care.
https://www.facebook.com/photo.php?fbid=617979554896949&set=a.617972874897617.1073741828.159825584045684&type=1&theater
Klicka på länken för att komma direkt dit.
Hej, vad bra att ni visar engagemang i en så viktig fråga! Jag har nyligen startat Småkockarna, en matlagningsskola för barn där vårt mål är att lära barn goda vanor redan i tidig ålder. På så hjälper vi barn äta nyttigare, mindre socker och mer näringsrik mat. Läs gärna mer om vad vi tycker om barn och matlagning här: http://smakockarna.se/2014/rolig-matlagningsaktivitet-for-barn/