Barn

barnlogoped

Barnlogoped – Upprepning av första ordet i meningen

Fråga:

Hej, min son fyller 3 år om 2 månader och har helt plötsligt börjat stamma. Först och främst så undrar jag förstås om att upprepa tex hela första ordet i en mening är att stamma? Exempelvis så säger han ”jag, jag, jag, jag, jag” en massa gånger (upp till 10 gånger) innan resten av meningen kommer igång och då ofta helt utan att haka upp sig eller att stamma. Detta har nu endast pågått i 1 vecka och tidigare har jag inte märkt någon sådan här tendes över huvud taget.

Jag får ofta höra att han pratar mycket bra för sin ålder och har ett stort ordförråd och undrar nu vad jag ska göra. Mvh Christoffer

Svar:

Hej Christoffer!
Att upprepa hela ord ett flertal gånger är att stamma. Många barn gör detta i perioder när de är små och har en massa språk som pockar på och bara måste ut. För de flesta så går det över, eller återkommer i kortare perioder igen och sen åter försvinner. Det man kan göra som förälder är att låta barnet prata klart, fyll inte i ordet och visa inte att du är stressad, utan bara lyssna intresserat. Låt barnet ta initiativ till kommunikation under perioden som stamningen finns. Ställ inte en massa frågor som det måste presteras svar på utan låt honom prata när han vill. Blir det mycket upphakningar kan man prata lite om det så att han vet att ni har märkt och att ni förstår att det är jobbigt. Man kan säga något som ”oj, hoppar det mycket i munnen, vad
jobbigt”. För övrigt så låter man det vara utan kommentarer om att hur man ska göra för att inte stamma osv. Förhoppningsvis kommer detta att försvinna av sig själv. Fortsätter det över en längre period kan ni söka stöd från er logopedmottagning. Där kommer íngen träning att ske när barnet är litet men man får bland annat stöd i hur man ska bemöta, hur man ska prata om det med barnet, och barnet kan få prata om hur det känns med logopeden.

Vänligen Maria, www.barnlogopeden.se

Tyck till du också!

  • blero

    hej Mitt barn är 3 år och 1 månade ,för några dagar sen börjar han prata och efter det blir det lite uppehåll och andas han och börjar igen prata, sen upprepar han igen samma sak? Han pratar inte tydligt men han kan säga flera ord. Det blir svårt ner han brukar förklara ?

    2014-08-04 14:14:49

stats