Därför ska du inte slarva med D-vitamin

D-vitamin eller d-droppar som många kallar det är nåt du får från BVC som du ska ge din bebis varje dag. De där dropparna kan kännas sega och tråkiga att ge, men faktum är att forskning visar att de är viktiga. Sanna Klang, BVC-sköterska, svarar på frågor om de viktiga dropparna.

Vad är D-vitamin? 

– D-vitamin är ett steroidhormon som påverkar effekten av hundratals gener i de flesta av kroppens celler.

Varför ska bebisar/barn få det? 

– När solens strålar når vår hud bildas D-vitamin. I Sverige har vi dock för lite sol för att det ska räcka till oss dagligen. Det är bara under sommartid som vi får i oss tillräckligt. En del mat innehåller också d-vitamin, men oftast kommer vi inte upp i den rekommenderade dosen av D-vitamin, framförallt inte under höst-vinter. I flera studier har det visat sig att svenska skolbarn lider av d-vitaminbrist.

Hur länge och hur mycket ska man ge? 

– Inom BVC är rekommendationerna att ge 5 droppar D-vitamin/dag i 2 års tid. Barn med en mörkare hud kan behöva äta dropparna längre och med en högre dos.

Vad kan hända om man struntar i det? 
– Kortsiktigt märks oftast ingenting. Långsiktigt kan det påverka immunförsvaret, vinter- och vårdepressioner, övervikt samt orsaka benskörhet. Ett bra intag av D-vitamin sägs enligt de senaste studierna visa en minskad risk för cancer.



Finns det olika former, eller är det bara droppar? 

– För bebisar/barn är det bara droppar som ges tills dess att de kan få i sig i tablettform (vitamintillskott). Det finns dock flera olika sorter att välja på. Oljebaserade droppar eller vattenlösliga droppar, båda finns att köpa på Apoteket. Det finns även en kombinerad sort med D-vitamin och en aktiv bakteriekultur. Fet fisk, svamp och äggulor är några livsmedel som naturligt innehåller D-vitamin. Det är dock svårt att komma upp i ett dagligt intag av D-vitamin enbart ur kosten, det gäller även för oss vuxna.

Foto: Istockphoto 

/
stats