Debatt! Könsneutral uppfostran – hon, han eller hen? | Vimedbarn - Topplistor för influencers

Debatt! Könsneutral uppfostran – hon, han eller hen?

Det nya könsneutrala ordet hen är här och för många känns ordet hen farligt och meningslöst. Vad har hen för mening i det svenska språket? Och framförallt, vad har hen för roll i den svenska förskolan?

Finns det ett behov för hen? I sammanhang där man inte vet könet på en person fyller hen ett behov. Vad är det då som är så farligt med ordet? Många tror att hen ska göra barn könslösa på förskolor då hen framställs som en revolution mot att pojkar leker med bilar och flickor med dockor.

Tyck till i debatten!

Vad tycker du om hen och könsneutral uppfostran? Är det kanske så att pojkar och flickor är olika och att det faller sig naturligt i barnens val av lek och leksaker? Hur mycket ska vi påverka dem och på vilket sätt?

15 kommentarer till “Debatt! Könsneutral uppfostran – hon, han eller hen?

  1. Vaddå feministpåhitt??? Ordet har bara med svenska språket att göra! Precis som i Finland och tex Grekland! Inget konstigt överhuvudtaget att man har ett könsneutralt ord för han/hon!

  2. Fattar inte överhuvudtaget denna diskussion. Håller vi på att hitta på ett tredje kön, eller? Har arbetat i snart 30 år i förskolan, och vi har både dockor, bilar, datorer, pärlor, pussel, ja allt ni kan tänka er framme så barnen kan leka med det dom vill. Varför plocka bort saker, det är väl bättre att erbjuda allt till alla barn!!

  3. Ordet ”hen” i sig är väl inget fel, men behövs det verkligen? Jag klär min dotter i rosa, och kommer att klä ev. söner i blått. Vill min dotter leka med bilar så får hon, vill ev. söner leka med dockor så får dom göra det! Det här med jämlikhet när det gäller färger tycker jag är tjaffs. Låt flickor ha rosa och pojkar blått så man ser skillnad på dem när de är små. Hur ofta har man inte råkat säga ”vad heter han”? Och så är det en flicka..eller tvärt om? Däremot ett nytt ord som bidrar till att slippa skriva han/hon är väl bra. Vad skriver man då i stället för honom/henne? ”Hennom”? 😉 Ordet ”hen” kommer vi ändå inte säga om våra barn, hoppas jag!? Då är det inget fel med ordet?

  4. Jag tycker bara att det är idiotiskt att hitta på fler sätt att neutralisera könen! ÄR vi flickor och pojkar så ska vi väl få vara det utan att det på något sätt ska neutraliseras?? Är det då även orättvist att kvinnor kan bli gravida och män inte? Ska vi kanske hitta på ett annat sätt så att män och kvinnor kan bli mer jämställda och inte männen ska behöva känna sig mindre delaktiga i graviditeten, eller ska vi kanske helt enkelt acceptera att vi är skapta så som vi människor är.. Varför ska jag kalla mina döttrar för ”hen” när jag vet att de är flickor?? Varför ska någon annan kalla dem det? Tycker att det är makabert att denna fråga ens är på tapeten och att det ens funderas på att det skall användas i dagis / förskola / skola. Jämställdhet handlar väl om annat än att ta bort könsbenämningen!!? Låt barnen leka sina lekar precis som de vill, med de leksaker de vill. Och framför allt ska vi väl låta dem vara precis den de är!!

  5. Jag har aldrig hört om någon som vill byta ut hon och han mot hen; det är en missuppfattning. Hen är ett kompliment inte ett ersättningsord. Ingen har heller påstått att man ska plocka undan vissa leksaker eller tvinga barn att leka med något de inte vill. Vad man vill göra är att även en pojke som kommer till förskolan med en glittrig rosa tröja ska få höra hur fin den är (utan ironi) precis som flickor får istället för att bli ignorerad eller i värsta fall hånad. Och flickor som gillar att busa och stoja ska få göra det i samma höga ljudnivå och med samma tolerans som pojkar istället för att bli tystade och tagna åt sidan (vilket jag sett ske med egna ögon; något som folk dessutom gör omedvetet). Det är var genusarbetet handlar om. Att bli medveten om hur olika vi värderar barnens egna val, hur vi uppmuntrar dem olika beroende på könet och vad vi uppfattar som passande för respektive kön. Barn har en tendens att välja det de får mest positiv feedback på- och då är det inte konstigt att de flesta flickor ”väljer” rosa kläder. Det handlar inte om att neutralisera barnen utan att göra vuxna medvetna om sina skilda värderingar beroende på barnens kön. Hur svårt kan det vara att se barn som barn och inte som flickor eller pojkar i första hand?

  6. Jag tror inte att nya ord leder oss fram till ett mer könsneutralt samhälle. Det är inte ordet som ger betydelse. Det är våra inställningar, vårt bemötande och vår syn som måste förändras. Hur talar man till pojkar/flickor, vilka villkor har dom och vilka förutsättningar. hur uppmuntrar vi dom och vilka val får barnen ta.Uppfostrar vi dom till individer eller till kön. Tanken kring ordet Hen är väl god, men jag tror att ska man nå en jämlikhet får
    vi gå tillväga på annat sätt.

  7. Jag tror att det är bättre att satsa på att uppfostra alla barn lika och behanla alla på lika set istället för att komma på ett ord.

  8. Gillar det icke. Kör också på med att behandla alla lika…varför hitta på ett nytt ord för det liksom?!

  9. JAG HATAR ORDET HEN! Det har hetat han och hon i flera jävla år och va f*n ska man säga ordet hen för? Idioti, bort med den! Tjejer är tjejer och killar är killar, pojke, flicka, man, kvinna.
    Hen låter som om det är en tjejpojk som har både snopp och snippa med hår på sina stor bröstade ckupor och kommer in i målbrottet, hen är alltså en sån som kan göra sig själv gravid…..

  10. Helt seriöst. Lägg ner skiten. Vad fan håller ni på med? Vad fan händer med världen? Över min döda kropp att mina framtida barn ska kallas hen.

  11. Sjukt ju.
    Vadå hen? Det finns absolut ingen mening med det. Bara att det ska vara svårare att veta vilket kön någon tillhör?
    Kvinnor är kvinnor och män är män. Det kan man inte ändra på.
    Det ska heller inte ändras.

  12. Nu är det såhär att vi har två kön. För det första, vad får vi ut av att ha könsneutralt? Ingenting. Så åt helvete med hen. Åt helvete med könsneutralt. Låt flickor ha rosa om dom villl, låt pojkar ha blått om dom vill.

Lämna ett svar

Läs mer om hur vi behandlar personuppgifter i vår integritetspolicy.

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

stats