Den viktiga blodsockerbalansen – så fungerar den | Vimedbarn - Topplistor för influencers

Den viktiga blodsockerbalansen – så fungerar den

Friska har nästan alltid en blodsockernivå på 3-7 mmol/l och där bör blodsockernivån oftast ligga även för den som har diabetes. Om blodsockernivån sjunker hos en person med diabetes ger det obehagliga symtom.

Lågt blodsocker, hypoglykemi

Om insulindosen råkar bli alltför hög, eller ex. en måltid blivit för liten, så blir sockerkoncentrationen i blodet för låg. Det skulle leda till energibrist i hjärnan, som blir ”rädd” och med stress-signaler (hormoner och nervsignaler) beordrar produktion av socker. Detta leder till s.k. känning d.v.s. obehagliga symtom med darrighet, hungerkänslor, irritation, blekhet, svettningar, hjärtklappning, svårt att tänka klart. Skulle sockerkoncentrationen gå ner för lågt kan det leda till kramper och medvetslöshet, s.k. insulinchock.

Högt blodsocker, hyperglykemi

Om däremot patienten fått alldeles för lite insulin kan det leda till syrabildning och diabeteskoma.

Allvarliga komplikationer hotar på sikt

Om blodsockerkoncentrationen ofta är för hög så skadar det blodkärl och nerver. Detta kan leda till mycket allvarliga komplikationer på sikt ex. att njurarna slutar att fungera (njurinsufficiens), att näthinnan skadas vilket i värsta fall kan ge blindhet, att kranskärlen i hjärtat blir för trånga, vilket kan ge hjärtinfarkt, eller att nervernas funktion avtar med nedsatt känsel och ev. smärtor som följd. Diabetes är en farlig sjukdom som således fortfarande leder till allvarliga komplikationer och ibland till att patienter dör redan i ung vuxen ålder.

Läs mer:
Därför blir barndiabetes vanligare
Så uppstår diabetes hos barn

Källa: Johnny Ludvigsson
Professor/överläkare och ordförande vid Barndiabetesfonden

Lämna ett svar

Läs mer om hur vi behandlar personuppgifter i vår integritetspolicy.

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

stats