Det händer under förlossningen – steg för steg | Vimedbarn - Topplistor för influencers

Det händer under förlossningen – steg för steg

Slempropp som lossnar, latensfas och utdrivning. Barnmorskan Emelie Filipson guidar dig genom en vaginal förlossnings alla faser.  

En förlossning kan starta på flera olika sätt. Det vanligaste är att den startar med värkar och de kan till en början kännas som mensmol antingen i magen eller ryggslutet, det är individuellt. Värkarna blir sedan mer och mer regelbundna och tilltar vanligen i intensitet.
–  Efter att vattnet har gått startar oftast värkarna inom ett dygn, om de inte gör det kan man på förlossningen hjälpa till att starta igång värkarna med läkemedel, säger Emelie Filipson.

När är det dags att åka in?

Det kan vara svårt att veta när det är dags att åka in till förlossningen. Emelie tycker att det går bra att ringa till förlossningsavdelningen direkt när förlossningen har startat. Barnmorskan ställer då en del frågor och avgör om det är dags att komma in för kontroll. Om vattnet har gått utan att värkarna har kommit igång ska man alltid ringa till förlossningen och komma in för en bedömning. Det är dags att åka in när du är i den aktiva fasen av förlossningen och vanligtvis ska två av följande kriterier uppfyllas:

Regelbundna värkar, 3-4 per 10 minuter
Vattenavgång
Modermunnen öppen 3-4 cm (vilket inte går att bedöma själv hemma).

Läs också: 3 tecken på att förlossningen har startat 

Du undersöks

Väl inne på förlossningen möts du upp av en undersköterska som tar kontroller och ställer några frågor. Barnmorskan undersöker sedan dig genom att känna på magen för att få en uppfattning om hur barnet ligger, storlek, fostervattenmängd och hur långt barnet har trängt ner i bäckenet. Efter det görs en inre undersökning och då bedöms hur livmoderhalsen känns.
–  Då känner jag efter livmoderhalsens längd och öppningsgrad. Här kan jag som barnmorska även känna efter fosterhinnor och avgöra om vattnet har gått eller inte, säger Emelie.

Latensfasen 
Förlossningens första del kallas latensfasen och startar vanligen med oregelbundna sammandragningar som för många kvinnor upplevs som mensmolsliknande. Latensfasen kan variera i tid från några timmar till ett par dygn. Under denna tid mognar livmoderhalsen, den ändrar konsistens och riktning. Hur livmoderhalsen öppnar sig skiljer sig en hel del mellan först-och omföderskor.

Öppningsskedet
Tiden från aktiv förlossningsstart då modermunnen är öppen 3-4 centimeter till dess att den är helt utplånad kallas öppningsskedet. Man räknar att detta sker med en hastighet av 1 cm i timmen, men med stora individuella skillnader. Vanligen är värkarna under detta skede 60-90 sek långa och kommer med 3-4 min intervaller. För att du och barnet ska kunna återhämta er mellan värkarna bör de inte vara fler än 5 värkar per 10 min.
unsplash

Utdrivningsskedet
Den sista fasen kan delas in i två delar, nedträngningsfasen och utdrivningsfasen. Nedträngningsfasen börjar när modermunnen är utplånad (retraherad) och barnets huvud (eller säte) ska tränga ner mot bäckenbotten. Under den tiden roterar barnet och de flesta föds med ansiktet vänt mot kvinnans bakdel. När huvudet står slutroterat på bäckenbotten utlöses krystimpulser och det är då dags för kvinnan att aktivt börja krysta ut barnet. 
– När jag som barnmorska tar emot barnet bedömer jag barnets mående, sedan läggs barnet på ditt bröst eller så får du själv ta emot ditt barn.

Moderkakan krystas ut
Vanligen får du en injektion med Oxytocin som bidrar till att livmodern drar ihop sig och därmed minskar blödningsrisken. När pulsationerna i navelsträngen har avtagit så navlar vanligtvis partnern av om hen vill. Moderkakan krystas oftast ut inom 10-15 minuter efter att bebisen har fötts, ibland kan det dröja längre. När moderkakan är framfödd tittar barnmorskan efter bristningar. De flesta bristningar kan sys av barnmorskan direkt på rummet medan de lite större behöver sys på operation.
birth

Sover första dygnet

De första två timmarna brukar bebisen vara ganska aktiv och vaken, då kan det vara bra att få till första amningstillfället. Sedan är det inte helt ovanligt att bebisen sover hela första dygnet för att återhämta sig efter födseln. Efter ungefär 2 timmar görs en efterkontroll av dig och bebisen då olika kontroller tas och barnet bland annat vägs och mäts.

Läs också: Förlossningsberättelse: ”Jag riskerade livet för min dotter”

Källa: Intervju från LOPPI magasin Gravid & Baby
Foto: Unsplash och privat 

Lämna ett svar

Läs mer om hur vi behandlar personuppgifter i vår integritetspolicy.

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

stats