Fel livsmedel kan slå ut varandra! | Vimedbarn - Topplistor för influencers

Fel livsmedel kan slå ut varandra!

En ny studie visar att om man kombinerar vissa typer av livsmedel med varandra så kan det antingen bli en bra kombination där resultatet blir ett dubbelt upptag av näring eller en dålig kombination där livsmedel kan slå ut varandra eller förstärka den dåliga effekten av ett livsmedel. Detta skriver tidningen Må bra.

 

Sämsta kombinationerna är:

 

Fullkorn + Mineraler

Om man vill att kroppen ska ta upp mineralerna som finns i t.ex. ägg och leverpastej så ska man inte äta det tillsammans med grövre fullkornsprodukter t.ex. fullkornsgröt eller müsli. Fullkornsprodukter innehåller fytinsyra som försvårar upptaget av mineraler som zink, järn och kalcium.

 

Mjölk + Kött

Järnrika mål ska man inte dricka mjölk till eftersom kalcium som finns i mjölk hämmar upptaget av järn i exempelvis blodpudding, kött och fisk.


 

Kaffe/Te + Mineraler

Hoppa över kaffe och te efter mineralrik mat eftersom tanninerna försvårar upptaget av zink, järn, selen och kalcium. Ät lite frukt eller drick apelsinjuice efteråt istället så får du motsatt effekt.

 

Kaffe + Fet mat

Koffein som finns i kaffe kombinerat med mättade fetter från t.ex. kött, helfabrikat och snabbmat förhindrar kroppen från att rensa ut socker ur blodet. Blodsockret höjs till höga nivåer som hos en diabetiker så dra antingen ner på mat med mättat fett eller undvik kaffet efter maten.

 

C-vitamin + Te

En måltid som innehåller citrusfrukter, paprika eller bär bör ej kombineras med te efter maten. Te innehåller flavonoiden quercetin som hämmar upptaget av C-vitamin.

 

 

Bästa kombinationerna är:

Bacon + C-vitamin

Hårdstekt mat innehåller nitrat och via t.ex. bacon och andra charkvaror får du i dig nitrosaminer som misstänks orsaka cancer. Genom att kombinera detta med C-vitamin så ser du till att det inte bildas lika mycket nitrosaminer i magen som det skulle göra utan C-vitamin.

 

Vinäger + Järngryta

När du lagar mat i en järngryta är det bra att tillsätta en skvätt vinäger eller andra syrliga livsmedel i maten för att lösa ut järn från själva grytan.

 

 

Fibrer + Yoghurt

Kostfibrerna som finns i frukt och grönsaker fungerar som föda för de nyttiga bakterierna som bland annat finns i yoghurt vilket gör att din mage fungerar bättre. Ett tips är att mixa frukt och yoghurt så mår magen bra!

Image: Ambro / FreeDigitalPhotos.net

1 kommentar till “Fel livsmedel kan slå ut varandra!

Lämna ett svar

Läs mer om hur vi behandlar personuppgifter i vår integritetspolicy.

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

stats