Förlossningsberättelse: "På en och en halv timme var hon ute"

Förlossningsberättelse: ”På en och en halv timme var hon ute”

Bloggaren Sandra Lundqvist ville hinna in till sin förlossning i god tid för att få bedövning. Så blev det inte. En och en halv timme efter inskrivningen födde hon dottern, utan den typen av bedövning som hon hade tänkt sig.

SANDRAS FÖRLOSSNINGSBERÄTTELSE:

”Lördagen den 2/1, efter att ha städat undan julen och provat alla möjliga husmorsknep för att få ut bebis fick jag regelbundna förvärkar. Inte onda men dem var där. På kvällen var Evangelina och Theodor över och vi hade precis druckit en kopp hallonbladste och skurit upp en ananas när jag började klocka värkarna. Jag ringde till förlossningen 19.23 med tre minuter i mellan varje värk. Barnmorskan tyckte att vi kunde åka in när vi kände oss redo och efter en googling valde vi att åka in på en koll för att försäkra oss om att det inte skulle gå för snabbt.”

Läs också: Förlossningsberättelse: ”Jag födde barn på 8 minuter” 

sandra_fodabarn

Tappen hade påverkats

”Andra barnet har en tendens att komma snabbare än första (givetvis är det individuellt) och eftersom att jag inte kände någonting med Theodor fören jag var öppen tre centimeter tog vi det beslutet. Klockan 20.23 ringde jag till förlossningen och berättade att vi var på väg in. Mamma, Felicia, Jenny och Maximilian kom över för att passa Theodor så att han kunde fortsätta sova ostört. Jag hade bara öppnats någon centimeter och värkarna kom inte lika tätt när jag låg uppkopplad med ctg. Tappen hade däremot påverkats och hon gav oss två alternativ. Antingen vänta i en timme i väntrummet för att sedan undersökas igen eller åka hem och försöka vila. Vi valde det sistnämnda.”

Vatten sköljde över magen när jag fick en värk

”I bilen påväg hem ringde vi facetime med en ledsen Theodor som vaknat upp och undrat vart mamma och pappa var. Väl hemma var det fullt hus och Daniel la sig för att natta Theodor igen. Jenny, Maximilian och Felicia gick hem till Jenny medan mamma stannade kvar om vi skulle behöva åka in igen. Jag la mig bredvid Theodor och Daniel men fick genast onda värkar och hoppade in i en varm dusch. Varm är en underdrift då jag nästintill hade kokhett vatten sköljande över magen när jag fick en värk.”

forlossning_ctg_vimedbarn

Smärtan var extrem

”Theodor kom inte till ro och måste ha känt på sig att det var något som var påväg att hända. Efter en timme lyckades han äntligen somna ovanpå Daniel och jag som hade intensiva värkar satt i soffan tillsammans med mamma. Hon masserade mig och höll mig lugn. Jag ville inte åka in igen för att sedan bli hemskickade. Efter att ha varit hemma i två timmar kom värkarna med fyra minuters mellanrum men gjorde så fruktansvärt ont. Jag väckte Daniel strax efter 01 och vi gjorde oss i ordning för att åka in. 01.30 ringde vi till förlossningen och i detta skede var smärtan extrem. Jag hann få tre värkar i bilen innan vi var framme och Daniel fick stödja mig från bilen. Jag blev undersökt direkt utan att bli uppkopplade till ctg. Vi såg att barnmorska blev stressad, hon slängde fram kläder och bad Daniel klä på mig och rullade fram en rullstol. DU SKA FÖDA BARN NU var det enda hon fick fram. Jag brast ut i tårar då jag var rädd för just detta, att inte hinna in i tid och att inte hinna få någon smärtlindring.”

lustgas_vimedbarn_sandra

När spinalen började verka kände jag en sådan befrielse

”Inrullad på förlossningsrummet möts vi av två barnmorskor och en undersköterska. En fantastisk trio som kom att förlösa lillasyster. De såg rädslan i mina ögon när jag berättade att jag verkligen ville föda med smärtlindring och gjorde en undersökning för att se mina alternativ. Jag var då öppen åtta centimeter och efter det snabba händelseförloppet, från någon enstaka centimeter till åtta på de två timmar jag var hemma, föreslogs spinal. Epidural var inte att tänka på men spinal har liknande effekt men ges i engångsdos. Med epidural sätts en liten slang in i ryggen och det finns möjlighet till påfyllning. Spinal tas också i ryggen som en spruta men den varar endast i en till två timmar. De var säkra på att lillasyster skulle vara ute innan dess. När spinalen började verka kände jag en sådan befrielse.”

vimedbarn_sandra_forlossning

Daniel var bäst och stod vid min sida genom hela förlossningen

”Spinal tillsammans med lustgas var den smärtlindring jag använde mig av. Lustgasen var vriden till max och vid ett tillfälle spydde jag av yrsel och vid ett annat blev jag så hög att vi alla slutade i skratt efter mina vimsiga ord. Daniel var bäst och stod vid min sida genom hela förlossningen. 01.55 blev vi inskrivna och 03.18 började jag krysta. Det krävdes inte mer än några få krystningar innan barnmorskan talade om att hon snart var ute. Jag tittade på Daniel och frågade om han var beredd, beredd på att träffa våran dotter.”

Läs också: Förlossningsberättelse: ”Han hade navelsträngen runt halsen” 

sandra_lundkvist_bebis

Tårarna började rinna och jag fylldes av kärlek

”03.28, en och en halv timme efter inskrivning var hon ute. En perfekt liten flicka på 3520 gram och 49 centimeter lång. Tårarna började rinna och jag fylldes av kärlek. Det var så självklart att det var just hon som vi i nio månader har väntat på. Det var ingen tvekan om att jag skulle kunna älska mina båda barn precis lika mycket. Kärleken är oändlig och familjen komplett. Välkommen till världen älskade lillasyster.”

sandra_bebis_vimedbarn

Om du vill följa Sandras vardag med två små barn och få fina DIY-tips kan du läsa hennes blogg här på vimedbarn, SANDRA LUNDQVIST.

Läs också: Så vet du när förlossningen startar 

Har du också en förlossningsberättelse som du vill dela med dig av här på vimedbarn.se? Maila oss på [email protected]

 

 

Lämna ett svar

Läs mer om hur vi behandlar personuppgifter i vår integritetspolicy.

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

stats