Håll ditt barn friskt i höst | Vimedbarn - Topplistor för influencers

Håll ditt barn friskt i höst

Hösten är här och vi börjar umgås mer och mer inomhus, då kommer de första tecken på den förrädiska höstförkylningen och andra såkallade ”dagissjukdomar”. Man brukar räkna med att barn får 8 till 12 olika infektioner per år. Här är de vanligaste sjukdomarna under hösten.

Vattkoppor: Kan vara allt från enstaka till över hela kroppen. Större smittorisk än till exempel svinkoppor och det gäller att se till att barnet inte längre smittar innan de är tillbaka i skolan. Var noggrann med hygienen.

Svinkoppor: Behandla genom att tvätta rent såren och sterilisera området, i svåra fall beordras antibiotika. Viktigt att se till att tvätta sig ordentligt och byta örngott samt lakan ofta.

Snuva/förkylning/feber: Smittas via luften eller rörelse. Se till att dina barn har varit feberfria en dag och att de äter och dricker som vanligt. Är de bara lite täppta är det ingen som helst fara att de går tillbaka till skolan. Förebygg med handsprit och påpeka vikten av att inte nysa i handen, utan i näsduk eller armvecket.

Huvudlöss: Känns igen på klåda i hårbotten. Ska behandlas direkt med lusmedel, de ska kammas bort ur håret. Sprider sig via mänsklig kontakt. Fortsätt behandlingen dagligen i två veckor efter att lössen är borta för att minimera smittrisken.

Ögoninflammation: De första tecknen brukar vara att ögonen är svullna och man har kletigt gult i ögonvrån. Smittar lätt via personlig kontakt. Tvätta då ögonen med vatten och skulle det kvarstå, kan man behöva antibiotika. Använd separata handdukar och sköt handhygienen.

Öroninflammation: Kan komma vid en långdragen förkylning och orsaka stor smärta. Man är benägen att behandla väldigt unga barn, men hos äldre brukar man avvakta lite. Kan behandlas med antibiotika i värsta fall.

Maginfluensa: Kommer lite senare på året, mycket runt årsskiftet. Oftast är det i form av kräkningar eller diarré. Se då till att barnet, i den mån det går, har separat toalett hemma, använder handsprit och får i sig mycket vätska. Minst två dygn ska det ha gått sedan den senaste kräkningen innan man är tillbaka på förskolan/skolan.

Springmask: Man märker först av klåda i baken, som kan bli värre på natten. Köp maskmedel på apoteket och låt hela familjen behandlas när det är springmask. Då kan man gå tillbaka till förskolan. Var noggrann med handhygienen speciellt vid maten.

Källa: Vårdguiden

Lämna ett svar

Läs mer om hur vi behandlar personuppgifter i vår integritetspolicy.

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

stats