LOPPI test: Det här är de bästa gravidapparna
Gravidapp Elin Simmesgård

LOPPI test: Det här är de bästa gravidapparna

En stabil klassiker: Preglife
Gravidapp

Innan du blev gravid har du säkert sett just den här översiktsbilden på diverse Instagram- och Facebookflöden och varit föga intresserad av att den sprudlande blivande modern ifråga äntligen ska få träffa sitt barn om 135 dagar. Nu är det här sannolikt appen du kikar in på varje dag. Preglife känns lite som basen bland gravidappar. Den har en bra översiktsvy på hur lång tid som gått av graviditeten som både visar tidsspannet i siffror och rent visuellt med en cirkel som fylls på. Veckoinformationen baseras på tre sektioner: Barnet, Mamma, Partner vilka innehåller korta informationssegment om den aktuella veckan. Ungefärlig vikt och längd på fostret, aktuella utvecklingssteg för fostret och mamman, hur kroppen förändras för mamman och som partner får man insyn i hur den blivande mamma kan känna, tänka och hur man ska bemöta henne.

Preglife har Youtubeklipp inlagda i appen på exempelvis gravidyoga du kan göra hemma och den egna serien ”FUB-Online” som tar upp olika delar av graviditeten och förlossningen på ett pedagogiskt sätt. Utöver detta finns även en egen podd och avslappningsövningar vilket gör att appen känns välutvecklad och välfylld. Det finns även olika checklistor att bocka av inför barnets ankoms; barnvagn, sömnrelaterat, kläder att införskaffa etc. Under graviditetens gång kan du successivt bocka av listor eller markera som ”ej aktuellt” (man MÅSTE inte skaffa allt innan dagen D faktiskt) och appen talar då om för dig hur många procent du klarat av inför förlossningen. För dig som vill hålla koll på första gången du kände en spark, dagen du var lite extra kissnödig, när ett namnförslag dök upp eller annat finns det även en dagboksfunktion där du kan föra in egna anteckningar. De tidstämplas med gravidveckan och datum för inlägget. Du kan även fota magen under graviditetens gång och spara. För dig som väljer att väga dig kontinuerligt under graviditeten kan du föra in den i appen och följa din viktkurva. I appen finns även värdefulla tips rörande sömn (både för din gravidsömn och sen den icke-existerande bebissömnen), värktimer att använda under förlossningen, översiktskalender över veckor och trimestrar med mera. Preglife känns överlag väldigt välarbetad och som att utvecklarna tänkt på allt. Om du bara ska ha en app räcker den här bra.

Samarbetar med
Trygg-Hansa – få gratis profylaxkurs vid tecknande av gravidförsäkring
Lekmer – värdecheck 100 kr när man skriver upp sig för deras nyhetsbrev
Libero – gratis startbox att hämta ut på valfritt Ica Maxi
Babyshop.se – värdecheck 100 kr när skriver upp dig för nyhetsbrev
Apoteket – utvalda produkter för dig som gravid/nyförlöst till rabatterat pris
Bilsäkert.se – hyrlösningar av babyskydd
Babygruppen – 5% rabatt på valfri kurs

För dig som ÄLSKAR rabatter: Preggers
Gravidapp

Preggers känns modern och lite rolig med en startvy där fostrets aktuella storlek veckovis jämförs med olika frukter och grönsaker. Det känns dock något svårt att relatera till att bebisen i magen nu är lika stor som en butternuttpumpa när formen förhoppningsvis är långt ifrån fostrets och en butternuttpumpa mig veterligen kan ha väldigt olika storlekar. Om man inte snöar in allt för mycket på form och färg på grönsakerna är det grafiska ett mysroligt sätt att följa utvecklingen.

Även Preggers har veckoinformation som fokuserar på Bebis, Mamma, Partner. Informationen är ungefär samma som i Preglife och följer veckorna.
I bottenvyn har Preggers fyra olika kategorier; Kunskap, Checklista, Verktyg och Deals. Överskådligt och bra. Under kunskap finns lämpliga artiklar som relaterar till den aktuella veckan, det kan handla om knipträning eller hur man packar BB-väskan. Kunskapskategorin har också flikar som ska erbjuda videos och podcast men dessa ekar tyvärr tomma. Checklistorna följer även dessa ungefär samma snitt som i Preglife och du bockar lätt av det som inhandlats och packats. Fliken verktyg har bland annat namnförslag från de nordiska länderna (samt brittiska och amerikanska namn) och en översikt över livsmedel; vilka som är okej att äta, vilka man ska vara försiktig med och vilka man ska undvika. Lite trist att det även här finns flera flikar som känns intressanta men inte är färdigutvecklade ännu; Värktimer, Träning, Sparkräknare och Tidslinje utlovas som ”kommer snart” (en gravid kvinna har bara begränsad tid på sig så rappa på här va!) vilket gör att appen känns ”ofärdig” och som att utvecklingen stannat av lite.

Samarbetar med
Moderna Försäkringar – möjlighet att vinna ett barnvagnspaket vid tecknande av gravidförsäkring hos dem
Lekmer – värdecheck på 100 kr när man skriver upp sig för nyhetsbrev
BookBeat – gratis lyssning i en månad
Middagsfrid – 300 kr rabatt på matkasse
Bornthisday.se – 100 kr rabatt med egen rabattkod
Föda utan rädsla – 15% rabatt på profylaxkurs med egen rabattkod
Preggers Apparel – 20% rabatt med kod
Avanza – uppmuntrar till att börja spara tidigt till barnet
Föda utan rädsla – gravidyoga 15% rabatt med egen kod
Bangerhead – 15% rabatt på ett köp med egen kod
Apoteket – 25% rabatt på kosttillskott, 19% rabatt på ”gravidpaketet”
Werlabs – 10% rabatt på blodprov för att följa graviditeten

Om du vill hålla det enkelt: Min Graviditet

Gravidapp

Min Graviditet har en avskalad men fin startvy där du ser fostret avbildat så som det sannolikt ser ut just den här veckan. Du får vecka, kvarvarande dagar och uppskattad vikt på fostret direkt under den vyn och en liten notering om det ”största” som händer den här veckan (ex. vecka 31 kan barnet känna smak och lukt!). Sedan får du aktuell information om dig och bebisen, den här appen struntar i partnerns perspektiv, redovisade både med korta utdrag och som lång löpande text. Du kan registrera fostrets rörelser och kontinuerligt fota din mage för att följa hur den växer.

Något som skiljer den här appen från de två tidigare är att den erbjuder som en liten rådgivare direkt i appen som frågar vad hen kan hjälpa till med inom fyra områden: Obehag, Symptomkoll, Läkemedel och Mat. Än så länge är appen under uppbyggnad och det finns endast råd inom området obehag. Där finns svar på vanliga frågor som åderbråck, ryggvärk, värk i nedre delen av magen, sömnproblem med mera. En fin funktion som jag hoppas färdigutvecklas inom kort!

Min Graviditet erbjuder inte lika många flashiga funktioner som ex. Preglife men ge den lite tid så kommer den säkert bli många gravidas favorit.

Samarbetar med 
IF – gravidföräkring

För dig som INTE vill kunna tjuvkika: The BabyApp

Som förstagångsförälder är det lätt hänt att girigt klicka sig genom kommande veckor och lära sig allt om graviditeten redan i vecka 9. Det är självklart inget fel med det men om du vill ha en AHA-upplevelse och koncentrera dig på en vecka i taget rekommenderar jag The BabyApp. Här kan du nämligen inte tjuvkika utan får upp den aktuella veckan samt har möjlighet att bläddra bakåt.

Överlag samma information gällande veckorna för Barnet. Mamman och Partnern som i övriga appar och erbjuder checklistor att bocka av inför födseln. Har även en kategori med vanliga frågor under graviditeten samlade med svar och en namnbank för dig som vill leta reda på det perfekta namnet till din lilla knodd.

Samarbetar med 
BabyBox.se – få 3 st gratis BabyBoxar att hämta ut hos Apoteksgruppen, LloydsApotek och Babyproffsen

För dig som vill fota magen: Gravidresan
Gravidappar

Libero har tagit fram en fotoapp för dig som vill dokumentera graviditeten i form av din växande mage. Här kan du fota magen dag för dag i appen och se till att du står på samma sätt med en linjerad vy att pussla in kroppen i. När du fotat varje dag skapas ett bildspel där du får se 9 månaders mage växa i superfart. Appen för dig som kommer ihåg/orkar/tycker det är roligt att fota magen varje dag. Själv lyckades jag med 2 bilder… i vecka 20… sen tog det visst stopp. 

Apparna du kan skippa:

Gravid

Har en fin första vy och verkar lovande. Trist nog erbjuder den knappt någon information alls när man klickar in på de olika flikarna utan kräver uppgradering för att dela med sig av någon info. Med tanke på hur många gratisappar det finns lockar det inte att betala för samma information på ännu en app.

Babynamn

Här kan du skaka fram ett lämpligt namn till bebisen i magen. Själva skakfunktionen fungerar bristfälligt (stänger ibland ner appen istället för att sortera fram ett namn) och som ni förstår blir namnförslaget ytterst randomiserat. Vyn erbjuder även information om ursprung och betydelse på namnet men där ekar det tomt så funktionen blir väldigt överflödig. Skippa den här appen till förmån för en snabb googling på barnnamn istället.

Lämna ett svar

Läs mer om hur vi behandlar personuppgifter i vår integritetspolicy.

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

stats