Häng med oss #LOPPIVIMEDBARN

Gravid på midsommar? Det här ska du INTE äta

Snart är det midsommar och med det kommer sill-lunch och annan härlig mat. Här är det du som gravid ska undvika på midsommarlunchen + det du faktiskt kan äta.

Annons

Att följa de vanliga kostråden för gravida är ofta inga större bekymmer till vardags. Men på högtider kan det vara svårt att veta vad du kan och inte kan äta. Här är listan på de sakerna du som gravid ska undvika i matväg på midsommar plus maten du faktiskt kan äta.

Mat du ska undvika eller vara försiktig med som gravid på midsommar:

Alkohol
Gäller i alla lägen som gravid. Alkohol passerar direkt över till ditt barn via moderkakan, och fostret är mycket känsligare för alkohol än vad du är.

Rökt fisk som inte är nyförpackad.

Gravad fisk som inte är nyförpackad.

Patéer som närmar sig utgångsdatum
Kan innehålla listeria.

Parmaskinka
OBS! Funkar om den varit fryst i tre dygn innan du äter den.

Mögelost och kittost
Till exempel: till exempel brie, gorgonzola, chèvre, vacherol och taleggio.

Färskost och mjuk ost gjord på opastöriserad mjölk
Kan innehålla listeria, även om risken är mycket liten.

Fetaost gjord på opastöriserad mjölk.

Strömming och sill från Östersjön.*

Surströmming från Östersjön.*

Vildfångad lax och öring från Östersjön, Vänern och Vättern.*

Sik från Vänern och Vätttern.*

Röding, vildfångad från Vättern.*

*Kan innehålla dioxin och PCB, men är okej att äta 2-3 gånger per år.

 

Läs också: Charkbricka som preggo? Jovisst, det går!

Här är maten som är okej att äta som gravid på midsommar:

Sill och inlagd sill
Helt okej att äta 2-3 gånger i veckan, så har du inte dragit igång veckan med sillfrossa kan du gott ta för dig från midsommarbuffén.

Räkor
Även här finns restriktioner för 2-3 gånger i veckan, framför allt för dig som äter egenfångade skaldjur.

Lax
Proppat med Omega 3-fett (DHA) som är viktigt för dig som gravid. Tillagad lax är fritt fram att äta, men vissa sorter bör du akta dig för. Spana in listan på vad du ska undvika längre ner!

Jordgubbar
Fritt fram att frossa! Jordgubbar är dessutom rikt på järn vilket de flesta gravida kan behöva tillskott av.

Fiskrom
Livsmedelsverket anger inga specifika restriktioner för fiskrom, men att utgå från listan över vilken fisk som är okej och inte är bra att utgå från. Fråga din barnmorska om du är osäker.

Skagenröra
En klassisk skagenröra innehåller räkor och fiskrom, vilket överlag är okej att äta 2-3 gånger i veckan. Skagenröra innehåller också majonnäs som i de flesta fall innehåller rå äggula. Att äta rått ägg är okej så länge det är från Sverige eftersom det inte ska innebära någon risk för salmonella. Var dock försiktig utomlands.

Hårdost
Hårda ostar som grevé, herrgårdsost, parmesan, gruyère, appenzeller och emmentaler gjord på pastöriserad och opastöriserad mjölk är helt okej.

Färskost i ask
Inga problem, eftersom den upphettas vid tillverkningen.

Smält ost
Ost som upphettats till bubblande läge är helt okej.

Källa: 1177.se och Livsmedelsverket.se.
Foto: Istockphoto

Bästa tipsen för en babyshower

Blöjtårta, cupcakes och pompoms. Dags för babyshower? Här är Emily Ödmarks bästa tips på både upplägg och presenter för en babyshower. 

Annons

Presenttips till babyshowern:

Vet ni något dyrare som mamman behöver, t.ex. ett bärsele så kan det vara en god idé att gå ihop några stycken och köpa en större present tillsammans. Det är mycket saker som ska införskaffas i väntan på bebis och att kunna bocka av en sådan sak på listan blir garanterat uppskattat! Ett annat tips som jag själv uppskattade enormt var små korgar med bra-att-ha-saker, en till bebis (med t.ex. babyolja, babylotion, nässug m.m.) och en till mamman (förlossningsbindor, bröstvårtssalva, läppsyl, sköna trosor att ha efter förlossningen & dry schampoo är några tips!). Söta bebiskläder tycker nog vi alla är kul att köpa, MEN tänk på att inte köpa för mycket kläder i de allra minsta storlekarna, förmodligen har föräldrarna själva redan införskaffat det mesta där.

DSC_0482-2

Emilys 5 bästa tips inför babyshowern

1. Knytis

De senaste gångerna vi haft babyshower har vi kört på konceptet ”knytis-brunch” och det rekommenderar jag verkligen. Så smidigt att alla tar med sig något var, en kanske gör snittar, en annan pastasallad, osv. Då blir alla delaktiga och det är inte bara en stackare som får göra allt själv!

2. Lekar

Förbered gärna lite lekar, men inte för många för ni kommer säkert ha mycket att prata om ändå och kanske inte hinner hur mycket som helst. Ett kul tips är att köpa en vit body och textilpennor så bebisen kan få en helt nydesignad body a´la babyshowerns gäster.

DSC_0594

3. Blöjtårta

För mig är det ingen babyshower utan blöjtårta, det är liksom babyshowerns mittpunkt. Det finns ju så himla många roliga varianter, är man inte kreativ och har tålamod för att bygga en själv så finns det ju även att beställa.

DSC_0622

4. Dekor dekor dekor!

Jag älskar att pynta inför kalas och fest. Det finns ju så himla mycket kul på marknaden nu också. Till babyshower tycker jag det är fint när man bestämmer sig för ett färgtema, inte en massa mönster. Gärna ljusa pasteller som rosa, blå, grön eller gul, eller varför inte gå all in och blanda allihopa, en riktig pastelldröm!

DSC_0540

5. Ballonger

Jag älskar ballonger, gärna helium. Men det kan kännas onödigt dyrt med helium ibland! Ett tips då för att ändå få den där maffiga ballongeffekten är att blåsa upp massa ballonger i det färgtemat ni valt, sedan tejpa upp dem i taket och hänga ett snöre nere i änden på varje ballong. Ingen kommer ana att det inte är helium, och det blir garanterat ett effektfullt kalastak!

Paula Uribe: 
”Jag krystade i hissen på väg upp till förlossningen”

När Paula Uribe och fästmannen Hugo Rosas ville skaffa ett syskon till Molly, 4 år, trodde Paula att det skulle vara enkelt. 

– Att planera en graviditet är det värsta jag gjort i hela mitt liv. Jag fick flera missfall och det tog verkligen knäcken på mig, säger Paula till tidningen LOPPI magasin. 

Annons

När Paula Uribe, 26, startade sin blogg för fyra år sedan hade hon ingen direkt plan för den. Hon är förlovad med Hugo Rosas som har en av Sveriges största bloggar, så hon förstod att hon skulle få många läsare.
– Jag gick om honom fem gånger om. När jag går in i något gör jag det helhjärtat och jag tycker att det är roligt att få skriva personligt, säger Paula i en intervju med LOPPI magasin som kom ut hösten 2016.

När Paula började blogga var hon gravid i vecka 12 och idag är hon mamma till Molly och Leonore. Graviditeten med Leonore var bra, men det tog lång tid för Paula att slappna av och njuta av graviditeten.
– Jag hade haft två missfall innan så jag var ganska tom och jag ville inte fästa mig. Jag kände inte den där enorma kärleken och ville inte bygga upp några förväntningar om det inte skulle gå den här gången heller. Jag kände att det lika gärna kunde vara blod på pappret varje gång jag gick och kissade.

Du var öppen om missfallen i bloggen, var det självklart? 

– Första gången tänkte jag inte ens på det, jag var så ledsen den kvällen och bara skrev. Jag skrev att jag behövde lite tid och efter det fick jag många kommenterar från andra som också fått missfall. Jag var en av de som tänkte ”det där händer inte mig” innan men nu fick jag ett uppvaknande. Det är så vanligt!

Hur mådde du efter missfallen? 

– Det var det värsta jag varit med om. Båda missfallen var i vecka 6 och 7, och det är fantastiskt att kroppen tar hand om det som inte är livsdugligt. Jag tror att det hade varit värre om missfallen kommit ännu senare, men missfallen tog knäcken på mig. Jag ville så gärna ha ett barn till, det tog över och jakten på barn blev en psykisk kamp. Jag ville inte ens ligga men det blev en grej. Det är det värsta jag gjort i mitt liv, jag kommer aldrig mer planera att bli gravid igen. Jag använde mig av en p-app och tog tempen varje morgon, var det över 37 grader så var jag fertil. Jag tempade hela tiden och fick ringa Hugo när han var på väg till träningen och sa att han skulle komma hem och ligga. Jag var helt galen där ett tag, p-appen styrde våra liv.

paula

”Andra förlossningen var värre”

Efter all oro blev det ett litet frö i Paulas mage som valde att stanna kvar och växa. Förlossningen med Leonore startade med värkar mitt i natten och öppningsskedet hemma gick snabbt.
– Jag hade brutala värkar och jag minns att vi körde till Danderyds sjukhus på 20 minuter. Redan i hissen på väg upp kände jag att bebisen var på väg och jag krystade. När vi kom in vid 02:30 var jag öppen 8 centimeter och då hade det bara gått en och en halv timme sedan det startade.
Paula tycker att hennes andra förlossning gick lite för snabbt, hon hann inte reflektera över vad som hände.
– Med Molly höll jag på i nästan två dygn, nu hann jag knappt gå och lägga mig så jag tycker att andra förlossningen var värre än den första. Men det gick bra, jag är tacksam över att det gick som det gick. Leonore var så söt när hon föddes, jag tänkte direkt på hennes fina färg och att hon hade så fina drag i ansiktet.

Så får de relationen att fungera

Paula och Hugo har varit tillsammans i fem år och nu känner hon att de har hittat ett sätt som fungerar.
– Först kommer nyförälskelsen och sedan tiden när man kanske försöker förändra varandra. Nu är vi i inne i division 2 och vi är fine med varandra. Vi väljer våra fighter och jag orkar inte lacka ur hela tiden. Vi har kul tillsammans och är bästa vänner, det tror jag är viktigt. Dessutom älskar vi båda att vara föräldrar.

Vem sköter vad hemma hos er? 

– Oftast är det jag som handlar eftersom jag är föräldraledig nu. Jag tvättar och Hugo viker tvätten. Hugo ansvarar för allt som är utomhus men vi är bra på att samarbeta.

Hur hittar ni tid till varandra?

– Vi försöker ta oss tid att gå ut och äta eller bara vara vi. Men jag behöver inte ha iväg barnen, vi tycker om att hitta på saker allihopa. Vi tränar hemma och då är barnen med. Molly har lärt sig att göra burpees och hon kan hoppa studsmatta samtidigt som Leonore sover i vagnen och vi tränar. Det är lite multitasking och vi förenar nytta med nöje. Men om vi vill kan vi ta tid för bara oss, det är bara ett samtal bort.

När Paula berättar om Hugos bästa egenskaper skiner hon upp. Hon säger att det finns så mycket som är bra med honom.
– Hugo är en god människa, han förstår nog inte det själv. Han är generös med att visa uppskattning och med sin tid. Han prioriterar alltid mig och barnen först. Vi har en bra dialog och vi är ett team. Hugo är bra på att peppa mig och ge mig komplimanger. Han är stolt över mig och jag är välkommen i hans värld. Dessutom är han en otroligt fin pappa. Även om jag skulle göra slut skulle han aldrig lämna våra barns sida. Jag vet att vi skulle bli en bra familj på ett annat sätt, vad som än händer mellan oss. Men det finns ingen annan som jag skulle vilja ha den förbindelsen med som jag har med Hugo. Visst, han har ett hej dundrans struligt förflutet men han har en öm sida som jag uppskattar mycket.

Klicka in dig här för att läsa Paula Uribes blogg! 

Text: Angelica Lagergren
Foto: Hannah Hedin
Fotoassisten: Andrea Norling
Stylist: Annika Norman
Hår & Make up: Fanny Lagerwall

Annons

Jennifer Klingvall, 26, har över 100 000 följare på Instagram. Det var sommaren 2015 som hennes konto fullkomligt exploderade. Hon stod på sitt dåvarande jobb på varuhuset NK och hade tidigare samma dag, helt spontant, lagt ut en film där hon gjorde en enkel hårtutorial.
– Det var ett spanskt konto med flera miljoner följare som hade delat mitt klipp. Från att ha haft 650 följare på Instagram hade jag plötsligt över 10 000. På bara 28 veckor hade kontot börjat följas av 100 000 människor. Det jag tror att folk gillar är enkelheten i mina tutorials, säger Jennifer.

”Fick foglossning i vecka 10”

När den här intervjun görs är Jennifer är gravid i vecka 34, men är pigg och glad trots att det har gått många timmar sedan hon åt frukost.
–  Just nu mår jag bra och har haft en bra graviditet men det har varit tufft i perioder. Mellan vecka 6-9 svimmade jag och mådde illa. Jag har lågt blodtryck, jag tror faktiskt inte att man kan ha lägre. Under de värsta veckorna kröp jag mellan sängen och badrummet, jag kunde inte ta mig utanför lägenheten. Det släppte kring vecka 10 men då fick jag foglossning istället, det trodde jag att man fick senare i graviditeten. Perioden mellan vecka 20-30 var en jättebra period, men nu börjar det bli tungt, säger Jennifer och lägger händerna på magen.

”Som kolsyra i magen”

Det var en solig vårdag när Jennifer fick veta att hon var gravid. Hon och hennes kille Alexander hade bestämt sig för att börja försöka men hon trodde absolut inte att det skulle gå så fort.
–  Jag hade ställt in mig på att det skulle kunna ta ett år om inte mer. Jag kände ganska snabbt att något var annorlunda i kroppen, som att jag hade kolsyra i magen, säger Jennifer.

”Jag började gråta”

Hon var ensam hemma när hon tog det där testet som visade att hon var gravid. Hon ringde till sin kille som var nere i Halmstad och när han frågade vad hon gjorde svarade hon att hon bakade.
–  Han blev förvirrad, jag bakar aldrig. Sedan skickade jag en bild på en bulle i en ugn, och då fattade han. Han blev väldigt glad och sa att allt skulle lösa sig. Jag tror att jag var i chock, jag darrade och grät. Jag filmade testat när jag plussade, jag sa ”Oh my god, oh my god” flera gånger och sedan började jag gråta. Vi kastades in i det, jag trodde att det skulle ta lång att bli gravid.
jennifer

”Ser inte fram emot att vara orolig”

När Jennifer tänker på den stundande förlossningen känner hon sig peppad och förväntansfull. Men så har det inte alltid varit. Innan hon blev gravid kände hon sig rädd över att behöva gå igenom en förlossning för att få egna barn.
–  Det verkade fruktansvärt att gå igenom en förlossning, men så fort jag blev gravid bestämde jag mig för att tagga till. Nu är han i magen, men han ska ju ut på ett eller annat sätt. Jag har en målbild framför mig hur Alex håller i bebisen. När jag tänker på förlossningen tänker jag på hur fint det kommer att vara att se de två tillsammans.

Hur tror du att du kommer att vara som mamma?
–  Orolig! Usch, jag ser inte fram emot att vara så orolig. Alex kommer nog att vara den som slappnar av och jag kommer vara den oroliga. Jag kommer även att vara lekfull, det blir mycket sång och dans. Det blir nog jag som håller i regler och disciplin där hemma.

Hur tänker du kring första tiden hemma?
–  Jag ser mig själv sitta i soffan i myskläder, otvättad hår, blek, stora påsar under ögonen med bebisen på bröstet. Jag kommer vara riktigt risig men ändå väldigt lycklig, säger Jennifer och skrattar. Jag tror att människor kommer komma hem till oss för att hälsa på och jag tänker inte stå och baka bullar. Nej, jag tänker sitta ner och njuta av tiden. Och ja, vara risig men lycklig.

Vill ni ha fler barn?
–  Ja, vi har pratat om två eller tre barn. Men nu längtar jag efter att få träffa den här bebisen i magen.

Följ Jennifers liv som mamma i hennes blogg på nouw.com/jenniferklingvall

Text: LOPPI magasin Gravid & Baby
Foto: Sandra Rogers
Stylist: Annika Norman
Hår & Make up: Kicki Burman

Hantera smärtan under förlossningen – så gör du

En vaginal förlossning gör ont för de allra flesta. Men vad är det som gör ont och går det att tänka bort smärtan? Carina Rylander, barnmorska på Babyz of Sweden lär dig att fokusera på tankens kraft och andas dig igenom sammandragningarna.

Annons

En förlossning går inte att jämföra med något annat, den är unik men den behöver inte upplevas som negativ. Det är viktigt att veta att det alltid är pauser mellan dina sammandragningar och totalt sett är det mer ”icke smärta” än smärta.
–  Oavsett hur ont det gör är smärtan inte farlig, den är en naturlig del av förlossningen och har till syfte att tala om att din bebis är på väg, säger Carina Rylander.

Hur ska jag tänka när det gör ont?

–  Fokusera på kraften istället för på smärtan. Det kan hjälpa dig. Byt ut orden helt enkelt. Att försöka tänka bort det negativa, laddade ordet smärta och istället tänka kraft. Det är ju din kraft, din urkraft som hjälper dig att föda din bebis. Ta en sammandragning i taget och träna på att släppa taget och istället vara i nuet. Var mindful!

Hur kan jag öva på att andas?

–  Genom att bli uppmärksam på andetaget får du många positiva effekter. Du ökar medvetenheten med att styra din andning under födandet. Låt andetagen och känslan av din tunga kropp vara din förankring i nuet. Med lugna, djupa och fokuserade andetag har du större förutsättningar för att ta kontroll. Det ger också en avslappnad kropp vilket är en stor fördel i födandet.

Har du tips på mantran att tänka på under förlossningen?

–  Förslag på starka mantran kan vara ja, ner och tung. Eller meningar som ”Jag kan föda”, ”Kraften finns i mitt andetag” och ”Jag har kontroll”.

Tips! Detta kan du som partner göra:

– Ge uppmuntran, peppa och berömma
– Hitta rytmen i andetaget
– Massera för avslappning och smärtlindring
– Ge värmekudde och badda pannan
– Spela lugn musik
– Servera energirik mat och dryck
– Hjälpa till att byta ställning
– Påminn om målet och att ni snart är föräldrar

Text: LOPPI magasin Gravid & Baby
Foto: Istockphoto  

Gravid? 11 saker din partner ska göra för dig

När du är gravid och väntar barn kan det vara skönt att skämmas bort lite extra. Varför inte be din partner måla dina naglar eller ge dig en härlig massage? Här är 11 saker din partner kan göra för dig för att visa uppskattning.

Annons

1. Måla dina tånaglar

Passa på att be din partner om hjälp med piff och fix av tånaglar. Börja med ett fotbad och avsluta med en lätt pedikyr. Det kan bli en mysig stund tillsammans.

2. Bära matkassarna

Att bära tungt när du redan bär på en dyrbar skatt i magen kan kännas jobbigt. Låt din partner bära matkassarna när ni handlat.

3. Byta kattlådan

Visste du att du inte ska byta kattlådan när du är gravid? Det är för att du kan få toxoplasmainfektion. Om du är gravid ska du helst undvika att byta sand i kattlådan. Är det inte möjligt bör du använda handskar och tvätta händerna noga efteråt. Men absolut bäst är alltså att låta din partner göra det under din graviditet.

4. Ge dig sovmorgon

Att vara trött de första veckorna under graviditeten är vanligt. Ja, det är vanligt med trötthet under de sista veckorna också. Be om sovmorgon när du känner att du behöver samla energi. Även om det inte går att lagra sömn inför bebisens ankomst är det skönt att få sova när man är riktigt trött.

5. Ge dig frukost på sängen

Vem vill inte ha frukost på sängen? Det är vanligt att må illa när du är gravid, så frukost på sängen är ett lugnt och skönt sätt att starta dagen på.

6. Ge dig komplimanger

Vissa dagar känns den där gravidglowen riktigt långt borta. Det är aldrig kul att be om komplimanger, men skicka den här listan till din partner så kanske hen fattar vinken.

7. Knyta dina skor

De sista veckorna kan det vara riktigt svårt att nå ner till fötterna. Be din partner om hjälp att knyta skorna.

8. Massera dig

Fötterna värker, höfterna kanske har en molande värk och ryggen känns trött. Be din partner om massage och lägg fötterna i högläge på eftermiddagarna.

9. Förstå dina känslor

Det är inte alltid lätt att vara gravid med alla hormoner som hoppar runt i kroppen. Ibland kommer det tårar och ibland skratt. Och ibland blir det kaos och alla känslor kommer samtidigt. Prata med din partner och försök få hen att förstå att det kan vara lite upp och ner under graviditeten, och det måste få vara okej.

10. Raka dina ben

Vill du ha lena ben men har svårt att nå med rakhyveln eftersom du har en växande mage i vägen? Be din partner om hjälp att raka benen.

11. Göra alla hushållssysslor

Det är trots allt inte i en evighet som du är gravid även om det kan kännas så när du längtar som mest. Be din partner sköta hushållssysslorna som att städa och tvätta de sista tunga veckorna.

Foto: Istockphoto

Annons

DITTES FÖRLOSSNINGSBERÄTTELSE: 

”Jag vaknade vid ca 23.30 i söndags efter att ha firat min älskade lillasyster, jag kände att det gjorde ganska ont till och från så jag gick runt lite.. vid 00.00 väckte jag David och sa att jag tror att vi ska åka in nu.. då kom värkarna var 10 minut. David flög upp ur sängen och ringde till förlossningen, berättade för hon som svarade att vi var aurora-patienter och att jag hade ganska täta och regelbundna värkar. Både hon och David tvekade på om vi verkligen behövde åka in på en gång men jag höll fast vid att det var dax att åka helst nyss. David ringde till min mamma och pappa, pappa åkte på en gång hit för att sussa med Jouline, Truls och Della.

Läs också: 3 tecken på att förlossningen har startat

Efter det gick allt snabbt

”Jullis blev som en sprallig lite durasellkanin ( såklart jätte spänd och pirrig ). Vi pussade henne hejdå och åkte sen. På motorvägen in blir värkarna tätare och kom med ganska exakt 2 minuters mellanrum. Varje sväng eller gubb kändes oerhört jobbigt men jag fortsatte att bara fokusera på andningen. Väl inne på förlossningen fick vi komma in i ett undersökningsrum på en gång där dom undersökte och berättade att jag öppnat mig 6 cm, efter det gick allt ganska snabbt. Vi fick ett rum och hade en sjuksköterskestudent inne hos oss hela tiden, vilket var otroligt skönt och lugnande.”

Jag andades mig igenom varje värk

”Efter att alla tjatat lite på mig så provade jag lustgas men gillade det inte (precis som jag trott) så den slängde jag ifrån mig. Istället så andades jag mig igenom varje värk och kunde slappna av bra i mellan värkarna även om det gjorde såååå förbannat jäkla ont. Jag blundade nästan hela tiden, gick in i mig själv helt och hållet och tänkte bara på att andas. När det började närma sig kom en till barnmorska och en undersköterska. Alla var helt underbara och gav mig ett väldigt bra stöd. David var bäst såklart han peppade och pussade och masserade, mitt i en värk så slänger han ur sig ” vill du ha något älskling? ska jag fixa kaffe? ” Jag kunde inte hålla mig för skratt, min kaffenörd! Inte riktigt det jag var sugen på just då kanske.”

Läs också: Förlossningsberättelse: ”Kejsarsnittet blev en underbar upplevelse”

Helt sinnessjuk vad ont det gjorde

”03.48 föddes hon. 3110 gram och 48 cm perfektion. Helt sinnesjukt vad ont det gjorde men vi fixade det. Så väldigt stolt över mig själv. Allt gick väldigt fort. Men allt gick också väldigt bra. Känslan är obeskrivlig och går inte att förklara. Herregud vi kvinnor, vi är verkligen fantastiska. Och känslan utav att ha fått en fin upplevelse på sjukhuset var även den så himla viktig, så otroligt tacksam. Vi fick den berömda brickan med svenska flaggan, mackor, te och cider. Skålade och grät en skvätt tillsammans bara vi tre. Efter det packade vi ihop våra saker och gick upp till BB-avdelningen. Jag var tvungen och stanna och beundra himlen som var otroligt vacker, den lös i orange rosa färg och hela situationen kändes helt magisk. Där stod jag med slottet som vy och en himmel som brann i finaste färgerna med min alldeles nyfödda bebis i famnen.”

Tårarna sprutade 

”Jag kunde inte somna utan låg bara och tittade på henne, kunde inte riktigt fatta att hon var min, att det var henne vi väntat sååå länge på, att hon äntligen var där hos oss. Vid 10 kom Jullis tillsammans med min mamma och pappa blev väldigt många glädjetårar, kramar och en väldigt väldigt vääääldigt stolt storasyster fick hålla och gosa med sin efterlängtade lillasyster. Finaste. Vid 16 packade vi våra väskor och fick ta med oss våran bebis hem. Obeskrivligt. Och med en kropp överfylld av hormoner så blev det nästan för mycket för mig och mina känslor när Della fick hålla och gosa med sin lillasyster för första gången. Tårarna sprutade och jag var tvungen att gå ut ur rummet en stund för att samla mig. Trodde faktiskt inte att den där stunden skulle komma, det har varit så mycket skit rent ut sagt på vägen, men nu är vi här och vi är så fantastiskt lyckliga. Jag längtar dock tills känslan ”att ha blivit överkörd och mördbultad av ett tåg” börjar avta. Hon är magi, våran Duni Tinella Svanfeldt.”

Tips! Läs Ditte Svanfeldts blogg här på vimedbarn.se där hon delar med sig av livet som mamma och konstnär

Har du också en förlossningsberättelse som du vill dela med dig av här på vimedbarn.se? Maila oss på hej@loppi.se

Läs också: Förlossningsberättelse: ”Det häftigaste jag har gjort”

Förlossningsberättelse: ”Jag fick en slags superkraft”

Emelina var gravid med sitt andra barn och hade gått nio dagar över tiden när hennes förlossning startade.
– Herregud! Jag kunde knappt tro det barnmorskan sa, när vi kom in till förlossningen den här gången, skriver Emelina i sin förlossningsberättelse. 

Annons

EMELINAS FÖRLOSSNINGSBERÄTTELSE:

”Efter att ha gått 9 dagar över tiden, var jag så trött på att vara gravid. Jag trodde aldrig att jag skulle föda, det kändes som en bluff, som att jag inte var gravid på riktigt. Men den 23/9 drog allt igång. Jag var extra trött den kvällen, och gick och la mig redan vid nio. Runt midnatt kom min första värk, är det nu det händer? tänkte jag. Nästan hela den här graviditeten hade jag varit så rädd inför förlossningen. Det var ju bland det värsta jag någonsin varit med om, att föda barn. På samma gång som det var det bästa. Men nu hade rädslan tagit över.”

Läs också: Förlossningsberättelse: ”Det häftigaste jag har gjort”

Jag var inte alls rädd

”Efter att ha fått min första värk vid tolv, så rullade allt bara på. Från tjugo minuters mellanrum, ända ner till sex värkar på tio minuter. Det konstiga var, att när allt väl satte igång så blev jag så lugn. Jag var inte alls rädd. Jag smög ut i vardagsrummet när jag kände att mina värkar kom regelbundet och lite halvt dansande, vaggade jag runt i vardagsrummet och köket. Jag försökte få i mig lite rostmacka med apelsinmarmelad.”

Ringde in till förlossningen

”Klockan fem på morgonen hade Andreas ställt sin väckarklocka, så då bestämde jag mig för att väcka honom. Han blev så glad över att det äntligen var igång, och började packa iordning sakerna vi skulle ta med oss. Runt sex på morgonen ringde jag in till förlossningen och sa att jag hade ca 3 värkar på 10 minuter. Jag frågade om det fanns plats, och om vi kunde komma in efter att vi lämnat Leia på förskolan. Barnmorskan svarade att vi borde lämna henne så fort som möjligt, och att det fanns en plats för oss. Efter samtalet blev värkarna bara mer och mer intensiva. Leia fick vara på föris vid 7, och vi åkte in till Södra BB på SÖS.”
emelina_2

Läs också: Förlossningsberättelse: ”Kejsarsnittet blev en underbar upplevelse”

Öppen 5 centimeter

”Vid ingången möttes vi av en jättegullig barnmorska, som sedan var men under nästan hela förlossningen. Hon visade oss vägen upp till avdelningen och vårt rum. När hon skulle undersöka mig var jag så nervös, för när jag kom in till förlossningen med Leia var jag bara öppen 1 cm och höll typ på att avlida av smärtan. Du är öppen 5-6 cm sa hon. VA?! är det sant? Yes, jag får stanna! Från att jag kom in så rullade allt på. Jag vankade runt i rummet och lyssnade på lugna favoriter, medan min kropp skötte resten. Utan bedövning lyckade jag bli fullt öppen.”

Bricanyl för att stoppa värkarna

”Klockan 14 kände jag hur krystvärkarna kom, och det var då den värsta delen av förlossningen oxå kom. Från kl 14-17.50 hade jag krystvärkar. Detta berodde på att Lo inte lyckats skruva ner sitt huvud tillräckligt lång, utan istället hade hon fastnat med huvudet halvvägs. Under den här tiden var det olika läkare som sprang in och ut hos mig, där den ena gav mig Bricanyl för att stoppa värkarna och den andra värkstimulerande dropp för att sätta igång de ännu mer. Jag använde mig av TENS som smärtlindring, och det fungerade så bra på mig! Jag kan verkligen rekommendera att prova det!”
emelina_1

Det var prat om sugklocka

”Jag kämpade och kämpade med alla dessa krystvärkar, och det ända jag sa va ”Saft!!!”. Jag var så svettig och slut, och såg hur en saftkanna stod på ett bord en bit bort från mig. Andreas fick assistera med saften, medan barnmorskorna och läkarna skötte sitt. Jag provade alla möjliga olika ställningar, för att hon skulle tränga ner ordentligt. Efter ett bra tags kämpande kom en ny läkare in och sa åt mig att vi nu måste få ut bebisen. Det var prat om sugklocka, men vi kom inte så långt. Jag tror att hon drog ner Lo på något sätt, så att jag tillslut kunde krysta ut henne själv. Precis innan Lo föddes så hörde jag en av läkarna (det var säkert 7 personer i rummet även den här gången när jag födde) säga till Andreas, ”Om barnet inte andas när det kommer ut, måste du vara beredd på att springa med oss”. Då kände jag bara hur jag fick någon slags superkraft och lyckade krysta ut henne. Stackars unge som hade legat med navelsträngen runt halsen, vilket gjorde att situationen blev lite dramatisk. För varje krystvärk jag fick så drogs navelsträngen åt, och hennes hjärtljus gick ner väldigt lågt..”

Världens finaste Lo

”Vad blev det, vad blev det skrek både jag och Andreas, men fick inget svar. Tillslut hörde vi ett hest bebisskrik, och barnmorskan sa att det var en tjej. Vi båda blev så chockade, en liten tjej som såg nästan precis ut som sin storasyster. Åh vad jag var lycklig just då! Äntligen hade jag lyckats föda ut den här ungen, och helt perfekt låg hon på mig och letade efter bröstet. Tio fingrar och tio tår. Världens finaste Lo föddes den 24 september 2015 kl 17.50 på södra BB, och var 52cm lång och vägde 3810g. Jag är så chockad och stolt över mig själv som födde helt naturligt, och utan någon bedövning den här gången. Hur grym är inte kroppen?”
emelina_3

Läs också: 3 tecken på att förlossningen har startat

Tips! Läs Emelinas blogg om livet som tvåbarnsmamma på nouw.com/emelinas

Har du också en förlossningsberättelse som du vill dela med dig av här på vimedbarn.se? Maila oss på hej@loppi.se

Annons

Är du gravid och sitter och längtar efter att kunna äta de där goda ostarna på kvällarna? Search no more! Det finns massa goda saker du kan lägga på charkbrickan, även när du är gravid

Att vara gravid behöver inte alltid innebära att du endast ska leva på det hälsosammaste brödet och vatten under de kommande nio månaderna. Som gravid söker du ofta på internet på vad som är okej att äta eller inte, och att googla saker när man är gravid kan ju bli ett orosmoment i sig. 
Oron för att drabbas av listeria eller toxoplasma är oftast obefogad. Det är väldigt ovanligt att man smittas av det, men för att du ska kunna känna dig lugn så har LOPPI tagit fram några tips och råd för hur du ska kunna lyxa till det med en charkbricka även under din graviditet.

Läs också: 6 råd om kost till dig som ammar

Charkuterier är något av det bästa som finns och när du har tröttnat på tacos på fredagen och bara vill slappa framför tv:n, så är det ett perfekt alternativ! LOPPI har tillsammans med Åsa Rosengren som är mikrobiolog på Livsmedelsverket, benat ut vad du kan äta och hur du ska göra för att kunna äta vissa saker. Gör dig redo att gå till affären och inhandla mängder av gott som du kan lägga på charkbrickan. Kanske är det så att du måste planera brickan några dagar i förväg men vad gör väl det när allt detta faktiskt går att äta med gott samvete. Du behöver inte oroa dig längre!

Skinka och salami
Parmaskinka, serranoskinka och annat torkat, kallrökt eller gravat kött går bra att äta om du fryser in det först. Om du köper det över charkdisk eller de som är i färdiga förpackningar ska du frysa in dem tre dagar i förväg, efter det går det bra att äta.
– Om du fryser in köttet i tre dygn dör eventuella toxoplasmaparasiter, säger Åsa Rosengren, mikrobiolog på Livsmedelsverket.
Du kan även lägga dem i ugnen och hetta upp dem, då kan du ha de som chips på brickan. Samma sak gäller med salami, hetta upp eller frys in i tre dygn innan du äter. Toxoplasmaparasiten dör vid djupfrysning, minst -18 grader i tre dygn, och vid matlagningstemperatur över 70 grader, det vill säga när det bubblar.

Läs också: Så får förskollärarna mer tid för ditt barn – 10 tips

Hårdost
Hårdost som manchego, grevé och parmesanost går utmärkt att äta, både pastöriserad och opastöriserad.
– Du kan äta hårdost när du är gravid eftersom att listeriabakterien inte kan föröka sig i en hårdost, berättar Åsa Rosengren.
Tips! De runda röda babybel-ostarna kan du lägga upp på brickan tillsammans med mjukost och annan bredbar ost i tub. Fetaost kan du också använda dig av om den är gjord på pastöriserad mjölk.

Mögelost
Det finns vissa ostar som du inte kan äta som gravid, som helt enkelt får vänta till senare. Mögelost som camembert är en av de ostarna du ska undvika.
– Chevré, camembert och andra mjuka eller halvmjuka mögel- eller kittostar kan innehålla bakterien listeria. Även om de är gjorda på pastöriserad mjölk kan de förorenas med listeria efter pastöriseringen. Risken för infektion är liten, men dessa ostar bör du därför undvika när du är gravid, säger Åsa Rosengren.

Paté
Brukar du ha paté på din charkbricka? Den får du hoppa över som gravid. Men ett alternativ till patén är leverpastej. Det är dessutom bra att äta under graviditeten eftersom du lätt kan få brist på järn som gravid.

Mozzarellaost 
Fyll din charkbricka med en liten caprese, mozzarella går utmärkt att äta även när du är preggo. Ta en nyförpackad mozzarella och blanda i tomater tillsammans med flingsalt, lite basilika och olivolja. För att göra det ännu matigare kan du skära en baguette i skivor och steka det i olivolja med lite salt och sedan lägga capresen där på.

Andra goda saker att ha på charkbrickan:
– Olivkräm
– Pesto
– Tapenade
– Fikon
– Oliver
– Jordgubbar
– Vindruvor
– Marmelad
– Nötter

Läs också: Första tiden med bebis – 6 saker att tänka på

Text: Linda Wallner från LOPPI Gravid & Baby
Foto: Istockphoto

Annons

Idas förlossning startade med att hennes slempropp gick efter ett besök hos barnmorskan i vecka 41. Sen började värkarna smyga sig på och det var dags för förlossning.
– Detta kan nog vara det absolut häftigaste jag gjort, skriver Ida i sin förlossningsberättelse. 

IDAS FÖRLOSSNINGSBERÄTTELSE:

”Allt började natten till torsdag den 2/2 och jag hade svårt att sova och kunde inte ligga på ryggen utan att det värkte. Jag tänkte inte så mycket på det, mest att det kommer försvinna. Dagen gick och jag var iväg hela dagen. Natten till Fredag 3/2 var lugnare, men när jag vaknade kände jag direkt att jag hade ont både i ryggen och mage och en smärta som kom och gick. Värkar tänkte jag då.”

fl_2

”Jag blev glad och rädd”

”Jag gick iväg till barnmorskan för att ta blodtrycket (det är rutin när man har gått över tiden) och att blodtrycket stigit är oftast ett tecken på att förlossningen närmar sig. Vi pratade lite och jag berättade att varken slempropp eller vattenavgång har skett så långt ögat kan nå. Vi sa hej då och jag var tvungen att gå på toaletten innan jag gick hem, och där kom den, slemproppen. Jag blev både glad rädd och skrattade på samma gång. Jag gick ut och ringde K för att berätta läget. När jag kom hem så smög sig smärtan i magen sakta framåt. K kom hem efter någon timme och vi vilade och förberedde oss på vad som troligtvis skulle hända.”

Läs också: Resa som gravid – 5 tips

Började se ett mönster i värkarna

”Jag började klocka värkarna men de var väldigt oregelbundna. Vid kl 18 gick vi ut och tog en promenad och pratade om att det troligtvis var sista promenaden innan bebis. Vi hade bestämt oss för att vänta med att berätta läget för våra familjer, men i efterhand har både min syster och min mamma berättat att de visste att det var på g. Vi tackade nej till middag och jag skickade väldigt mycket bilder på ”vanliga” saker vilket gjorde att de förstod att något var på g. Vid kl 20 började vi se ett mönster mellan värkarna men mellan vissa var det väldigt länge emellan. Jag tog en dusch, tvättade håret och bara tog det lugnt. Vi gick och la oss vid kl 22 men så fort vi la oss så blev det värre, mycket värre. Vi försökte vila lite och början gick det bra. kl 00.45 var det ca 5 min mellan värkarna och vi ringde till förlossningen för att berätta läget, vi bestämde att vi skulle avvakta för att få tätare mellan värkarna.”

Fullt på förlossningen

”Jag försökte vila men jag kom såklart inte till ro. Lördag 4/2 (v41+3) Kl 01.23 ringde vi igen, minns inte exakt hur länge det var mellan värkarna, men det var fullt på SÖS och barnmorskan jag pratade med fick oss att vänta ytterligare för att det skulle bli lediga rum. Jag duschade, K masserade mig och jag gick runt och försökte hitta olika platser att på skönaste sätt ta nästa värk. Kl 02.20 Nu hade jag ont och var lite orolig att vi skulle behöva åka någon annanstans. Jag och K pratade om vart vi skulle kunna tänka oss att åka. K var väldigt positiv att åka vart som, vilket var skönt för mig som har kontrollbehov. Vi pratade med ytterligare en barnmorska på SÖS som berättade läget och hon skulle återkomma till oss. Under den tiden packade vi i ordning och gjorde oss redo att föda barn. Hon ringde tillbaka och hälsade oss välkomna till SÖS. ”Ni gjorde min dag” sa jag till henne och vi satt oss i bilen.”

fl_3

 

Läs också: Förlossningsberättelse: ”Kejsarsnittet blev en underbar upplevelse”

Skön och läskig känsla

”Vi kom in till förlossningen Kl 03.15. CTG och några andra undersökningar gjordes. Allt såg bra ut och jag var öppen så pass mycket att vi blev inskrivna. Det var en skön och läskig känsla. Vi bestämde direkt att jag ville ha epidural och narkosläkaren kom ganska direkt. Nu skulle en av de grejerna jag var mest rädd för hända. Den långa sprutan. Jag berättade direkt om min rädsla för sprutor och personalen gjorde allt för att jag skulle känna mig trygg och de lyckades. Epiduralen tog direkt och smärtan var som bortblåst, så skönt. Vi fick chans att vila och ladda batterierna. Kl 07 var det personalbyte och nya undersökningar gjordes, under den tiden hade jag bara öppnat mig 1 cm vilket gjorde att värkstimulerande dropp sattes in. Kl 08.55 hade jag öppnat mig ytterligare 5 cm utan minsta lilla smärta, nu var jag öppen 10 cm. Hon låg dock fortfarande såpass högt upp så vi fick gå upp och testa olika ställningar för att hjälpa till att få ner henne.”

”Nu börjar livet på riktigt”

”Ju närmare klockan blev 11.30 ju mer smärta kom tillbaka. Kl 11.30 började jag krysta och kl 11.58 fick jag upp världens finaste tjej på mitt bröst. Detta kan nog vara det absolut häftigaste jag gjort, men jag hade aldrig klarat det om jag inte hade haft världens finaste och bästa kille och barnmorskor vid min sida. Vi blev kvar på förlossningen i några timmar i väntan på ett rum på BB-hotellet. Nu börjar livet på riktigt.”

bebis_fl

 

Läs också: 3 tecken på att förlossningen har startat

Tips! Läs Idas blogg om livet som nybliven småbarnsförälder på bauerida.vimedbarn.se

Har du också en förlossningsberättelse som du vill dela med dig av här på vimedbarn.se? Maila oss på hej@loppi.se

Annons

Under graviditeten blir kroppens leder rörligare och särskilt i bäckenet. Det är för att bäckenet ska kunna vidga sig under förlossningen. Det kan ge smärta i bäckenet, korsryggen, ljumskarna, höfterna, på skinkorna, baksidan av låren och över blygdbenet. Det kan gå att lindra smärtan, här är några tips. 

För de flesta som får ont börjar besvären oftast i mitten av graviditeten, men de kan komma tidigare eller senare. Vanliga symtom är att du får:

– Molande, huggande eller ilande smärta i korsryggen, alltså nedre delen av ryggen
– Ont över skinkorna, ibland flyttar sig smärtan från sida till sida
– Ont i höfterna
– Ont över blygdbenet
– Smärta som strålar ner mot ljumskarna eller bak på låren
– En plötslig låsning i ena benet, som gör det svårt att gå
– Svårt att lyfta saker, böja dig och vrida kroppen.

Läs också: Havandeskapsförgiftning – 8 tecken

Så kan du lindra smärtan:
Bäckensmärta kan lindras. Berätta för din barnmorska om du får ont i ryggen eller bäckenet under graviditeten, helst så snart som möjligt så att du kan få rätt hjälp. Här är 9 tips på hur du kan lindra smärtan.

1. Undvik att bära tungt.
2. Använd ett gravidbälte/bäckenbälte.
Ett bäckenbälte kan du oftast få låna hos din barnmorska eller hos en sjukgymnast.
3. Sitt inte med benen i kors.
4. Rör på dig som att du bar en pennkjol. Håll i ihop knäna och undvik helt att stå bredbent.
5. Rör på dig så mycket du kan men utan att det gör ont. På så sätt behåller du styrkan i ryggen och runt bäckenet.
6. Variera ställning ofta så att du inte belastar ryggen för mycket, om det går. Sitt en stund, stå en stund, rör dig en stund.
7. Gå med korta steg och ta flera små promenader istället för en lång.
8. Undvik trappor. Ta hellre hissen, men om du tar trappor, ta ett steg i taget och sätt båda fötterna på samma trappsteg innan du tar nästa steg.
9. Kontakta en sjukgymnast, även kallad fysioterapeut för att få hjälp med dina besvär.

Läs också: 5 vanliga problem vid amning – och tips på lösningar

Källa: 1177.se och gravid.se 

Annons

Det finns olika typer av havandeskapsförgiftningar, de flesta som drabbas får en lindrigare form, men det finns även allvarligare former som behöver akut sjukvård. Här är 8 tecken på att du kan ha drabbats av havandeskapsförgiftning.

Ofta märker du inte av havandeskapsförgiftning, utan komplikationen upptäcks vid kontroll hos barnmorskan. Om du får högt blodtryck och protein i urinen när du är gravid kallas det havandeskapsförgiftning. Det beror på att du blir överkänslig mot partiklar från fostret och moderkakan. Oftast får man det under slutet av graviditeten, efter vecka 34.

1. Högt blodtryck
När du går på kontroller hos MVC tas det blodtryck för att se status på hur det ligger. Om blodtrycket börjar stiga under din graviditet kan det vara ett tecken på havandeskapsförgiftning.

2. Protein i urinen
När du kommer till MVC får du lämna urin och det är för att mäta proteinhalten i kisset. Finns det protein i urinen kan det vara ett tecken på havandeskapsförgiftning.

3. Plötslig huvudvärk
Vissa upplever en plötslig huvudvärk vilket kan vara ett tecken på havandeskapsförgiftning.

4. Flimmer för ögonen
Vid en havandeskapsförgiftning kan du få synbesvär såsom flimmer för ögonen, synfältsbortfall, dimsyn och dubbelseende.

Läs också: Första tiden med bebis – 6 saker att tänka på

5. Illamående och kräkningar
En del blir illamående och drabbas av kräkningar.

6. Hastig uppsvullnad
Framförallt är det händer, fötter och ansikte som sväller upp vid en havandeskapsförgiftning.

7. Allmän sjukdomskänsla
Du kan känna en frånvarokänsla och skakighet.

8. Ont i övre delen av magen
Du kan uppleva en smärta i magen, särskilt under höger revbensbåge.

Läs också: 5 vanliga problem vid amning – och tips på lösningar

Källa: 1177.se
Foto: Istockphoto

stats