Häng med oss #LOPPIVIMEDBARN

Fetma hos mamman ökar risken för fostermissbildning

Risken för allvarlig fostermissbildning ökar om den gravida mamman är överviktig eller lider av fetma. Det visar en forskning gjord vid Karolinska Institutet och Sachsska barn- och ungdomssjukhuset. 

Annons

I ett pressmeddelande från Södersjukhuset redovisades en ny forskning angående gravida och övervikt. Förekomsten av övervikt och fetma ökar i Sverige och i världen. Martina Persson forskar om fetma och diabetes hos gravida, barn och ungdomar. I sin senaste studie har hon tittat på den blivande mammans BMI vid det första inskrivningsbesöket på mödravården och allvarliga missbildningar diagnostiserade hos barn inom det första levnadsåret.

─ Ju mer överviktig den blivande mamman är desto större är risken för allvarlig missbildning hos fostret, säger Martina Persson, barnläkare och forskare vid Institutionen för Medicin, Karolinska Institutet och Sachsska barn- och ungdomssjukhuset.

”Jag rekommenderar inte viktnedgång under graviditet”

Förutom övervikt/fetma finns en rad andra faktorer som kan påverka fostrets utveckling negativt som t.ex. att röka, missbruka alkohol och läkemedel. 
─ Man kan i många fall minska risken för komplikationer under graviditet genom att leva hälsosamt, äta bra kost och vara fysiskt aktiv. Jag rekommenderar inte viktnedgång under graviditet. Men en kvinna med övervikt eller fetma behöver inte öka lika mycket i vikt under graviditeten som en normalviktig kvinna, säger Martina Persson.
─ Vill man ha stöd ska man ta hjälp av sin barnmorska på mödravården, säger Martina Persson.

Källa: Studien publiceras i The BMJ (tidigare The British Medical Journal) den 15 juni och kan läsas i sin helhet på: www.bmj.com/content/357/bmj.j2563
Foto: Istockphoto 

Annons

Är du gravid och sitter och längtar efter att kunna äta de där goda ostarna på kvällarna? Search no more! Det finns massa goda saker du kan lägga på charkbrickan, även när du är gravid

Att vara gravid behöver inte alltid innebära att du endast ska leva på det hälsosammaste brödet och vatten under de kommande nio månaderna. Som gravid söker du ofta på internet på vad som är okej att äta eller inte, och att googla saker när man är gravid kan ju bli ett orosmoment i sig. 
Oron för att drabbas av listeria eller toxoplasma är oftast obefogad. Det är väldigt ovanligt att man smittas av det, men för att du ska kunna känna dig lugn så har LOPPI tagit fram några tips och råd för hur du ska kunna lyxa till det med en charkbricka även under din graviditet.

Läs också: 6 råd om kost till dig som ammar

Charkuterier är något av det bästa som finns och när du har tröttnat på tacos på fredagen och bara vill slappa framför tv:n, så är det ett perfekt alternativ! LOPPI har tillsammans med Åsa Rosengren som är mikrobiolog på Livsmedelsverket, benat ut vad du kan äta och hur du ska göra för att kunna äta vissa saker. Gör dig redo att gå till affären och inhandla mängder av gott som du kan lägga på charkbrickan. Kanske är det så att du måste planera brickan några dagar i förväg men vad gör väl det när allt detta faktiskt går att äta med gott samvete. Du behöver inte oroa dig längre!

Skinka och salami
Parmaskinka, serranoskinka och annat torkat, kallrökt eller gravat kött går bra att äta om du fryser in det först. Om du köper det över charkdisk eller de som är i färdiga förpackningar ska du frysa in dem tre dagar i förväg, efter det går det bra att äta.
– Om du fryser in köttet i tre dygn dör eventuella toxoplasmaparasiter, säger Åsa Rosengren, mikrobiolog på Livsmedelsverket.
Du kan även lägga dem i ugnen och hetta upp dem, då kan du ha de som chips på brickan. Samma sak gäller med salami, hetta upp eller frys in i tre dygn innan du äter. Toxoplasmaparasiten dör vid djupfrysning, minst -18 grader i tre dygn, och vid matlagningstemperatur över 70 grader, det vill säga när det bubblar.

Läs också: Så får förskollärarna mer tid för ditt barn – 10 tips

Hårdost
Hårdost som manchego, grevé och parmesanost går utmärkt att äta, både pastöriserad och opastöriserad.
– Du kan äta hårdost när du är gravid eftersom att listeriabakterien inte kan föröka sig i en hårdost, berättar Åsa Rosengren.
Tips! De runda röda babybel-ostarna kan du lägga upp på brickan tillsammans med mjukost och annan bredbar ost i tub. Fetaost kan du också använda dig av om den är gjord på pastöriserad mjölk.

Mögelost
Det finns vissa ostar som du inte kan äta som gravid, som helt enkelt får vänta till senare. Mögelost som camembert är en av de ostarna du ska undvika.
– Chevré, camembert och andra mjuka eller halvmjuka mögel- eller kittostar kan innehålla bakterien listeria. Även om de är gjorda på pastöriserad mjölk kan de förorenas med listeria efter pastöriseringen. Risken för infektion är liten, men dessa ostar bör du därför undvika när du är gravid, säger Åsa Rosengren.

Paté
Brukar du ha paté på din charkbricka? Den får du hoppa över som gravid. Men ett alternativ till patén är leverpastej. Det är dessutom bra att äta under graviditeten eftersom du lätt kan få brist på järn som gravid.

Mozzarellaost 
Fyll din charkbricka med en liten caprese, mozzarella går utmärkt att äta även när du är preggo. Ta en nyförpackad mozzarella och blanda i tomater tillsammans med flingsalt, lite basilika och olivolja. För att göra det ännu matigare kan du skära en baguette i skivor och steka det i olivolja med lite salt och sedan lägga capresen där på.

Andra goda saker att ha på charkbrickan:
– Olivkräm
– Pesto
– Tapenade
– Fikon
– Oliver
– Jordgubbar
– Vindruvor
– Marmelad
– Nötter

Läs också: Första tiden med bebis – 6 saker att tänka på

Text: Linda Wallner från LOPPI Gravid & Baby
Foto: Istockphoto

Annons

Bröstmjölken innehåller alla de näringsämnen ditt barn behöver för att växa och utvecklas under de sex första månaderna. Barnet tar den näring det behöver. För att du själv inte ska få för lite näring är det viktigt att du väljer bra och näringsrik mat. Du behöver lite mer av de flesta näringsämnen när du ammar. Här är några tips och råd från Livsmedelsverket. 

1. Välj särskilt mat som innehåller mycket D-vitamin, omega 3-fett och folsyra. Det är också bra att fylla på lagret av järn efter graviditeten genom att äta järnrik mat.

2. Drick mycket vatten. Du behöver ungefär en liter extra vatten per dygn när du ammar eftersom att det går åt vätska till bröstmjölken. Drick när du är törstig så får du i dig tillräckligt. Undvik läsk och saft, eftersom att det varken ger dig eller barnet näring utan bara onödiga kalorier.

3. Alkohol och amning. Alkohol har inga positiva effekter för amningen. Enligt nuvarande forskning innebär det dock inga medicinska risker för barnet om du dricker måttliga mängder alkohol när du ammar, det vill säga 1-2 glas vin motsvarande 1-2 gånger i veckan.

Läs också: ”Jag skämdes för att jag inte kunde amma”

4. Undvik ginseng. Du bör helt undvika ginsengprodukter. De är olämpliga när du ammar. Var också försiktig med algprodukter som innehåller mycket jod. Alltför höga doser jod kan vara skadligt.

5. Kaffe och te. Du behöver inte dra ner på mängden kaffe eller te när du ammar. Koffein från kaffe och te förs över till barnet via bröstmjölken i så små mängder att det inte skadar barnet.

6. Titta efter nyckelhålet. Om du på ett enkelt sätt vill hitta nyttigare mat kan du ta hjälp av nyckelhålet – både när du handlar och när du äter ute. Nyckelhålsmärkt mat innehåller mindre och nyttigare fett, mindre socker och salt och mer fibrer än andra livsmedel av samma typ.

Källa: Livsmedelsverket
Foto: Istockphoto

Läs också: Så slutar man amma sitt barn till sömn – barnpsykologerna svarar

Annons

Att vara gravid är en utmärkt anledning att börja träna, om man inte redan gör det. Träningsproffset Annica Englund ger sina absolut bästa tips till dig som vill komma igång!

När en ny liten människa växer inom dig är det viktigt att ta hand om kroppen, för bådas skull. LOPPIs profil Annica Englund är utbildar sig till PT och blir därmed expert på träning för alla – inklusive gravida. I bloggen ger hon sina bästa tips på vad man ska tänka på när man vill träna som gravid.

 

Du hittar Annicas bästa tips för dig som vill träna som gravid här!

Annons

Snart är midsommar här vilket såklart innebär en massa härlig mat. Men vad får du som är gravid på midsommar äta? Vimedbarn.se har listat allt du får stoppa i dig – och farorna du bör undvika.

Att följa de vanliga kostråden för gravida är ofta inga större bekymmer till vardags. Men när det är dags att fira midsommar kommer många traditioner på traven för många, och alla är inte helt passande för dig som är gravid. Vilka av dina favoriter bland midsommarbordets klassiker är okej att äta som gravid? Kika på vår lista här!

Mat som är okej att äta som gravid på midsommar

Sill och inlagd sill. Helt okej att äta 2-3 gånger i veckan, så har du inte dragit igång veckan med sillfrossa kan du gott ta för dig från midsommarbuffén.

Räkor. Även här finns restriktioner för 2-3 gånger i veckan, framför allt för dig som äter egenfångade skaldjur.

Lax. Proppat med Omega 3-fett (DHA) som är viktigt för dig som gravid. Tillagad lax är fritt fram att äta, men vissa sorter bör du akta dig för. Spana in listan på vad du ska undvika längre ner!

Jordgubbar. Fritt fram att frossa! Jordgubbar är dessutom rikt på järn vilket de flesta gravida kan behöva tillskott av.

Fiskrom. Livsmedelsverket anger inga specifika restriktioner för fiskrom, men att utgå från listan över vilken fisk som är okej och inte är bra att utgå från. Fråga din barnmorska om du är osäker.

Skagenröra. En klassisk skagenröra innehåller räkor och fiskrom, vilket överlag är okej att äta 2-3 gånger i veckan. Skagenröra innehåller också majonnäs som i de flesta fall innehåller rå äggula. Att äta rått ägg är okej så länge det är från Sverige eftersom det inte ska innebära någon risk för salmonella. Var dock försiktig utomlands.

Hårdost. Hårda ostar som grevé, herrgårdsost, parmesan, gruyère, appenzeller och emmentaler gjord på pastöriserad och opastöriserad mjölk är helt okej.

Färskost i ask. Inga problem, eftersom den upphettas vid tillverkningen.

Smält ost. Ost som upphettats till bubblande läge är helt okej.

Nyförpackad gravad och rökt med gravad eller rökt fisk.

Mat du ska undvika eller vara försiktigt med som gravid på midsommar

Alkohol. Gäller i alla lägen som gravid. Alkohol passerar direkt över till ditt barn via moderkakan, och fostret är mycket känsligare för alkohol än vad du är.

Rökt fisk som inte är nyförpackad.

Gravad fisk som inte är nyförpackad.

Patéer som närmar sig utgångsdatum. Kan innehålla listeria.

Parmaskinka. OBS! Funkar om den varit fryst i tre dygn innan du äter den.

Mögelost och kittost. Till exempel: till exempel brie, gorgonzola, chèvre, vacherol och taleggio.

Färskost och mjuk ost gjord på opastöriserad mjölk. Kan innehålla listeria, även om risken är mycket liten.

Fetaost gjord på opastöriserad mjölk.

Strömming och sill från Östersjön.*

Surströmming från Östersjön.*

Vildfångad lax och öring från Östersjön, Vänern och Vättern.*

Sik från Vänern och Vätttern.*

Röding, vildfångad från Vättern.*

*Kan innehålla dioxin och PCB, men är okej att äta 2-3 gånger per år.

Källa: 1177.se och Livsmedelsverket.se.

Vinterkräksjukan – så undviker du att bli smittad

Annons

Vinterkräksjukan är mycket smittsam och börjar ofta hastigt med kräkningar, diarréer och magsmärtor. Här är tips och råd på hur du undviker att bli smittad och undviker att smitta andra.

Vinterkräksjukan kommer varje år mellan november och april månad och har sin topp mellan januari och mars – därav namnet ”Vinterkräksjukan”.

Vinterkräksjukan går över efter ett par dagar men den som haft sjukdomen ska ha varit frisk i två hela dagar innan den går tillbaka till dagis, skola eller arbete. Vinterkräksjukan är nämligen så pass smittsam att en enda person kan smitta ner en hel förskola eller arbetsplats.

Tips & Råd! En person som har vinterkräksjuka ska dricka mycket för att få i sig ordentligt med vätska. Om du eller ditt barn kräks mycket och inte får i er tillräckligt med vätska eller kissar mindre ska du kontakta din vårdcentral. Här kan du läsa mer om egenvård vid vinterkräksjuka.

Symtom på vinterkräksjukan

 • Plötsligt insjuknande
 • Hastiga kräkningar
 • Diarréer
 • Magont

Sjukdomens symtom pågår i ett till tre dygn. Andra symtom som även kan uppstå är feber, huvudvärk och muskelvärk. Inkubationstiden (från smittotillfället tills man blivit sjuk) är 12 till 48 timmar.

Så smittar vinterkräksjukan

Vinterkräksjukan sprids bland annat via direkt eller indirekt kontakt med andra smittade personer, genom mat som hanterats av en person som är smittad och håller på att bli sjuk. Den smittar även via dricksvatten eller mat som sköljts i förorenat vatten och sedan inte kokats, viruset Calicivirus som orsakar vinterkräksjukan förstörs vid temperaturer över 70°C, men inte vid frysning.

Så undviker du att själv bli smittad

 • Tvätta alltid händerna noga, särskilt efter toabesök och före måltider.
 • Använda flytande tvål och pappershanddukar på offentliga platser.
 • Undvik att äta av bufféer.
 • Träffa inte andra magsjuka personer.

Undvik att smitta andra genom att hålla en god handhygien, inte laga mat till familjen om det går att undvika. Besök inte platser där du kan smitta andra och stanna hemma i minst två dygn efter att du blivit helt symtomfri.

Viktigt med vätska

För att kroppen ska kunna må bättre är det viktigt att du eller ditt barn dricker mycket vätska och allra helst ska du dricka vätska i små portioner med täta mellanrum. Har du svårt att dricka kan du få i dig vätskan teskedsvis.

När man kräks eller har mycket diarréer förlorar kroppen vätska och salter. Genom att dricka vätskeersättning får din kropp det vatten och salter som den blivit av med när du kräkts. Vätskeersättning finns att köpa på apotek men du kan också blanda din egen med Vårdguidens recept nedan.

Recept på vätskeersättning till vuxna och barn över 12 år
(Ge inte egenblandad vätskeersättning till barn under 12 år.)

2 matskedar druvsocker eller 3 matskedar strösocker (välj ett alternativ)
0,5 tesked salt
1 liter vatten
2,5 deciliter juice

Rör ut socker och salt i vatten. Smaksätt med juice.

Källa: Vårdguiden

Annons

Visst kan du gå på julbord när du är gravid! Alla typer av sillinläggningar och julskinka går bra men det finns en del du bör vara lite extra försiktig med. Här är lathunden, skriv ut och ta med på julbordet eller till julafton!

Här är Livsmedelsverkets råd över vad du får äta på julbordet och vad du bör vara lite försiktigare med.

Helt ok att äta av:

Den mesta maten på julbordet kan du äta när du är gravid. Alla typer av sillinläggningar, julskinka, lutfisk, varma rätter och grönsaksrätter går till exempel bra!

Var försiktig med:

Det som kan vara bra att vara lite försiktig med är rökt eller gravad fisk, rökt eller torkat kött/korv, kalla röror, patéer och dessertostar.

Vakuumförpackad rökt och gravad fisk kan innehålla bakterien listeria. Nyrökt och nygravad fisk, till exempel hemgravad, går däremot bra att äta. Om du äter julbord ute, fråga personalen om fisken har varit vakuumförpackad eller inte. Även fiskrom går bra när man är gravid.

Torkat, kallrökt och gravat kött, som parmaskinka och salami, kan innehålla parasiten toxoplasma, men risken är mycket liten. Om du gör eget julbord kan du frysa in parmaskinkan/salamin i tre dygn innan du äter den. Då dör eventuella parasiter.

Ostarna på julbordet

Ost gjord på opastöriserad mjölk och även mögelost och kittost gjord på pastöriserad mjölk kan innehålla listeria, men risken är mycket liten. Ost som har hettats upp, i till exempel gratäng eller sås, är däremot säker. Även mögelost på tub är säker, eftersom den hettas upp vid tillverkningen. Smältost och annan bredbar ost i tub eller plastask går också bra.

Röror, syltor och patéer

Det finns en liten risk att kalla röror, syltor och patéer innehåller listeria, särskilt om de har förvarats länge och för varmt. Om du gör eget julbord – välj färska produkter, undvik varor mot slutet av hållbarhetstiden.

Höga halter miljöföroreningar

Strömming kan innehålla höga halter av miljöföroreningarna dioxin och PCB. Därför är det bra att inte äta strömming så ofta – högst 2-3 gånger per år. Det gäller både gravida, ammande, kvinnor i barnafödande ålder och barn.

Källa: Livsmedelsverket 2015-12-11

Ställ en fråga till vår kostrådgivare

Annons

Här får du svar på dina frågor kring kost före, under och efter din graviditet. Ställ frågor om ditt barns kost, allt ifrån smakportioner till maten därefter. Välkommen med din fråga!

Annons

Vimedbarn frågade kostrådgivare Paula Frösell om hennes bästa tips på hur gravida kan boosta sin hälsa. Här är sju bra tips och råd som får dig som gravid att orka mer.

Fråga vår kostrådgivare Paula Frösell om mat när du är gravid, kring smakportioner när din bebis ska börja äta, vad ditt barn bör, får eller kan äta och om kostråd när du t.ex. vill gå upp eller ner i vikt.

1. Frossa frukt och grönt! An apple a day keeps the doctor away – det ligger något i det! Frukt och grönt innehåller massor med näring som gör att immunförsvaret stärks, så att varje dag se till att äta några rejäla portioner av dessa godsaker är ett sätt att minska risken för förkylningar och att förbli pigg och stark.

2. Ät regelbundet! Detta är det allra bästa rådet då det handlar om att alltid ha påfyllda reserver som gör att orken ligger stabilt över dagen. Då minskar du risken för blodsockerfall och krävande energidippar.

3. Ät varierat! Det ökar möjligheterna till att behovet av alla näringsämnen tillgodoses på ett tillfredsställande sätt, vilket ökar orken på lång sikt.

4. Ät bakterier! Jodå, du läste rätt. Yoghurt och filmjölk innehåller nyttiga bakterier som behövs för immunförsvaret i tarmen. Stärk försvaret med en tallrik yoghurt och müsli på morgonen så får förkylningsvirusarna rejält motstånd och du kan förhoppningsvis lättare hålla dig frisk och pigg!

5. Få till träning och/eller rörelse i vardagen. För dig som kan träna är det självklart bra. Går det inte så får fokus ligga på att vara så aktiv som det bara går i vardagen. Det låter klyschigt men det lilla gör faktiskt stor skillnad här! Genom att röra på sig så blir man piggare. Att gå av bussen en hållplats för tidigt, att promenera till affären och låta bilen stå, att leka med barnen eller att ta små rundor på kontoret med jämna mellanrum är några små knep som kan verka betungande men som faktiskt, tvärtemot, kan öka orken.

6. Gå ut! En nypa frisk luft, helst i dagsljus, är en energiboost som ger effekt direkt. Dessutom blir sömnen ofta bättre efter att ha varit ute så att du vaknar piggare nästa dag.

7. Sov gott! Allt eftersom graviditeten fortskrider kan det bli svårare att hitta en sovställning som känns skön. Testa dig fram till det som upplevs bäst för dig och ta också till de klassiska knepen om att sova i ett mörkt, svalt och tyst rum.

Fler tips och råd hittar du i Paula Frösells bok ”Mat i väntans tider”

Boktips! Vill du veta mer om mat under graviditeten baserad på den senaste forskning? I boken ”Mat i väntans tider”, författad av Paula Frösell, får du råd och tips!
Läs mer om boken här ››

Läs mer om boken här

 

Annons

Tycker du om fisk i alla dess sorter och är eller planerar att bli gravid? Då ska du hålla koll på Livsmedelsverkets fiskråd för att undvika skadliga och giftiga ämnen som vissa fiskar har.

Barn och unga kvinnor bör se upp med hur många portioner strömming/sill och vildfångad lax från Östersjön de äter, eftersom de riskerar att samtidigt få i sig miljögifterna dioxin och PCB, ämnen som lagras i kroppen och som senare vid graviditet och amning kan skada foster och spädbarn.

Livsmedelsverket rekommenderar alla kvinnor som kan tänkas få barn någon gång i framtiden att inte äta strömming/sill eller vildfångad lax från Östersjön oftare än högst 2-3 gånger per år. Dessa råd gäller även barn och ungdomar.

Mycket hälsofarliga ämnen du som vill bli eller är gravid bör undvika

Dioxin är ett av de giftigaste ämnen som finns. Foster och spädbarn är de mest känsliga för de skadliga effekterna av dioxin. Eftersom både dioxin och PCB lagras i fettvävnaden i kroppen förs de också vidare från mamman till barnet vid graviditet och amning.
Därför ska alla som kan tänkas föda barn se till att få i sig så lite PCB och dioxiner som möjligt. Gifterna kan vid höga halter påverka vårt immunförsvar, centrala nervsystemet och förmågan att få barn.

Livsmedelsverkets kostråd om fisk med höga halter av dioxin och PCB

Höga halter av dioxin och PCB finns främst i fet fisk som vildfångad lax, öring och strömming/sill från hela Östersjön – från Skånes sydkust till norra Bottniska viken, vildfångad lax, öring och sik från Vänern och Vättern, samt röding från Vättern.
Livsmedelsverket råder därför barn, ungdomar och kvinnor som planerar att skaffa barn i framtiden att inte äta de här fiskarna mer än 2-3 gånger per år. Övriga kan äta dessa fiskar max en gång per vecka.

Mer information
Mer information på Livsmedelsverkets webbplats om fisk: nyttigfisk.se

Källa: Livsmedelsverket

Här  kan du läsa mer om kost när du är gravid på Vimedbarn.

Gravid på midsommar? Här är maten du får äta och den du bör undvika!

Annons

Vill du också frossa i jordgubbar, matjessill, färskpotatis och dill? Vimedbarn listar maten du som är gravid får äta på midsommar och den du bör undvika.

Egentligen är det bara att följa de vanliga kostråden under din graviditet när det är påsk, midsommar och jul. Se om dina favoriter bland midsommarbordets klassiker är ok att äta här.

Midsommarmat – ok att äta

 • Sill
 • Räkor
 • Lax
 • Jordgubbar
 • Fiskrom

Fisk och skaldjur är rikt på vitamin D, jod och selen, som är viktiga när du är gravid. Fet fisk, som lax, innehåller också omega 3-fett.

Följande fisksorter bör endast ätas högst 2-3 gånger per år då de kan innehålla dioxin och PCB.

 • Strömming/sill från Östersjön, även surströmming.
 • Lax* och öring*, vildfångad från Östersjön, Vänern och Vättern.
 • Sik* från Vänern och Vättern. Röding*, vildfångad från Vättern.

*Det gäller främst kvinnor som äter egenfångad fisk, eftersom dessa fiskar sällan finns i vanliga affärer.

Råd!

Tänk på att alltid ha en god handhygien, skölj bär ordentligt och ät bara nygjorda eller nyförpackade produkter med gravad eller rökt fisk och sushi. Kolla alltid förpackningsdatum.

Du kan äta fiskrom när du är gravid. Tänk på att färsk rom eller rom på burk i öppnad förpackning bör ätas upp inom några dagar.

Ostar när du är gravid

Undvik ost gjord på opastöriserad mjölk. Undvik också mögel- och kittost även om den är gjord på pastöriserad mjölk, till exempel brie, gorgonzola, chèvre, vacherol och taleggio. Ost i matlagning som upphettas till bubblande het går bra att äta.

Ostar som grå bra att äta är:

 • Hårdost gjord på både pastöriserad och opastöriserad mjölk.
  Exempel: grevé, herrgård, parmesan, gruyère, appenzeller och emmentaler. Smältost och annan bredbar ost i tub eller plastask.
 • Fetaost från pastöriserad mjölk.
 • Mozzarella nyförpackad.
 • Ricotta nyförpackad.
 • Halloumi nyförpackad.
 • All ost som hettas upp tills det bubblar, t ex i såser och gratänger, är säker.

Ostar att undvika!

Dessa ostar kan innehålla listeria men risken är mycket liten.

 • Mögelost, som: brie, camembert, gongonzola, chèvre, gjord på pastöriserad och opastöriserad mjölk.
 • Kittost, som vacherol, taleggio, munster gjord
  på pastöriserad och opastöriserad mjölk.
 • Färskost och annan mjuk ost, gjord på opastöriserad mjölk.
 • Fetaost gjord på opastöriserad mjölk.

Avstå helt ifrån alkohol!

Självklart ska du avstå helt från alkohol när du är gravid. Alkoholen passerar direkt över till ditt barn via moderkakan. Och fostret är mycket känsligare för alkohol än vad du är.

Källa Livsmedelsverket 2014-06-15

TYCK TILL!
Vad tycker du mest om på midsommarbordet? Finns det något i listan som du gärna skulle ätit om du inte var gravid? Berätta nedan! 

Fitness Angelica: ”Jag är så stolt över min mage”

Annons

Angelica Mielczarek, gravid i vecka 31, jobbar som personlig tränare och tävlar i Body Fitness. Här berättar hon allt om sin syn på kost och träning under graviditeten.

Angelica Mielczarek
Ålder: 23 år
Gravid i vecka: 31 (snart 32)
Blivande pappa: Linus
BF (beräknat förlossningsdatum): 29 juli
Bor: Malmö
Gör: Arbetar inom friskvård samt inom teknisk support på Telavox AB
Aktuell med: min nya inriktning på bloggen, graviditeten då så klart.
Blogg: iform.myshowroom.se

Hur kändes det när du såg ett plus på stickan?
– Även om jag visste att det kunde vara så, så blev jag otroligt chockad och nervös.

Du arbetar ju som personlig tränare och tävlar i Body Fitness, hur noga är du med träning och kost under graviditeten?
– Jag trodde att min träning/vardag skulle vara mycket mer lik min vanliga vardag än vad det blivit under graviditeten. Träningen skiljer sig väldigt mycket, jag har fått dra ner på den både i antal pass/vecka och intensitet när jag kör.
Jag har samma åsikter om kost som förut men jag har fått anpassa kosten till min graviditet som har medfört vissa förändringar. Jag är medveten om vilken näring jag får i mig samtidigt som jag inte varit lika noga med vilken typ av mat jag ätit under vissa perioder där jag fått kämpa med illamående och kräkningar.

Hur har du laddat kylskåpet för att säkra att du får i dig rätt kost när suget kommer?
– Det kan vara rätt svårt att ladda kylskåpet rätt, i alla fall för mig eftersom mina smaker har förändras så mycket. Jag försöker därför se till att det finns lite olika alternativ att ta från när jag blir hungrig. När jag är akut hungrig och kroppen skriker efter energi (socker) ser jag till att ta en frukt som fungerar väldigt bra. Jag har även laddat på rätt bra med olika sorters ostar som jag gärna äter, keso, gul ost, mozzarella, fetaost etc.

Du har fått ont i dina ligament, hur yttrar sig det?
– Det känns i sidan av magen, en bit ovanför ljumsken. Ligamenten töjer sig och som jag förstått, så finns det inte så mycket att göra mer än att undvika vissa positioner, t ex om jag sträcker på mig och vrider mig samtidigt så känns det.

Hur ser du på viktuppgången som medföljer en graviditet?
– Ser det bara som positivt. Jag vet att vissa tjejer upplever det som en jobbig del men för min del känns det naturligt att gå upp vilket är jätteskönt. Däremot har jag tycker jag att det är väldigt påfrestande att inte ha samma energi som jag hade förut.

Hur ser ett vanligt träningspass ut för dig nu som gravid?
– Nu när jag märker tydligt att jag inte har samma tryck i magen längre, försöker jag träna upp mina bäckenbottenmuskler, oftast genom övningar med bara kroppen eller pilatesboll. Om jag är på gymmet tränar jag gärna också ryggen och axlarna som behöver stärkas när magen växer och det inte är lika lätt att behålla en god hållning.

Hur ser en vanlig dags kostintag ut för dig?
– Väldigt olika beroende på om jag mår bra eller ej. Är jag inte illamående så äter jag:

 • Frukost: yoghurt med frön + kokta ägg
 • Mellis: nötter och frukt
 • Lunch: kycklingsallad eller liknande
 • Mellis: frukt
 • Mellis: olika, men t ex keso
 • Middag: oftast hemlagat, t ex lax med potatis och grönsaker

Hur ser du på din förlossning?
– Jag har inte tänkt så mycket förrän nu för någon vecka sen. Det är väldigt blandande känslor, jag kan känna mig väldigt orolig för smärtan samtidigt som jag ser fram mot att få vara med om en förlossning och skapa min egen uppfattning.

Vilket är ditt hittills bästa/sämsta graviditetsminne?
– Bästa måste vara första ultraljudet som vi gjorde i v 10 och fick se ett tickande hjärta. Det var en helt otrolig känsla att verkligen inse att något lever inom en som jag och min sambo skapat.
Det sämsta var natten mellan julafton och juldagen då jag dels hade kräks under dagen och sedan fick jag en migränattack och låg ner och kräktes hela natten, jag och mamma fick ihop det till 7 ggr, haha. Det var verkligen hemskt.

Vad tycker du om folk som vill komma fram och klappa magen?
– Jag, personligen har inga som helst problem med det. Jag är så stolt över min mage.

Vilka tips har du till andra gravida som gillar att träna och hålla sig i form?
– Att lyssna på kroppen! Det är den som bestämmer och inte hjärnan som det brukar vara annars. Ta en dag i taget och försöka resonera vad som är bäst för en själv just den dagen.
Vissa kan ju träna på jättehårt medan andra, som jag själv har fått dra ner på det vilket är givetvis jobbigt. Men jag brukar tänka att det handlar om 9 månader och det är på grund av att ett barn skapas i min mage. Sen är ju en, två ggr i veckan bättre än noll, försöker jag intala mig själv haha…

Följ Angelicas graviditet och det nya mammalivet i bloggen: iform.myshowroom.se.

stats