Häng med oss #LOPPIVIMEDBARN

Annons

Mellanmål är viktigt – både för stora och små. Vimedbarns bloggare Frida Nordefelt delar med sig av sina 3 bästa recept på mellanmål till din bebis här!

Recept: Mango-, jordgubb- och hallonsmoothie

En riktigt god fruktpuré att till exempel toppa gröten med eller ge som mellanmål!

För ca 300g behöver du:
250 g fryst mango
1 dl frysta hallon
1 dl jordgubbar

Koka hallon och jordgubbar i cirkaa 3 minuter med vatten som täcker bären precis. Mixa ihop tillsammans med mangon i en matberedare eller med stavmixer.

Puré på aprikos- och mango

Recept: Mango-, persika-, och aprikospuré

För ca 300g behöver du:
250 g fryst mango
5 st aprikoser
4 st persikor

Skala aprikoser och persikor och skär i mindre bitar. Mixa ihop med mango i matberedare eller med stavmixer. De här fruktpurén behöver inte mixas så länge, utan lät det vara lite bitar kvar. Detta kan du anpassa enkelt ut efter hur liten din bebis är.

Recept på päron- och kiwipuré

Recept: Päron- och kiwipuré

Många bebisar behöver lite hjälp med magen och behöver ofta katrinplommon som hjälp. Denna fruktpuré är också väldigt effektiv!

För 500 g päron/kiwi puré behöver du:
6 st päron
4st kiwi

Koka päronen i 5-10 minuter beroende på hur hårda de var innan. Lägg i kiwin sista 3 minuterna i kastrullen. Alltid så lite vatten som det bara går i kastrullen. Du kan även skippa att koka kiwin. Mixa ihop till önskad konsistens.

För fler lätta barnmatsrecept och mysiga vardagsinlägg – läs Fridas blogg här!

Annons

Fira helgen genom att bjuda familjen på en lyxig helgfrukost! LOPPIs toppbloggare Linnéa Seidel bjuder på ett gäng smarriga recept som gör jobbet.

Sommar och helg – och det finns säkert ännu fler anledningar att fira med en extra härlig helgfrukost. LOPPIs toppbloggare Linnéa Seidel bakom bloggen Linnéas skafferi bjuder på massor av ljuvliga recept till frukosten, och tre av dem hittar du här. Från vänster i bild:

RECEPT: Smoothiebowl

Testa trendfrukosten om du inte redan har gjort det, så gott!

RECEPT: Ägg i macka

En uppgraderad äggmacka, brunchigare än såhär blir det inte!

RECEPT: Jordgubbssmoothie

Nyttja att det går att få tag på solmogna jordgubbar och gör en makalös smoothie.

Vill du ha fler frukostrecept? Spana in Linnéas frukostinlägg här!

Annons

Nu är det rötmånad, vilket innebär att maten vi äter lever lite extra farligt. Trots det slänger vi fortfarande betydligt med än vi behöver! På vår systersajt LOPPI har vi listat 8 tips för hur du håller maten fräsch trots att det är rötmånad.

Har du koll på hur du ska hantera maten på bästa sätt? På LOPPI.se listar vi just nu 8 tips för hur du håller familjens mat fräsch, trots att det är rötmånad. Du hittar hela listan här!

Annons

Vill du också prova att göra egen barnmat till din bebis? Väljer du ett vegetariskt alternativ blir det både mer lättlagat och miljösnällt. Vimedbarns bloggare Frida Nordfeldt ger recept till 3 favoriter!

Recepten är från sex månader och går att frysa in.

Couscous med squash

För ca 500g barnmat behöver du: 

  • 1/2 sötpotatis
  • 1/2 squash
  • 1 morot
  • 1/2 dl couscous
  • 1 1/2 dl passerade tomater
  • Basilikakrydda
  • Paprikakrydda

GÖR SÅHÄR:

Koka couscous tillsammans med sötpotatis, squash och morot tills de blivit lagom mjuka för att mixas. Tillsätt även kryddorna, så mycket som du tycker är lagom.

Koka även med lite utav passerade tomaterna. Tillsätt resten när det ska mixas i matberedare eller med stavmixer.

Vegetarisk gryta med ris

För ca 500g barnmat behöver du:

  • 1/2 squash
  • 1 dl ris
  • 1 paprika
  • 1/2 vitlöksklyfta eller 1 liten
  • 2 dl krossade tomater
  • 2 msk kokosgrädde
  • Paprikakrydda
  • Basilikakrydda

GÖR SÅHÄR:

Börja med att koka upp riset i ca 10 min i en kastrull. Koka samtidigt upp squash- och paprikabitarna i en annan kastrull. Låt det få koka i cirka 10 minuter i vatten som täcker grönsakerna. Tillsätt vitlök, krossade tomater och kryddor. Låt det sedan få puttra ihop med riset i några minuter. Mixa med stavmixer eller matberedare till önskad konsistens. Om ditt barn börjat äta bitar så kan man även välja att tillsätta riset sist och inte mixa riset för att få dom hela i grytan.

Vegetarisk gryta

Vegetarisk lins- och sötpotatisgryta

För ca 500g barnmat behöver du:

  • 1 dl röda linser
  • 1 stor sötpotatis
  • 2 morötter
  • 1 vitlöksklyfta
  • Basilika (färsk eller krydda)
  • 2 krm paprikakrydda
  • 1 krm spiskummin
  • 1 krm ingefärakrydda
  • Rapsolja

GÖR SÅHÄR:

Koka sötpotatis och morot tillsammans med linserna i kastrull med vatten som täcker ingredienserna. Tillsätt pressad vitlök och alla andra kryddor. Låt det få puttra i cirka 20 min.

Mixa sedan med stavmixer eller i matberedare till önskad konsistens. Tillsätt med vatten om lösare konstisens önskas!

Missa inte Fridas blogg här!

Annons

Vet du inte vad du ska laga till middag ikväll? Lugn! Vimedbarns bloggare Daniella Rosengrip har recept på en krämig carbonara som kommer gå hem hos hela familjen. Kolla in hela receptet på Daniellas blogg. 

Annons

Vill ha ett smarrigt middagstips till ikväll? Vimedbarns toppbloggare Jessica Olérs tipsar om en himmelskt god fisksoppa. Kolla in hela receptet på Jessicas blogg. 

Annons

Vimedbarns bloggare Sandra Rogers bjuder på 5 snabba och goda middagar att laga denna vecka. Vad sägs om grillad kyckling på en bädd av grönsaker och blomkålsmos eller sesamstekt lax-sallad med wasabi-majonnäs? Kika in på Sandras blogg och låt er inspireras. 

Annons

Vet du inte vad du ska laga till middag ikväll? Lugn! Vimedbarns bloggare Michaela Qvist bjuder på ett smaskigt recept på Fried Quorn Fajitas. Enkelt & gott! 

Annons

Vill du göra en enkel och galet god dessert? Då har vi bästa recepet på en Nutellamousse, du behöver endast 3 ingredienser! Natali med bloggen smakar.se ligger bakom detta eminenta recept. En njutbar dessert som ni bara måste göra!

 

NutellaMousse

5-7 portioner (beroende av storlek på skål)

 

3 dl vispgrädde
1,5 dl Nutella
60 g mörk choklad
1. Smält den mörka chokladen (spara lite till dekoration) och när den har smält blanda ner nutellan. Vispa grädden på samma sätt som du skulle göra till en gräddtårta. Inte för lös men inte stenhård. Så där lagom.

2. Blanda ner chokladblandningen i grädden och ställ in i kylen för att stelna till sig i ca 1 timma. Därefter kan du portionera ut den i skålar/muggar. Anledningen att jag gör så här och inte portionerar ut moussen direkt är för att jag vill ha dem höga och fluffiga. Dekorera med lite hackad choklad och servera.

 

chokladmousse_nutella

 

Läs bloggen smakar.se och hitta ännu fler recept här ›› 

 

 

Annons

Vet du inte vad du ska göra för efterrätt i jul och på nyår? Då ska du kolla in det här goda receptet på pannacotta med smak av polka, av Natali som driver bloggen smakar.se. Ett enkelt recept som kommer gå hem hos både vuxna och barn! 

 
4 större portioner eller 8-10 små shotsglas.

Pannacotta med smak av Polka

4 dl vispgrädde

1,5 ark gelatin

2 msk socker

1 dl polkagrisar

 

Gör så här:

1. Krossa dina polkagrisar till ett pulver. Spara några för dekoration.

2. Koka upp grädde och socker.

3. Låt gelatinet ligga i kallt vatten ett par minuter. Ta av kastrullen från plattan. Krama ur gelatinet och lägg ner i kastrullen tillsammans med polkagris krosset.

4. Låt stelna i kylen i minst 3 timmar. Dekorera med polkagrisar och kanske florsocker. Den rosa färgen kommer från det röda på polkagrisarna. Jag har gjort detta recept flera gånger och vissa sorter av polkagris släpper inte ifrån sig färg och då förblir pannacottan vit. Så bli inte oroliga om ni inte får till den rosa färgen.

 

Annons

Hej vänner, de flesta av er vet säkert om att jag stormtrivs i köket och matlagning fungerar lite som terapi för mig. En dålig dag kan alltid räddas i husets hjärta där det inte finns utrymme för negativa tankar. Ibland tar det längre tid än andra men tråkiga känslor rinner av och ersätts med kärlek, kreativitet och passion. Och ja, det är väl ingen nyhet att humöret kan bli snäppet bättre med mätta magar. Jag blir lätt ett hungermonster med tunnelseende tills jag får i mig något när det riktigt krisar. Ibland tror jag att hela världen går under – bara för att jag är hungrig. Det kan då inte vara lätt att leva med mig, men jag försöker kompensera familjen genom att baka eget bröd ibland. Och baka – det är något jag ogillar starkt men en sån sak jag önskar att jag var bättre på. Så för min väninna Eva som driver Leipojat.fi (kika in genom att klicka på namnet) försöker jag baka ibland. Hon och de andra bagarna som skriver för hemsidan inspirerar mig så mycket och har tålamod med mina småmesiga försök. Här kommer mitt första test-bröd som vi tänkte servera på julafton. Knäckebröd med smak av havssalt och kummin. Låter inte det som en dröm?

Annons

I dessa adventstider är det så mysigt att göra julgodis med barnen! Här kommer ett härligt recept från vår bloggare Natali med bloggen smakar.se på snöbollar med kokos och polka. Det är superenkelt att göra och man behöver endast 4 ingredienser! Väldigt söta att se på dessutom. De kommer definitivt att gå åt på julgodis bordet! 

 

Snöbollar med kokos och polka (20-25 st)

Ingredienser 

250 g kokosflingor

1 burk kondenserad mjölk (375 g)

2 msk kokosmjöl

10-20 polkagodisar

 

Gör så här:

Blanda 200 kokos och den kondenserade mjölken,addera kokosmjöl och rör om.

Krossa polkagodiset så det nästan blir ett pulver.

Ställ in smeten i kylen i 5-10 minuter så smeten stelnar lite och bollarna blir lättare att rulla.

Rulla små bollar av smeten och rulla i en blandning av 50g kokos och polkakross.

 

Här hittar du hela receptet och flera andra goda recept ››

 

stats