Otrygg skolstart för många elever
Idag startar skolan för flera tusen av Sveriges elever. Skolan symboliserar ofta skoj och lek med sina kamrater blandat med tråkiga läxor. Men det är inte alla som ser fram emot skolstarten.
Olåsbara toaletter och knuffar i korridoren. Blickar som bränner och slag som smärtar. En ny kartläggning från Friends visar på en tuff verklighet för många skolelever. Många känner sig otrygga i skolans lokaler och en stor andel riskerar att bli utsatta för kränkningar och mobbning.
I en ny undersökning framkommer det att 29 % av eleverna i årskurs 3-6 och 19 % i årskurs 6-9 i kartläggningen någon gång under det senaste året har blivit kränkta av en annan elev på skolan. Kartläggningen visar även att 14 % av eleverna i årskurs 3-6 och 12 % i årskurs 6-9 i undersökningen känner sig otrygga på skolans toaletter. Vissa elever undviker helt att besöka toaletten under skoldagen. Även omklädningsrum, internet och korridorer hamnar högt på listan över otrygga platser. Bland elever i årskurs 6-9 som känner sig trygga i skolan upplever 72 % i Friends kartläggning att de vet någon i personalen som de kan prata med om de behandlas illa i skolan. Motsvarande siffra för otrygga elever är 40 %
– Det finns ett samband mellan att ha någon att prata med och att känna sig trygg. Genom att som vuxen vara aktiv och närvarande kan man därmed öka tryggheten bland eleverna i skolan. Att personalen alltid säger ifrån när de ser en kränkning påverkar också tryggheten positivt, liksom att involvera eleverna i arbetet med likabehandlingsplanen, säger Lars Arrhenius, generalsekreterare på Friends.
Vimedbarn frågar dig som förälder: Hur skulle du reagera och agera om något av dina barn blev mobbad?
Källa: Friends