Ekonomi

lyxfällan

Så klarar du dig undan Lyxfällan

Få har missat att världen just nu är utsatt för en finanskris. Ännu färre har missat tittar succén Lyxfällan på TV3 där människor får hjälpt med att ordna upp sin vardagsekonomin, men varför hamnar de där från början? Och hur ska vi göra för att hålla sig så långt borta från Lyxfällan själva? Ingen fara, Vi med barn har listat tio tips för att undvika Lyfxällan.

Lär dig att gilla pengar och vad pengar kan ge. Pengar funkar som vänner. Om du inte har en positiv syn på dem och gillar dem så är risken stor att de inte vill komma hem till dig.

Skaffa dig stenkoll löpande på vad som pågår i din ekonomi. Den som bäst vet var de står i dag kan fatta de bästa besluten om vad som behöver göras.

Skaffa dig tydliga, inspirerande mål som du brinner för. För att få nya resultat måste du göra nya saker och skall du orka göra den förändringen krävs det att du är tillräckligt sugen på resultatet.

Sätt de pengar du får in i arbetet. Jobba med att investera istället för att spara. Spara är att jobba hårt för sina pengar och sedan samla dem på hög. Investera är att låta pengarna jobba hårt för dig i stället för att bara ligga på hög så att du kan spendera din tid med annat än att jobba hårt.

Minska dina fasta kostnader så att du får mer svängrum i din ekonomi för att fatta långsiktiga beslut. Den som har fullt upp med att sätta mat på bordet får sällan energi till att skapa ”miljonerna”.

Stoppa ditt sparande om det har höga avgifter. Brukar gälla traditionella pensionsförsäkringar, kapitalförsäkringar och dolda indexfonder.

Spara ihop en kontantinsats till en egen bostad. Många får aldrig ihop de 10–20 procent som behövs för att köpa en lägenhet, och blir därför utan den goda avkastning som en egen bostad för det mesta ger. Nu är det extra viktigt då bankerna i vissa fall kräver upp till 25% av köpeskillingen.

Var försiktig när du lyssnar på aktiemäklare och rådgivare. De är egentligen säljare. Finansbranschen tjänar massor av pengar på själva transaktionerna när det köps och säljs aktier.

Försök öka ditt månadssparande av aktier nu när börsen har gått ner. På sikt kommer aktiernas värde att stiga.

Köp och behåll aktierna. Du tjänar mest på att behålla dina aktier så länge som möjligt.

stats