Så knyter du en bärsjal i trikå - steg för steg | Vimedbarn - Topplistor för influencers
Knyta bärsjal i trikå - steg för steg

Så knyter du en bärsjal i trikå – steg för steg

Att knyta och bära barn i sjal behöver inte vara svårt, precis som med mycket annat handlar det om övning. Vimedbarn.se hälsade på butiken Knyt an i Stockholm för att få veta hur man snabbt och enkelt kan knyta en bärsjal i trikå som nybörjare. Ett bra nybörjaralternativ när det kommer till bärsjal är en bärsjal i trikå, som funkar fint till spädbarn och som dessutom kan vara lite lättare att hantera när man inte provat att knyta sjal innan.

– En trikåsjal rekommenderar vi första halvåret, även om det såklart är individuellt och beror på hur mycket barnet väger. En vävd sjal kan man i regel använda obegränsat om man vill fortsätta att bära i sjal när barnet blir tyngre, säger Katarina Krieg och Tove Gidegård på Knyt an.

I videon nedan ser du steg för steg hur du kan knyta en bärsjal i trikå enkelt. För jo, med lite övning kommer det gå enkelt!

– Du kan ta i och ur barnet utan att knyta om varje gång. Knyt gärna sjalen redan hemma och ha under jackan när du går ut om du vet att barnet kanske kommer vilja komma upp ur vagnen snabbt när ni är ute. Ska du natta en bebis som vill bäras till sömn klockan 18? Var då förutseende och knyt sjalen redan vid 17! I början kan det vara skönt att slippa stå i panik och knyta på ett jobbigt ställe, tipsar Tove.

Knyta bärsjal i trikå – steg för steg

 1. Hitta mittmarkeringen på sjalen.
 2. Placera mittmarkeringen mitt på bröstet.
 3. Ta bak båda sjalsändarna till din rygg.
 4. Korsa/kryssa sjalen på ryggen.
 5. Lägg sjalsändarna över dina axlar.
 6. Samla upp sjalen på axlarna.
 7. Trä båda ändarna under första passet som ligger över din mage.
 8. Kryssa/korsa sjalen.
 9. Ta bak ändarna till din rygg.
 10. Om sjalsändarna slutar över knävecken: Dra fram ändarna till magen och knyt dubbelknut. Om sjalsändarna slutar under knävecken: Dra ändarna fram till magen och bak till ryggen igen tills ändarna räcker lagom långt, och knyt sen en dubbelknut.

För att sätta i bebisen i sjalen:

 1. Placera barnet högt upp på axeln. Passa gärna på att rapa barnet!
 2. Ta tag i den innersta delen av krysset frampå magen.
 3. Trä i barnets ena ben.
 4. Låt barnet sjunka ner i tyget samtidigt som du sprider tyget från knäveck till knäveck.
 5. Ta tag i den andra delen av krysset, dra ihop det till ett rep och trä över barnets andra ben.
 6. Sprid tyget från knäveck till knäveck.
 7. Ta tredje lagret tyg, som du hittar vid dina revben, dra ihop det till ett rep och dra det över barnets bötter.
 8. Sprid sjalen upp till barnets nacke.
 9. Klart!

När du bär små bebisar:

 1. Se till att barnets ansikte är synligt och att inget täcker barnets luftvägar, barnet ska kunna andas.
 2. Ta upp barnets händer och placera dem vid barnets ansikte. Det hjälper barnet att kurva ryggen och att kommunicera när hen är hungrig.
 3. Se till att barnets haka inte faller ner mot hens bröst. Två fingrars mellanrum mellan barnets haka och bröst är minimum.
 4. Se till att barnets bäcken är ordentligt vinklat mot din kropp. Då rundas barnets rygg och nacken kommer automatiskt falla rätt, och det blir mer bekvämt både för barnet och den som bär.
 5. Se till att barnet sitter i rätt höjd. Du ska med lätthet kunna pussa barnets hjässa utan att behöva göra en gamnacke, och du ska med en snabb blick nedåt kunna se att barnet andas.

För ökad komfort: Missa inte att sprida sjalen i ryggen och eventuellt över axlarna så att den sitter bekvämt och inte punktbelastar. Är du nyförlöst med kejsarsnitt kan det också vara bra att sprida ut sjalsbitarna som sitter över magen ordentligt så att det inte trycker mot ärret.

Lämna ett svar

Läs mer om hur vi behandlar personuppgifter i vår integritetspolicy.

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

stats