Mat & Recept

fiskgratang-recept

Snabbt och enkelt recept på god fiskgratäng

Vimedbarns toppbloggare Natali älskar att laga hemlagad mat, i veckan bjöd hon familjen på en god fiskgratäng som både är enkel och går snabbt att göra. Här får du receptet på Natalis fiskgratäng!

Fiskgratäng 4-5 personer

Ingredienser:
7 torskfiléer, smör, vetemjöl, mjölk, dill, persilja, salt, peppar, vitpeppar, potatis, grädde och ägg.

Sås
50 g smör
2 msk vetemjöl
2 dl mjölk
dill
persilja
salt
peppar

Potatismos
12 mellanstora potatisar
0,5 dl mjölk
en skvätt grädde
1 äggula
50 g smör
salt
vitpeppar

Så här gör du:

Koka potatisen så att den blir mjuk. Lägg torskfiléerna i en ugnsfast form.
Gör potatismos på potatisarna – Natali mosar alla potatisar med en ballongvisp först för att slippa vispa för mycket. Om man vispar potatismos för mycket släpper stärkelsen och den blir klistrig istället för luftig. Addera grädden, 0,5 dl mjölk och 25 g smör och en äggula. Vispa snabbt med en elvisp.

Såsen gör Natali med en klassisk bottenredning. Smält ungefär 50 g smör och vispa ner vetemjölet så det blir en jämn smet. Häll på mjölken och låt småkoka tills såsen fått rätt konsistens. Om den blir lite tjock kan du addera lite mer mjölk. Salta, peppra och ner med hackad dill och persilja.

Lägg torskfiléerna i botten av den ugnsfasta formen så att de täcker botten.
Klicka ut moset på sidorna av gratängformen så att de bildar en mur. Då såsen ska ner i mitten ska moset hålla den på plats. Om du inte tinat upp fisken innan så ger den ifrån sig ganska mycket vatten.

In i ugnen på kanske 180 grader i 40 minuter. Topparna av moset ska ha fått färg och fisken ska vara färdig.

För fler goda recept – besök Natalis blogg: Natalis.se

Läs andra artiklar om: , , ,

stats