Debatt

sopa

Stop Online Piracy Act (SOPA)

Senaste tiden har det varit mycket publicitet kring det amerikanska lagförslaget SOPA och åsikterna är minst sagt delade. Men vad har ”Stop Online Piracy Act” för inverkan och vilka kommer att påverkas?

Lagförslag introducerades i USA den 26 oktober 2011 med syftet att utöka möjligheterna för amerikanska myndigheter och upphovsrättsinnehavare att bekämpa piratkopiering av film, musik och olika programvaror online, men förslaget gäller även för märkeskläder och läkemedel. Men hur påverkar lagen samhället?

Lagen skulle bland annat göra obehörig streaming av upphovsrättsskyddat innehåll till ett brott, något som idag är lagligt. Lagen skulle även tvinga sökmotorer att sluta länka till webbplatser med upphovsrättsskyddat material. Internetleverantörer som Bredbandsbolaget och Telia skulle bli tvingade att blockera webbplatser, och betalningsförmedlare så som Paypal skulle bli tvingade att blockera betalningar till ägare av sådana webbplatser.

Anhängare till lagförslaget är flera amerikanska toppolitiker samt flera stora företag och varumärken som Nike, L’Oréal, Pfizer, Ford Motor Company, och NBA.

Men senaste tiden har protester och debatter spridits över webben. SOPA kritiseras av de största webbaktörerna bland annat Google, Facebook och Wikipedia som säger att man kommer tvingas censurera nätet på användar-genererat innehåll, precis som denna artikeln. Protesterna har gått så pass långt så att flera bolag har bestämt sig för att stänga ner sajten i protest. Under morgondagen släcker den engelskspråkiga delen av Wikipedia ner i ett helt dygn!

Tyck till! Vad tycker du om SOPA?

stats