Våra egna kostvanor kan ligga bakom glutenproblem | Vimedbarn - Topplistor för influencers

Våra egna kostvanor kan ligga bakom glutenproblem

Ont i magen eller irritation – det är två tecken på glutenallergi, något som blivit allt vanligare bland svenska barn.

Och det kan vara våra kostvanor som orsakar problemen. Det visar en delrapport ur forskningsstudien Teddy som innehåller data från tusentals barn i Sverige, Finland, Tyskland och USA.

I riskgrupperna följs barnens kostintag via dagböcker – där föräldrarna noterar vad barnen får i sig. Och resultaten visar att de svenska barnen får i sig gluten tidigare. Många visar redan vid något års ålder tecken på att utveckla allergin.

Gluten i välling

Det kan handla om mängden gluten, men också när barnet introduceras för gluten. Svenska barn får till exempel ofta välling baserad på vete, medan amerikanska barn får ris- eller majsbaserad välling.

-Vällingen är en tänkbar förklaring. Det vi har lärt oss i studien är att undvika ersättningar med gluten, så det är vad man kanske redan i dag skulle kunna rekommendera föräldrar.

Studien tittar också på andra faktorer som om det finns några genetiska avvikelser som gör att de svenska barnen är extra utsatta.

Lämna ett svar

Läs mer om hur vi behandlar personuppgifter i vår integritetspolicy.

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

stats