4 vanliga amningsproblem – och lösningar
Såriga bröstvårtor
Att få såriga bröstvårtor efter amningen är ett vanligt problem. Det beror ofta på att barnet kanske suger på fel sätt eller ligger för långt bort ifrån bröstet. Studera hur bröstvårtan ser ut efter att du ammat. Suger barnet rätt, ska den vara rak och se ut som vanligt. Är bröstvårtan däremot sned eller platt kan barnet ha sugit fel.
Lösning: Genom att låta barnet ligga mage mot mage med dig och ha hela bröstvårtan och undre delen av vårtgården i munnen kan detta undvikas. Det är också att föredra att lufttorka bröstet efter amningen för att minska risken för sår.
Läs också: ”32 tips till dig som vill flaskmata din bebis”
Mjölkstockning
Även mjölkstockning är ett vanligt amningsproblem. Det kan bero på att inte alla mjölkgångar töms vid amningen. Om brösten blir ömma, varma och du kan känna förhårdnader i dem, är risken stor att du har fått just mjölkstockning.
Lösning: Oftast försvinner det av sig själv om du fortsätter att amma normalt. Men skulle problemen kvarstå kan du bland annat försöka massera förhårdnaderna under tiden du ammar för att få stockningen att släppa. Du kan också testa att ta en varm dusch innan amning eller värma brösten med en vetekudde.
Läs också: ”7 förändringar som kommer med bebisen”
Bröst som läcker
Fulla bröst som inte ammas läcker ofta. Det är helt naturligt, men något man bör vara medveten om. Problemet med bröst som läcker är speciellt vanligt under de första månaderna.
Lösning: Lösningen stavas amningsinlägg! Kom också ihåg att alltid ha med dig något att torka med.
Läs också: ”5 smarta hacks för dig med bebis hemma”
Barnet avvisar bröstet
Det kan finnas många olika skäl till att ditt barn inte vill ta bröstet. Det kan bero på att barnet har ont i öronen, täppt näsa eller har blivit skrämt under amningen. Kanske smakar mjölken smakar annorlunda på grund av förändring i kosten?
Lösning: Försök att gå till botten med problemet och hitta orsaken. Ett tips kan vara att prova att amma barnet när det är sömnigt. Du kan även försöka med olika ställningar. Det kommer inte gå att tvinga bebisen att ta bröstet, men amningsvägran går nästan alltid över.