Utbrändhet hos föräldrar – 6 sätt att hantera dagarna som är lite extra tunga

Att vara förälder är en av de mest givande och betydelsefulla rollerna i livet, men det är inte helt ovanligt för föräldrar att uppleva utmattning. En oändlig balansgång mellan jobb, sysslor, barnens behov och ens egna behov leder till stress – och, i vissa fall, utbrändhet. Vi vet alla att föräldrar är de osjungna hjältarna som kämpar för att både ge och ta emot – så hur hanterar vi de dagar som känns extra tunga?


Vad innebär utbrändhet för föräldrar?

Som förälder innebär utbrändhet allt som oftast att man känner sig fysiskt och känslomässigt utmattad på grund av alla krav och ansvar som följer med föräldraskap. Man kanske inte har tillräckligt med tid för sig själv eller känner att man ständigt är på språng och inte räcker till för barnen.

Det är viktigt att förstå att utbrändhet inte bara handlar om att vara trött. Istället handlar det om att känna sig fast i en cykel av krav och ansvar där det känns som om man inte har något att ge längre – men det är ett problem som går att få rätsida på.

Hur kan föräldrar hantera utmattning?

Det finns flera sätt för föräldrar att hantera och minska känslor av utmattning. Här är sex strategier som kan hjälpa till att göra vardagen mer hanterbar när det känns extra tungt.

1. Börja där du är

Som föräldrar trillar vi allt som oftast längst ner på prioriteringslistan… vilket i sin tur resulterar i utbrändhet. Vi slår bort tanken på egna behov och drömmar för att istället fokusera på familjens välmående. Många gånger säger vi "Jag mår bra!" för att andra inte ska oroa sig, men vi kanske faktiskt inte gör det. Vi struntar i vår egen hälsa tills vi en dag känner att vi inte orkar mer.

För att undvika detta måste vi lära oss att stanna upp och lyssna på oss själva. Om du känner att du är trött, stressad eller irriterad, ta en paus för att identifiera vad som egentligen pågår. Är du hungrig? Kanske är det en känsla av ensamhet som smyger sig på? Kanske är det brist på sömn? När du tar dig tid att stanna upp och förstå vad du känner, blir det lättare att hantera situationen. Genom att identifiera ditt mående kan du fatta beslut om vad som behöver göras härnäst.

2. Erkänn att det "bara är så svårt" ibland

Föräldraskap är en otroligt utmanande roll, även under de allra bästa dagarna. Utbrändhet hos föräldrar kan ibland bero på att man tror att man gör fel. Det är lätt att tro att man misslyckas när allt känns överväldigande, men ibland är det bara så att förutsättningarna inte är på vår sida.

Det är viktigt att påminna sig själv om att det är okej att det är svårt. Att allt inte alltid går som man tänkt sig är en naturlig del av livet som förälder. Ibland är det yttre omständigheter som gör att saker blir extra tunga. Det betyder inte att man gör något fel. En viktig påminnelse här är citatet från sjuksköterskan Diana Spalding: "Du gör inte fel. Det är bara så svårt".

3. Omvärdera vad självomsorg betyder

Självomsorg är ett ord som ofta känns förknippat med lyx eller själviskhet, men i verkligheten är självomsorg en viktig förutsättning för att kunna ge till andra. För föräldrar handlar det om att hitta små, enkla sätt att ta hand om sig själva varje dag. Det behöver inte vara stora eller dyra saker. Det kan handla om att ta en kopp kaffe i lugn och ro på morgonen, läsa en bok i tio minuter eller att anlita en barnvakt för att äntligen åsidosätta den där timmen som behövs för träningen.

Ett bra sätt att börja är att skriva ner tre små saker som du kan göra varje dag för att ta hand om dig själv. Sätt upp dem på en post-it lapp och håll dig till dem så gott du kan. Att ge sig själv tid, även om det bara är några minuter, kan göra stor skillnad för hur du mår under dagen.

4. Kom ihåg att perfekt föräldraskap inte finns

I dagens digitala värld bombarderas vi ständigt med bilder av "perfekta" familjer och föräldrar som verkar ha allt under kontroll. Det är lätt att känna att man inte räcker till när man jämför sig med andra, men det är viktigt att komma ihåg att perfekt föräldraskap inte existerar. Ingen förälder är felfri, och ingen situation är helt underbar hela tiden. Vi gör alla misstag, vi har alla våra dåliga dagar och det är helt okej.

När det känns som att otillräckligheten eller utbrändheten kryper fram under skinnet, påminn dig själv om att du gör ditt bästa och att det är mer än tillräckligt. Perfektion är inte målet, utan att vara en närvarande och kärleksfull förälder – det är det som betyder mest.

5. Ha självmedkänsla

När livet känns tungt och man känner sig överväldigad är det lätt att börja kritisera sig själv. Vi kan bli för hårda mot oss själva och känna att vi inte gör tillräckligt bra ifrån oss. Istället för att falla in i denna negativa spiral är det viktigt att praktisera självmedkänsla. Detta innebär att behandla sig själv med vänlighet och förståelse, precis som man skulle göra för en vän i samma situation.

Självmedkänsla handlar om att acceptera våra egna brister och att vara snäll mot oss själva, även när vi gör misstag. Att påminna sig själv om att alla föräldrar kämpar ibland, och att vi alla gör vårt bästa, kan hjälpa till att lindra känslan av otillräcklighet.

6. Våga be om hjälp

Föräldrar må vara superhjältar, men ingen förälder klarar allt på egen hand. Om man tror att man på något sätt ska klara av allting, så är det inte konstigt att man upplever utbrändhet. Det är viktigt att komma ihåg att det är okej att be om hjälp. Kanske att vända sig till en vän som erbjuder sitt stöd, anlita en nanny om kvällarna, eller be en partner om avlastning.

Det är inget tecken på svaghet att exempelvis få hjälp av en barnvakt, tvärtom – det är en styrka att erkänna behovet av gemenskap. Att förstå att det faktiskt krävs en by. Det är trots allt när vi har funnit det som vi hittar den kraft och det lugn som behövs för att fortsätta, för att hitta ett återvunnet andetag och orka möta nästa dag.

stats