Familjens säkerhet först – så väljer du rätt vinterdäck

Det var inte alls länge sen folket i Sverige fortfarande gick i t-shirt om dagarna och nu är den första snön bara ett par månader bort. Det är dags att börja planera inför vintern och det är dags för dig med bil att välja rätt vinterdäck. Vimedbarn kontaktade Patric Delzanno på ”Infosite – däck och fälgar på nätet”, för att ta reda på vad man bör tänka på när man väljer däck inför vintern.

– Hej Patric, antar att ni står inför er allra främsta tid på året. Hur många uppsättningar vinterdäck säljer ni på en säsong?

– Oj, det var en svår fråga. Det är väldigt svårt att uppskatta då vi är ett snabbt växande företag. Det blir ett par tusen på en säsong åtminstone

– Vilket datum ska man ha bytt till vinterdäck?

– Man ska enligt lag ha bytt till vinterdäck senast 1a december om vinterväglag råder, vilket innebär att finns det snö, is eller frost på vägen så ska du alltså ha dina vinterdäck på. Oavsett rådande väglag ska man samtidigt ha i åtanke att ett sommardäck inte lämpar sig vid låga temperaturer, oavsett om det är torrt på marken.

Man får helt enkelt se till vädret. När frosten börjar visa sig på morgonkvisten bör man överväga att skifta om till vinterhjul för att vara på den säkra sidan.

– Byter man däck varje år eller hur länge håller ett normalslitet däck?

– Ytterst individuellt, det beror helt på hur många mil man lägger bakom ratten, hur varsamt eller hårt du kör med din bil. Vissa byter däck 2 ggr per säsong medan andra klarar sig upp mot 7-8 år. Oavsett vad bör du byta dina däck åtminstonne vart 3e år för att försäkra dig om att gummit är färskt och inte tappat viktiga egenskaper som påverkar bilens bromsträcka och allmänna säkerhet. Man kan säga att ett ”normalt” däck håller allt från 1000-4000 mil.

Dubbat eller odubbat?

-Vad är vanligast, dubbat eller odubbat? Och varför bör man välja den ena eller den andra?

– I dagsläget är friktionsdäck det överlägset vanligaste alternativet bland våra kunder, men många föredrar även dubb av olika skäl. Som vanligt med däck får man fråga sig själv vad man har för behov samt vart i landet man kör mest. Dubb är alltid bättre på isigt vått underlag, medan ett friktionsdäck lämpar sig bättre vid snömodd, slask eller barmark.

– Hur vet man när det är dags att byta ut sina gamla vinterdäck?

– Enklast är att ta en titt på mönsterdjupet, minst 3mm ska du ha för att klara dig undan böter från det vad lagen säger. Vi rekommenderar såklart att du gärna har mer än så för din egen säkerhet skull. Nummer två är åldern på däcket. Är däcket mer än 3 år gammalt anses det inte längre som färskt och bör således bytas ut om du vill försäkra dig om att få ut maximal prestanda.

Vad säger lagen?

– Hur ser lagen ut när det gäller vinterdäck?

– Lagen säger, kort och gott; 1 oktober–15 april är det tillåtet att köra med dubbdäck. Krav på vinterdäck 1 december–31 mars om vinterväglag råder.

– Är det skillnad på valet av vinterdäck om man har bak-, fram- eller fyrhjulsdrift?

– Egentligen inte, dock finns det många däck i de större dimensionerna som är rent framtagna för SUVar, och brukar också just ha beteckningen ”SUV” i modellnamnet. Oftast innebär det allt som oftast att dessa har ett högre belastningsindex, de klarar mer vikt!

– Sist av allt, vad är det viktigaste att tänka på vid val av vinterdäck?

– Åter igen får man som Du får som konsument se till sina egna preferenser vid det valet. Det absolut viktigaste vid valet när du ska köpa vinterdäck är att se till så att du väljer rätt däck för rätt förhållanden.

Inför just ditt val av vinterdäck kommer vi in i bilden, vi är proffs och vi hjälper dig mer än gärna att hitta rätt i djungeln av däck, säger Patric.

På vår hemsida hittar du ”första hjälpen” en snabbguide till val av rätt vinterdäck, klicka HÄR 

Stort tack för att du tog dig tid att svara på våra frågor, många av våra läsare är barnfamiljer där säkerheten kommer före allt, så denna information är nog högst uppskattad.

Besök gärna Infosite för ditt val av däck inför vintern

/
/
stats