Ätstörningar under graviditeten – så kan du hantera det

Kroppen eftersträvar att skydda fostrets naturliga tillväxt genom tillförsel av näringsämnen under en normal graviditet. Om du har en ätstörning under graviditeten utsätts kroppen för påfrestningar som innebär att det tillväxande fostret också kan utsättas för påfrestningar. En graviditet kan innebära att du mår bättre från ätstörningen. Kanske ser du graviditeten som positiv och upptäcker att din kropp fungerar på ett bra sätt. De hormoner som finns i kroppen under en graviditet kan också göra att du mår bättre psykiskt.

Så kan bebisen påverkas

Forskningsstudier som har följt kvinnor som lider av en ätstörning under sin graviditet har visat att det finns flera hälsorisker för barnet. Detta gäller inte enbart kvinnor med anorexia nervosa utan även bulimia nervosa och andra former av ätstörningar (s.k. ätstörning UNS). Det finns bland annat ökade risker för låg födelsevikt, för tidig födelse, kejsarsnitt, missfall och andra obstetriska komplikationer. Vad som dock händer i det enskilda fallet beror på ett samspel av faktorer, och det kan vara mycket svårt för att inte säga omöjligt att förutse precis hur det kommer att gå i varje enskilt fall.

Läs också: Dottern föddes med ovanliga syndromet

Be om hjälp!

Berätta för din barnmorska om ätstörningarna. Om du har haft kontakt med en ätstörningsenhet tidigare kan det vara en bra idé att ta kontakt igen. Där kan du be om hjälp att fokusera på det friska och positiva med en graviditet. En fysioterapeut kan hjälpa dig med att öka din kroppskännedom och du kan få mer kunskap om kroppens begränsningar under graviditeten. Du kan även få hjälp av din barnmorska att ta kontakt med en dietist som kan hjälpa dig att hitta bra matvanor.

Källa: 1177.seatstorning.se

/
/
stats