Fostervattnet
Fostervattnet ser till att alltid hålla en perfekt temperatur i livmodern för att barnet ska ha det varmt och skönt. Det fungerar också som en airbag eller krockkudde och skyddar hen från allt du går in i eller slår dig på. Vattnet hjälper också barnet att kunna röra lite på sig, i alla fall medan hen fortfarande är så liten och det gör att musklerna kan börja utvecklas. Omsättningen är stor, på mellan tre och sex timmar har vattnet helt bytts ut. Mot slutet av graviditeten har man mellan 0,7 – 1,5 liter fostervatten.
Under de första 14 veckorna kommer vattnet mestadels ifrån den gravida kroppens blodomlopp. Under den andra trimestern utvecklar barnet sina njurar och efter det består fostervattnet mest av hens kiss. Mängden fostervatten kan ibland vara hög eller låg, och ibland för hög eller för låg. Det är sällsynt och kan kollas upp av barnmorskan om specifika symtom på det skulle uppkomma.
Källa: Lifewtihkids.se. Foto: Anna Roström/Life with kids
Gillade du den här texten? På lifewithkids.se kan du och din partner prenumerera på dagliga texter om graviditet och första året som föräldrar. Life with kids har sammanställt ny forskning, riktlinjer från myndigheter, erfarenheter från andra föräldrar, omvärldsbevakning från andra länder och fakta ifrån landets tyngsta källor. Helt osponsrat, opartiskt och reklamfritt. Just nu kan du testa tjänsten gratis i 30 dagar!