Karamelliserade bananer

En riktigt underskattad efterrätt som var extremt populär på 70-talet är karamelliserade bananer. En efterrätt som passar lika bra oavsett årstid. På sommaren tillsätter vi vaniljglass medan vi får lov att  använda oss av kanel och Ris à la Malta under vinterhalvåret.

Ingredienser
100 g hackade, rostade hasselnötter
4 bananer
0,5 dl ströbröd
4 dl olja till fritering

Såsen:
25 g smör
1,5 dl brun farin
4 msk vatten
3 dl kokosmjölk

Gör så här
Rosta nötterna i en torr och het panna. Låt svalna och finhacka. Skala bananerna, skär dem på längden i två halvor och dela dem på mitten. Blanda nötter och ströbröd på en tallrik och panera bananerna. Värm alla ingredienser till såsen i en liten tjockbottnad kastrull.

Rör hela tiden tills såsen tjocknat och karamelliserats. Värm upp olja till 190º i en fritös eller annat friteringskärl och fritera bananerna i omgångar i 2 minuter eller tills de är gyllenbruna. Har du inte tillgång till en fritös så kan du steka bananerna i smör tillsammans med nötterna och ströbrödet.

Rosta nötterna i en torr och het panna. Låt svalna och finhacka. Skala bananerna, skär dem på längden i två halvor och dela dem på mitten. Blanda nötter och ströbröd på en tallrik och panera bananerna – pressa fast smulorna.

Värm alla ingredienser till såsen i en liten tjockbottnad kastrull. Rör hela tiden tills såsen tjocknat och karamelliserats.

Värm upp olja till 190º i en fritös eller annat friteringskärl och fritera bananerna i omgångar i 2 minuter eller tills de är gyllenbruna.

Låt rinna av på hushållspapper.Fördela bananerna på tallrikar, häll över den varma såsen och servera.

stats