Hur rengör man kastrullen som man kokar knäcken i?
Släpa hem julgran, köpa julklappar, plocka fram mysigt julpynt och – såklart – gotta sig i alla godsaker som hör julen till. Har du också bestämt dig för att koka egen hemmagjord knäck i år? Få saker slår en kola eller knäck som man kokat hemma själv, med precis den smaksättning man själv tycker allra mest om. Att koka knäck är enkelt och kräver inte många ingredienser. Det viktiga är att du har koll på spisen och temperaturen så att smeten inte kokar över. Då blir det kladdigt värre! Det kan vara bra att investera i en bra mattermometer så att man hela tiden kan hålla koll på hur många grader varm smeten har blivit. Det avgör nämligen när knäcken är klar. I början kan det kännas som att temperaturen stiger väldigt, väldigt långsamt – men det gäller ändå att hålla koll. När temperaturen väl stigit över 115 grader brukar det nämligen vända och gå supersnabbt uppåt istället, så var på din vakt!
Vill du ha en mjuk knäck, som kola ungefär, kan du klassa smeten som färdigkokad vid 122 grader.
Vill du ha en seg knäck utan knäckig yta är det 125 grader som gäller.
Vid 126-130 grader blir knäcken lite hårdare, men fortfarande seg i konsistensen.
Vid 130-145 grader blir knäcken hård men lite seg i mitten.
Vid 150-160 grader blir knäcken lika hård som en karamell.
Hur du vill ha det är en fråga om tycke och smak!
När knäcken är färdigkokad och har hällts upp i knäckformar (tips! smörj en plåt med lite olja och ställ formarna på den så välter de inte så lätt när du ska hälla i smeten!) är det dags för det lite mindre roliga – att rengöra kastrullen. Hur rengör man kastrullen som man kokar knäcken i? Helt plötsligt kan det hela kännas som ett omöjligt uppdrag. Smeten som är kvar i kastrullen har vid det här laget ofta stelnat och diskmedel råder sällan bot på den hårda beläggningen.
Tricket för att rengöra kastrullen är att värma upp smeten igen – men inte på spisen. Skölj kastrullen länge med varmt, varmt vatten från kranen och diska parallellt med diskborsten på den stelnade smeten. Efter ett tag försvinner det! Får du inte tillräckligt varmt vatten i kranen kan det vara värt att koka upp vatten så att det blir riktigt hett.