Grillade pilgrimsmusslor
Har du aldrig testat att laga pilgrimsmusslor än, är det högtid nu. Pilgrimsmusslor som ibland kallas stor kammussla är en mussla från Atlanten och Medelhavet, men förekommer över i stort sett hela jorden, bland annat på den svenska västkusten.
Pilgrimsmusslan har ett skålformat och ett nästan platt skall, ser precis ut som Shell logotypen. I matlagningen är det musslans vita muskeln, ofta såld under benämningen scallop, man använder. Till utseendet är den nästan identisk med en fiskbulle. Pilgrimmsmusslorna serveras ofta som förrätt och blir godast stekta eller grillade. Kombinerat med ett vitt friskt vin som en Sauvignon Blanc kan du komma undan med en helt misslyckad varmrätt. Nedan har vi ett förträffligt recept på en grillad version.
Ingredienser
12 stora eller 16 små pilgrimsmusslor
0,5 l ruccola
1 pkt cocktailtomater
4 msk majonnäs
2 msk olivolja
2 msk finhackad schalottenlök
3 msk balsamvinäger
Salt och vitpeppar
Några skivor parmesanost
Så här gör du: Skala och hacka scholottenlöken. Blanda löken med tomater, majonnäs, balsamvinäger och smaksätt med salt och vitpeppar i en skål. Tillsätt en liten skvätt olivolja och börja sedan pensla de tinade/färska musslorna med resterande. Salta och peppra musslorna. Grilla pilgrimsmusslorna 2 minuter på varje sida eller tills de får en ljusbrun grillyta.
Servera de varma pilgrimsmusslorna genom att lägga ut salladsröran i mitten på tallrikar. Lägg på musslorna och toppa med ruccolasallad och stora skivor av parmesanost.