Blödning under graviditeten – vad kan det bero på?
Under första halvan av graviditeten är det vanligt att få en blödning ur slidan. Det kan bero på flera olika saker. Det kan vara ett tecken på missfall, men det kan ha andra orsaker.
Nidblödning
Tidigt i graviditeten kan du få en implantationsblödning, även kallad nidblödning. Det betyder att du får en liten blödning när ägget fastnar. Om en implantationsblödning uppstår brukar den komma cirka 3-8 dygn efter ägglossningen.
Missfall
Ett missfall inträffar oftast före graviditetsvecka 12, efter vecka 12 är det inte lika vanligt. Vissa upplever ett missfall som en kraftig mensvärk och blodet som kommer kan vara blandat med slem, klumpar och en tunn vätska.
Läs också: Därför ska du inte slarva med D-vitamin till din bebis
Utomkvedshavandeskap
Om du får ett utomkvedshavandeskap brukar du få väldigt ont i magen. Det som händer då är att det befruktade ägget har fastnat och börjat växa i äggledaren eller någon annanstans utanför livmodern.
Infektion
En blödning kan bero på en infektion i livmodertappen eller i slidan. Du kan då även få illaluktande flytningar från slidan, prata med din barnmorska om det inte går över av sig själv.
Hemorrojder
Det är inte ovanligt att få hemorrojder som gravid, dessa kan leda till blod från ändtarmsöppningen.
Teckningsblödning
När förlossningen startar kan det komma blod, det kallas för teckningsblödning. Blodkärlen kan nämligen brista när livmoderhalsen öppnar sig.
Läs också: Färga håret som gravid – ja eller nej?
När ska du söka hjälp?
Om du känner dig orolig kan du alltid ringa din barnmorska eller till vårdguiden på 1177 för vägledning och råd. Om du får en enstaka mindre blödning eller brunfärgade flytningar före graviditetsvecka 12 behöver du i regel inte söka hjälp. En blödning som är mensliknande innan vecka 12 kan bero på att missfall och det finns tyvärr ingenting som vården kan göra för att stoppa det.
Källa: 1177.se Foto: Istockphoto