Därför ska du äta folsyra innan vecka 12
Det finns en hel del mat som innehåller folat men det är långt ifrån alla som får i sig den mängd kroppen behöver. Om du vill bli gravid kan det därför vara en fördel att äta folsyratillskott redan när ni börjar försöka. Folsyra och folat är olika former av B-vitamin, folat finns naturligt i mat medan folsyra är konstgjort och tar lättare upp av kroppen. Folat, eller folsyra, är nödvändigt för cellernas ämnesomsättning och för bildningen av röda blodkroppar. Brist på folat ger anemi, alltså blodbrist.
3 frågor om folsyra
Finns det mat med folsyra i sig?
Ja, i baljväxter som bönor, gröna ärter och linser. Men även i broccoli, blomkål, björnbär, hallon och jordgubbar. Du kan även få i din folsyra om du äter fullkornsprodukter som bröd, råris och fullkornsgryn.
Hur mycket ska man äta?
Är du gravid rekommenderas det att du tar tabletter med 400 mikrogram folsyra varje dag fram till tolfte veckan.
Varför ska man äta folsyra?
För att minska risken för ryggmärgsbråck hos fostret. Efter vecka 12 har folsyra ingen effekt mot ryggmärgsbråck. Men det är viktigt att fortsätta äta mat som är rik på folat/folsyra under hela graviditeten.
Källa: Livsmedelsverket.se