Lyxa till det med hemmagjord Champagnesorbet

Champagnesorbet är egentligen en efterrätt för festliga tillfällen. Tänker man till lite extra så kommer nog de flesta fram till att nästan alla efterrätter är för festliga tillfällen. Så varför inte ta och lyxa till det på en vardag med hemmagjord champagnesorbet?

Även om denna lyxiga sorbet passar bäst på bröllop eller nyårsafton i en festlig meny, så smälter den med största sannolikhet ned efter makaroner med falukorv också? Champagnesorbet görs i flera steg så tyvärr får man räkna med lite drygt 3 timmar. Egentligen spelar det ingen större roll då du kan frysa den och ta fram den när du bäst behagar.

Vilken champagne du använder bestämmer du helt själv. Oavsett om du använder en Louis Roederer Cristal Bru för 1600 kronor flaskan kommer inte smaken skilja sig särskilt mycket jämfört med en Champagne de Canteneur Brut för 300 kronor. Det viktiga är att du väljer en torr variant. Genom att använda roséchampagne så får du lite mer färg på denna dessert. Perfekt vid en romantisk middag då du självklart använder rosenblad som dekor. Receptet nedan är beräknad till ca 4 portioner:

Ingredienser
4 dl vatten
2 dl strösocker
1 citron, pressad saft och rivet skal
6 dl torr champagne
6 äggvitor

Gör så här
Koka en sockerlag av vatten och socker. Koka upp och låt sjuda ca 3 minuter. Låt kallna. Blanda citronskal, citronsaft, champagne och sockerlag. Vispa äggvitan och blanda ner den. Frys i glassmaskin eller i en form i frysen. Enkelt, helt enkelt!

stats