Nya råd kring D-vitamin för riskgrupper
Om du inte äter D-vitaminberikade livsmedel eller undviker att exponeras av solen rekommenderas du att inta en högre dos av D-vitamintillskott. Alla barn under två år rekommenderas fortfarande äta 5 droppar D-vitamin om dagen.
8-10 minuter i solen
En förändring man gjort sedan tidigare år är att rådet att barn med mörk hudfärg bör fortsätta längre än två år med D-vitamindroppar tas bort. Har man mörk hudfärg behöver man vara i solen en lite längre stund än en med ljus för att bilda samma mängd D-vitamin. För en person med ljus hy krävs exponering i sol i ca 8-10 minuter 2-3 gånger i veckan i juni-juli medan en person med mörk hy behöver vara i solen ytterligare 2-7 minuter för att komma upp i samma nivå vitamin. Barn som inte alls vistas ute i solen eller bär kläder som täcker ansikte, armar och ben även på sommaren bör däremot fortsätta med D-droppar. Äter barnet dessutom inte fisk och berikade produkter bör de ta tio D-droppar om dagen.
Fisk, skaldjur och berikade mjölkprodukter är förslag på bra livsmedel när du vill få i dig d-vitamin, men även ägg, kyckling och kött innehåller vitaminet.
Inga särskilda råd för gravida
Det finns inga särskilda råd för gravida kvinnor utan de omfattas av samma rekommendationer som övriga vuxna. Nämligen att äter man inte fisk eller övriga berikade livsmedel rekommenderas du inta en dos på 10 mikrogram D-vitamin om dagen. Undviker du dessutom helt solexponering bör du dubbla dosen till 20 mikrogram/dag.
Enligt livsmedelsverket är D-vitaminbrist relativt ovanligt bland kvinnor födda i norra Europa medan det är betydligt vanligare bland vissa andra grupper beroende på ursprung. Här har mödrahälsovården ett stort ansvar och en viktig uppgift att identifiera kvinnor i riskgrupperna och ge dem råd om tillskott.
Tillräckligt med D-vitamin utan tillskott
Kraven på obligatorisk berikning har redan höjts som en del i att öka befolkningens intag av D-vitamin. Det betyder att de nu omfattar flera livsmedel samt att berikningsnivåerna har dubblerats. De flesta företagen har redan anpassat produktionen till de nya reglerna, men under en övergångsperiod fram till maj 2020 får fortfarande de gamla reglerna tillämpas. Tack vare de nya berikningsreglerna kommer en större andel av befolkningen få i sig tillräckligt med D-vitamin utan att äta tillskott.
Läs mer på Livsmedelsverket