Så utvecklas din bebis de första veckorna

Under din bebis första veckor i livet händer mycket på utvecklingsfronten. Visste du att de flesta bebisar kan använda alla fem sinnen när de föds? Det vill säga lukt, smak, syn, känsel och hörsel. Vissa sinnen behöver utvecklas mera. Hur snabbt eller långsamt en bebis utvecklas är individuellt, så känn ingen stress. Prata med din BVC-sköterska om du skulle känna dig orolig eller har funderingar över ditt barns utveckling.

Samspel
Bebisar kan samspela från första stund. Om du testar att räcka ut tungan till din bebis kan de kanske härma dig redan under sina första veckor. Gör det långsamt, bebisar har ett långsamt tempo i början och det kan ta lite tid innan den förstår hur den ska härma dig. Överdriv din ansiktsmimik. Ett annat tips är att sätta upp en spegel vid skötbordet så att bebisen kan se sig själv.

Läs också: Därför ska du inte slarva med D-vitamin till din bebis 

Hud mot hud
En nyfödd bebis behöver mycket närhet och kärlek. Försök ha bebisen hud mot hud så mycket det går. En nyfödd känner kyla, smärta och värme och små barn känner ofta mer smärta än större barn. Är din bebis orolig? Testa att lägga ner en av dina tröjor nära bebisen, men bara när hen är under uppsyn. När din bebis sover ska inget löst tyg eller kuddar ligga nära barnet.

Bebisen ler
Att din bebis tittar på dig och ler sin första levnadsvecka beror oftast inte på att hen är glad. Det är troligtvis en reflex och beror inte på social kontakt. Men, redan efter några veckor kan din bebis börja le när hen ser dig, ett syskon eller någon annan familjemedlem. Reagerar på rösten Under din graviditet läste du säkert om att bebisen kunde lära sig att känna igen din röst. Så är det. Din röst är bebisens absoluta favoritljud, så fortsätt prata och kommunicera med din bebis. Säg gärna vad du gör när du gör saker om pratet inte kommer naturligt. Tex, ”Nu sätter jag på dig en body” eller ”Nu ska mamma/pappa tvätta av dig med ljummet vatten”.

Läs också: 9 saker gravida bråkar om på nätet 

Rörelseförmåga
Bebisen huvud är väldigt tungt i förhållande till resten av kroppen när den är liten. Var noga med att ge nacken stöd de första månaderna. När bebisen är nyfödd är händerna ofta knutna och rörelsemönstret ganska ryckigt. När bebisen är ungefär två månader brukar hen kunna lyfta på huvudet korta stunder när hen ligger på mage. Nackträning är viktigt och det kan ni börja med tidigt.

Källa: 1177.se Foto: Istockphoto

/
/
stats