Undvik sommarens sjukdomar

Att värmeslag och vätskebrist är vanligare på sommaren än vintern förvånar inte någon, men det finns andra sjukdomar som också är mycket vanligare på sommaren.

Eva Borg som är chef för sjukvårdsrådgivningen berättar att exempelvis hemorrojder, urinvägsinfektion, hjärnskakning,nässelutslag och tandvärk är vanligare på sommaren än på vintern.

Två av våra vanligaste bakterier bakom magsjukdomar ökar markant i Sverige under sommaren,  EHEC-­ och Campylobacter-­ infektioner. God handhygien är första steget för att minska risken för smitta i sommar.

Bakterierna mår gott i sommarens värme och fukt, samtidigt som vi svenskar under sommaren äter ofta under mer primitiva former när det grillas och äts picknick.

Under sommaren ser vi vanligtvis en ökning av dessa bakterier. För Campylobacter‐infektioner visar statistiken en ökning med drygt fem gånger så många insjuknade i Sverige när man jämför januari månad mot juli månad 2011. För EHEC ökade antalet insjuknade under motsvarande period med mer än nio gånger.

Handfasta råd kring handhygien:

– Tvätta alltid händerna efter toalettbesök, före matlagning och när du kommer hem.

– En fuktig hand sprider mer bakterier än en torr, så var noga med att torka händerna efter tvätt.

– Använd handdesinfektionsmedel. Medlen kan användas som komplement till vanlig handtvätt eller som ersättning när du inte har tillgång till tvål och vatten.

– Håll händerna mjuka och hela t.ex. genom att använda handcreme. Ett trasigt nagelband kan rymma lika många bakterier som jordens befolkning.

– Ta av ringarna när du lagar mat, utrymmet under en ring är en utmärkt plats för bakterietillväxt.

Självklara saker för vissa men fortfarande något att tänka på för att minimera riskerna för en sjuk familj under semesterns glada dagar.

/
stats