Gravid på kräftskivan? Det här får du, och får du INTE äta!

Ät och njut:

Skaldjur Kräftor, hummer, räkor och krabba. Det spelar ingen roll om kräftorna är färska eller frysta, svenska eller utländska. Det går bra att äta som gravid. Skaldjur är rikt på vitamin D, jod och selen, som är viktiga när du väntar barn. Livsmedelsverket rekommenderar dock ett intag av dessa livsmedel 1-3 gånger i veckan. Särskilt om skaldjuren är egenfiskade.

Skagenröra
En klassisk skagenröra innehåller räkor och fiskrom, vilket överlag är okej att äta 2-3 gånger i veckan. Skagenröra innehåller också majonnäs som i de flesta fall innehåller rå äggula. Att äta rått ägg är okej så länge det är från Sverige eftersom det inte ska innebära någon risk för salmonella. Var dock försiktig utomlands.

Hårdost
Hårda ostar som grevé, herrgårdsost, parmesan, gruyère, appenzeller och emmentaler gjord på pastöriserad och opastöriserad mjölk är helt okej.

Färskost i ask
Inga problem, eftersom den upphettas vid tillverkningen.

Smält ost
Ost som upphettats till bubblande läge är helt okej.

Läs också: ”Charkbricka som preggo? Jovisst det går!”

Mat du INTE får äta eller ska vara försiktig med:

Alkohol
Gäller i alla lägen som gravid. Alkohol passerar direkt över till ditt barn via moderkakan, och fostret är mycket känsligare för alkohol än vad du är.

Parmaskinka
OBS! Funkar om den varit fryst i tre dygn innan du äter den.

Rökt fisk som inte är nyförpackad.

Gravad fisk som inte är nyförpackad.

Mögelost och kittost
Till exempel: till exempel brie, gorgonzola, chèvre, vacherol och taleggio

Färskost och mjuk ost gjord på opastöriserad mjölk
Kan innehålla listeria, även om risken är mycket liten.

Läs också: ”Kräftskiva på gång? 4 recept på paj att bjuda på!”

 

Källa: livsmedelsverket.se

 

 

/
/
/
stats