Finska greppet – vad är det?

Finska greppet är en typ av perinealskydd, ett handgrepp, som kan användas under utdrivningsskedet under förlossningen. Greppet ska minska risken för bristningar.

Så går det till

En barnmorska håller sin ena hand på ett speciellt sätt på kvinnans perineum (mellangård) och den andra på barnets huvud för att styra framfarten.
– Den här metoden sägs förebygga större bristningar. Det är dock viktigt att komma ihåg att många andra faktorer också spelar roll. Till exempel kvinnans anatomi, förlossningens förlopp, förlossningsställning och framförallt om den avslutas instrumentellt.

Du kan önska

Du som födande kan absolut har som önskemål att barnmorskan ska göra det finska greppet.
– Man kan ha önskemål om finska greppet, men det är inte alla barnmorskor som använder sig av den här metoden. Det finna varianter av perinealskydd som också anses vara effektiva, säger Emelie.

Bristningar som kan uppstå vid vaginal förlossning

Grad 1: Endast hud och/eller slemhinna. Sutureras (sys) av barnmorska. En del små bristningar behöver inte sutureras utan självläker.

Grad 2: Utöver huden är perinealmuskulaturen skadad. Denna måste sutureras för att anatomin ska kunna återskapas. Sutureras oftast av barnmorska, ibland av läkare.

Grad 3: Utöver skada på perinealmuskulatur är sfinktern (ändtarmsmuskeln) skadad. Både den yttre och den inre sfinktern kan vara involverad.

Grad 4: som grad 3, men då är även väggen i ändtarmskanalen skadad. Grad 3 och 4 sutureras av läkare på operation.

Om problem kvarstår, tex vid samlag, underlivssmärta eller svårt att tömma tarmen så bör du söka vård.

Läs också: Förlossningsbrev – gratis mall 

stats