Charkbricka som preggo? Jovisst, det går!
Är du gravid och sitter och längtar efter att kunna äta de där goda ostarna på kvällarna? Search no more! Det finns massa goda saker du kan lägga på charkbrickan, även när du är gravid.
Att vara gravid behöver inte alltid innebära att du endast ska leva på det hälsosammaste brödet och vatten under de kommande nio månaderna. Som gravid söker du ofta på internet på vad som är okej att äta eller inte, och att googla saker när man är gravid kan ju bli ett orosmoment i sig. Oron för att drabbas av listeria eller toxoplasma är oftast obefogad. Det är väldigt ovanligt att man smittas av det, men för att du ska kunna känna dig lugn så har LOPPI tagit fram några tips och råd för hur du ska kunna lyxa till det med en charkbricka även under din graviditet.
Läs också: 6 råd om kost till dig som ammar
Charkuterier är något av det bästa som finns och när du har tröttnat på tacos på fredagen och bara vill slappa framför tv:n, så är det ett perfekt alternativ! LOPPI har tillsammans med Åsa Rosengren som är mikrobiolog på Livsmedelsverket, benat ut vad du kan äta och hur du ska göra för att kunna äta vissa saker. Gör dig redo att gå till affären och inhandla mängder av gott som du kan lägga på charkbrickan. Kanske är det så att du måste planera brickan några dagar i förväg men vad gör väl det när allt detta faktiskt går att äta med gott samvete. Du behöver inte oroa dig längre!
Skinka och salami
Parmaskinka, serranoskinka och annat torkat, kallrökt eller gravat kött går bra att äta om du fryser in det först. Om du köper det över charkdisk eller de som är i färdiga förpackningar ska du frysa in dem tre dagar i förväg, efter det går det bra att äta.
– Om du fryser in köttet i tre dygn dör eventuella toxoplasmaparasiter, säger Åsa Rosengren, mikrobiolog på Livsmedelsverket.
Du kan även lägga dem i ugnen och hetta upp dem, då kan du ha de som chips på brickan. Samma sak gäller med salami, hetta upp eller frys in i tre dygn innan du äter. Toxoplasmaparasiten dör vid djupfrysning, minst -18 grader i tre dygn, och vid matlagningstemperatur över 70 grader, det vill säga när det bubblar.
Läs också: Så får förskollärarna mer tid för ditt barn – 10 tips
Hårdost
Hårdost som manchego, grevé och parmesanost går utmärkt att äta, både pastöriserad och opastöriserad.
– Du kan äta hårdost när du är gravid eftersom att listeriabakterien inte kan föröka sig i en hårdost, berättar Åsa Rosengren.
Tips! De runda röda babybel-ostarna kan du lägga upp på brickan tillsammans med mjukost och annan bredbar ost i tub. Fetaost kan du också använda dig av om den är gjord på pastöriserad mjölk.
Mögelost
Det finns vissa ostar som du inte kan äta som gravid, som helt enkelt får vänta till senare. Mögelost som camembert är en av de ostarna du ska undvika.
– Chevré, camembert och andra mjuka eller halvmjuka mögel- eller kittostar kan innehålla bakterien listeria. Även om de är gjorda på pastöriserad mjölk kan de förorenas med listeria efter pastöriseringen. Risken för infektion är liten, men dessa ostar bör du därför undvika när du är gravid, säger Åsa Rosengren.
Paté
Brukar du ha paté på din charkbricka? Den får du hoppa över som gravid. Men ett alternativ till patén är leverpastej. Det är dessutom bra att äta under graviditeten eftersom du lätt kan få brist på järn som gravid.
Mozzarellaost
Fyll din charkbricka med en liten caprese, mozzarella går utmärkt att äta även när du är preggo. Ta en nyförpackad mozzarella och blanda i tomater tillsammans med flingsalt, lite basilika och olivolja. För att göra det ännu matigare kan du skära en baguette i skivor och steka det i olivolja med lite salt och sedan lägga capresen där på.
Andra goda saker att ha på charkbrickan:
– Olivkräm
– Pesto
– Tapenade
– Fikon
– Oliver
– Jordgubbar
– Vindruvor
– Marmelad
– Nötter
Läs också: Första tiden med bebis – 6 saker att tänka på
Text: Linda Wallner från LOPPI Gravid & Baby
Foto: Istockphoto